Yλικά
Για τη ζύμη
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 1/4 φλιτζανιού νερό χλιαρό
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 3/4 φλιτζανιού μπίρα χλιαρή
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- έξτρα αλεύρι + ελαιόλαδο
Για το pesto
- 500 γρ. τυρί κατσικίσιο ή φέτα κατσικίσια
- 2 φιλετάκια αντζούγιας
- 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο
- 1/4 από 1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι ή καρύδι
- 1 κουτ. γλυκού λεμόνι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Eκτέλεση
Ρίχνουμε τη μαγιά, το μέλι και το χλιαρό νερό σε μικρό μπολ. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε ξανά με σπάτουλα. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και μεταφέρουμε εκεί το μείγμα της ζύμης. Ζυμώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ομογενής και ελαστική ζύμη. Σχηματίζουμε μια μεγάλη μπάλα και την τοποθετούμε σε μεγάλο καθαρό μπολ. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 3 μπάλες. Αλευρώνουμε την εξωτερική τους επιφάνεια και τις τοποθετούμε σε ταψί, το οποίο καλύπτουμε με νωπή πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ώρα ή και περισσότερο. Στο μεταξύ, την ώρα που η ζύμη ξεκουράζεται εμείς ετοιμάζουμε το pesto: Βάζουμε όλα τα υλικά σε γουδί και τα λιώνουμε μέχρι να πάρουν τη μορφή αλοιφής. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Ανοίγουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη μέχρι να πάρει τη μορφή της πίτσας και να είναι αρκετά λεπτή. Αν δεν μπορούμε από την πρώτη φορά, αφήνουμε τη μισοανοιγμένη πίτσα καλυμμένη με νωπή πετσέτα για 5 λεπτά και δοκιμάζουμε ξανά. Απλώνουμε πάνω στην πίτσα το κατσικίσιο τυρί σπασμένο με τα δάχτυλα και αλείφουμε με μια γενναία ποσότητα pesto την επιφάνειά της. Μεταφέρουμε την πίτσα απευθείας πάνω στη σχάρα του φούρνου με τη βοήθεια ενός δίσκου και την ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως με αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ