Καλτσόνε με μοτσαρέλα και μανιτάρια

02.01.2012

Yλικά

Για τη ζύμη

  • 1 πακετάκι μαγιά
  • 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ελαιόλαδο + έξτρα αλεύρι

Για τη γέμιση

  • 3 μπάλες μοτσαρέλα σε φέτες
  • 1 κονσέρβα ντομάτα ολόκληρη στον χυμό της
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. μανιτάρια σε λεπτές φέτες

Eκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Βάζουμε σε μπολ 1/4 φλιτζανιού χλιαρό νερό μαζί με τη μαγιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ το αλάτι με το αλεύρι. Προσθέτουμε στο μπολ με το αλεύρι το μείγμα της μαγιάς και στη συνέχεια σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και το ζυμώνουμε με το χέρι για 12 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και σχηματίζουμε 4 μικρές μπάλες. Μεταφέρουμε τα μπαλάκια της ζύμης σε 4 διαφορετικά μπολ, τα οποία έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε καλά με διαφανή μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε για 3 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγουμε με το χέρι τα μπαλάκια της ζύμης μέχρι να σχηματίσουμε 4 κύκλους διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα μοιράζουμε στις 4 ζύμες τοποθετώντας τα μόνο στη μισή επιφάνεια του κάθε κύκλου. Γυρίζουμε το υπόλοιπο μισό της ζύμης για να καλύψουμε τη γέμιση και σφραγίζουμε με τα δάχτυλα τις άκρες του μισοφέγγαρου. Αλευρώνουμε καλά ένα ταψί και μεταφέρουμε προσεκτικά εκεί τα calzone χρησιμοποιώντας σπάτουλα. Τα αλείφουμε με έξτρα ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα κόβουμε στη μέση και σερβίρουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ