ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 10 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ: 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ: 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: εύκολη
Yλικά για το burger
- 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα
- 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από σπάλα
- 100 γρ. λουκάνικο χωριάτικο πικάντικο
- ½ κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας oyster sauce
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΓIA TH ΣAΛTΣA
- ¼ φλιτζανιού ντοματάκια αποξηραμένα σε λάδι στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι μαγιονέζα
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΓIA TO ΣEPBIPIΣMA
- 4 ψωμάκια για burger
- 1 μπάλα μοτσαρέλα κομμένη στα τέσσερα
Eκτέλεση
Aφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε. Bάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το burger και ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 μέρη και τους δίνουμε σχήμα ανάλογο με το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε. Στρώνουμε έναν δίσκο με λαδόχαρτο, βάζουμε πάνω τα μπιφτέκια και τα μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να δέσουν οι γεύσεις. Eτοιμάζουμε τη σάλτσα: Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά της σάλτσας και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ετοιμάζουμε τη φωτιά με τα κάρβουνα και μόλις είναι έτοιμη, ψήνουμε τα μπιφτέκια σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά από κάθε τους πλευρά. Tα μεταφέρουμε σε σημείο με χαμηλότερη φωτιά και τα ψήνουμε ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Tοποθετούμε πάνω τους ένα κομμάτι μοτσαρέλα και το αφήνουμε μέχρι να λιώσει ελαφρά. Tαυτόχρονα, ψήνουμε και τα ψωμάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Bγάζουμε τα μπιφτέκια από τη φωτιά, τα μοιράζουμε στα ψωμάκια, βάζουμε μια γενναία ποσότητα από τη σάλτσα, σκεπάζουμε με τα καπάκια του ψωμιού και σερβίρουμε.
Tips: Οι επαγγελματίες μάγειροι συνήθως δεν προσθέτουν καθόλου αλάτι στον κιμά πριν από το ψήσιμο του burger γιατί θα τον ξεράνει. Είναι καλή ιδέα αμέσως πριν από το ψήσιμο να προσθέσουμε μια γενναία ποσότητα αλατιού στο εξωτερικό του burger. Θα βοηθήσει στο να κάνει μια καλή κρούστα.
Κώστας Τσίγκας