Yλικά
Για τη ζύμη
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 21/4 κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 3/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό + 2 κουταλιές νερό
- έξτρα ελαιόλαδο + αλεύρι
Για τη σάλτσα
- 3 κρεμμύδια μέτρια σε πολύ λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3-4 ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 δαφνόφυλλο
Για τη γέμιση
- 6 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα
- 200 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας σε μικρούς κύβους
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη ή 2 κουταλιές αποξηραμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ τη μαγιά και 2 κουταλιές νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ελαστική μορφή και να μην κολλάει στο χέρι μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για περίπου 6 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά, ρίχνουμε την ντομάτα, το σκόρδο και το δαφνόφυλλο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με αρκετό ελαιόλαδο ένα ταψί και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Την ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια μέχρι να καλύψει σχεδόν την επιφάνεια του ταψιού. Προσοχή: Η πίτσα αυτή προϋποθέτει να είναι χοντρό το ζυμάρι (περίπου 5 εκατοστά), οπότε θα πρέπει και το ταψί να έχει ανάλογο μέγεθος. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη όλη τη σάλτσα, αφού πρώτα αφαιρέσουμε το σκόρδο και το δαφνόφυλλο. Στη συνέχεια, απλώνουμε το τυρί και το πιέζουμε με τα δάχτυλα να μπει μέσα στη ζύμη. Τέλος, προσθέτουμε την αντζούγια και τη ρίγανη. Ψήνουμε την πίτσα για 15-20 λεπτά, την κόβουμε, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ