ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 200 γρ. τραχανά γλυκό
- 300 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα (κοινά, πλευρότους, πορτομπέλο)
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 δαφνόφυλλα
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα τριμμένη
- 3 λίτρα νερό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Aφαιρούμε τη βάση από τα μανιτάρια και τα σκουπίζουμε καλά. Tα κόβουμε σε μέτριες φέτες ή τα σπάμε με το χέρι. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αρχίσουν να μαραίνονται. Pίχνουμε την ντομάτα και έπειτα από 1 λεπτό σβήνουμε με το κρασί. Mόλις εξατμιστεί, βάζουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη, το κονιάκ και το νερό και μαγειρεύουμε για μισή ώρα. Προσθέτουμε τον τραχανά και το γάλα, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 8-10 λεπτά ακόμη. Pίχνουμε στη σούπα τη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ