Κινέζικα μπιφτέκια με χοιρινό και γαρίδες

02.08.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 2 ώρες
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη

Yλικά για το  burger

  • 500 γρ. κιμά χοιρινό
  • 250 γρ. γαρίδες ψιλοκομμένες με το μαχαίρι
  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο
  • 5 αβγά χτυπημένα με το πιρούνι
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 2 κουτ. σούπας soy sauce
  • 1 κουτ. σούπας oyster sauce
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 φέτα μπέικον καπνιστό πολύ ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΓIA TO ΣEPBIPIΣMA

  • 4 ψωμάκια για burgers
  • 4 φύλλα μαρουλιού
  • 4 κουτ. σούπας κέτσαπ για το ψωμί

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε τα ψωμάκια λίγο πριν από το σερβίρισμα. Bάζουμε όλα τα υλικά για το burger σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά. Tο μείγμα θα βγει αρκετά υγρό, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας φοβίσει γιατί θα δέσει στο τηγάνισμα. Xωρίζουμε το μείγμα σε 4 κομμάτια. Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και μόλις κάψει, βάζουμε μέσα με κουτάλι ένα κομμάτι από το μείγμα. Mόλις δούμε ότι ασπρίζουν οι άκρες του μπιφτεκιού, το γυρνάμε και συνεχίζουμε το τηγάνισμα από την άλλη πλευρά. H διαδικασία αυτή θα χρειαστεί 6-8 λεπτά περίπου. Bγάζουμε τα μπιφτέκια από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι. Aλείφουμε τα ψωμάκια με κέτσαπ και τοποθετούμε πάνω τους τα μπιφτέκια και από ένα φύλλο μαρουλιού.

Tip: Είναι σημαντικό να αφήνουμε το burger να ξεκουραστεί για λίγο αφού το βγάλουμε από τη φωτιά, για 2-3 λεπτά περίπου, έτσι ώστε να ανακατανεμηθούν τα υγρά του. Μετά το σερβίρουμε. Επίσης, την ώρα του ψησίματος στα κάρβουνα καλό είναι να μην το μετακινούμε συνέχεια, όπως κάνουν οι περισσότεροι, γιατί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μειώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας. 

Κώστας Τσίγκας

Κώστας Τσίγκας