Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί με το αλάτι και πώς να τα διορθώσεις αν τα κάνεις κι εσύ

09.02.2025
Τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί με το αλάτι και πώς να τα διορθώσεις αν τα κάνεις κι εσύ
Image by 8photo on Freepik
Το αλάτι είναι το μυστικό για ένα γευστικό φαγητό, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιείς σωστά!

Το αλάτι είναι από τα πιο βασικά υλικά στη μαγειρική, αλλά ξέρεις πώς να το χρησιμοποιείς σωστά; Ένα μικρό λάθος μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πεντανόστιμο φαγητό και ένα πιάτο που μοιάζει άνοστο ή υπερβολικά αλμυρό.

Αν νιώθεις ότι μερικές φορές τα φαγητά σου δεν έχουν τη σωστή γεύση, μπορεί να φταίει ο τρόπος που χρησιμοποιείς το αλάτι. Παρακάτω θα δεις τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στην κουζίνα και πώς μπορείς να τα αποφύγεις για να έχεις πάντα γευστικά και ισορροπημένα πιάτα.

Βάζεις το αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος

Αν αλατίζεις το φαγητό σου μόνο όταν είναι σχεδόν έτοιμο, τότε η γεύση του αλατιού δεν κατανέμεται σωστά. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε κάποια σημεία το φαγητό μπορεί να βγαίνει πολύ αλμυρό, ενώ σε άλλα να μην έχει καθόλου νοστιμιά.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το αλάτι χρειάζεται χρόνο για να διαλυθεί και να απορροφηθεί από τα υλικά. Όταν προστίθεται νωρίς, εισχωρεί καλύτερα στις τροφές και ενισχύει τη φυσική τους γεύση. Αν, όμως, το προσθέσεις στο τέλος, απλά κάθεται στην επιφάνεια του φαγητού, με αποτέλεσμα να μην έχεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Πώς να το διορθώσεις:

Αλατίζεις από την αρχή και σταδιακά. Αντί να ρίξεις όλο το αλάτι στο τέλος, ξεκίνα να προσθέτεις μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Έτσι, το φαγητό θα έχει ισορροπημένη γεύση.
Δοκιμάζεις καθώς μαγειρεύεις. Μην περιμένεις να τελειώσει το φαγητό για να το δοκιμάσεις. Μπορείς να προσθέτεις λίγο αλάτι κάθε φορά και να βλέπεις πώς επηρεάζει τη γεύση.
Χρησιμοποιείς διαφορετικές τεχνικές. Σε ορισμένα φαγητά, όπως τα κρέατα, μπορείς να αλατίζεις από πριν (marinade) για να απορροφήσουν καλύτερα τη γεύση.

Χρησιμοποιείς το ίδιο αλάτι για όλα τα φαγητά

Όχι, δεν είναι όλα τα αλάτια ίδια! Αν χρησιμοποιείς το ίδιο αλάτι για κάθε είδους μαγείρεμα, τότε χάνεις πολλές ευκαιρίες να δώσεις περισσότερη γεύση και καλύτερη υφή στο φαγητό σου. Και δηλώνουμε κι εμείς ένοχες για το...παράπτωμα αυτό!

Ποια είναι η διαφορά;

Το επιτραπέζιο αλάτι, που είναι πολύ ψιλό, λιώνει γρήγορα και έχει πιο έντονη γεύση. Από την άλλη, το θαλασσινό αλάτι ή το αλάτι Ιμαλαΐων είναι πιο ήπιο και έχει διαφορετική υφή. Αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιήσεις χοντρό αλάτι σε μια σάλτσα που θέλει ψιλό αλάτι, μπορεί να μη διαλυθεί σωστά και να αφήσει κομματάκια αλατιού μέσα στο φαγητό.

Πώς να το διορθώσεις:

Διάλεξε το σωστό αλάτι για κάθε χρήση:

• Ψιλό αλάτι: Ιδανικό για σούπες, σάλτσες και γενική χρήση στην κουζίνα.
• Χοντρό αλάτι: Ιδανικό για ψητά κρέατα, γιατί δημιουργεί ωραία κρούστα.
• Ανθός αλατιού (fleur de sel): Για σαλάτες, πατάτες και πιάτα που χρειάζονται μια έξτρα πινελιά στο τέλος.
• Αρωματισμένο αλάτι: Υπάρχουν αλάτια με βότανα, σκόρδο ή καπνιστή γεύση που μπορούν να δώσουν άλλη διάσταση στο φαγητό σου.
Πρόσεξε την ποσότητα! Αν αντικαθιστάς ένα είδος αλατιού με ένα άλλο, θυμήσου ότι δεν έχουν την ίδια ένταση. Για παράδειγμα, το ψιλό αλάτι είναι πιο αλμυρό από το χοντρό, οπότε ίσως χρειαστεί να βάλεις λιγότερο.

Δεν αλατίζεις τα λαχανικά σου

Πολλοί θεωρούν ότι τα λαχανικά δεν χρειάζονται αλάτι, ειδικά αν τα τρώνε ωμά ή αν θέλουν να ακολουθήσουν πιο υγιεινή διατροφή. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το αλάτι μπορεί να κάνει τα λαχανικά πολύ πιο γευστικά και να τα βοηθήσει να βγάλουν τα φυσικά τους αρώματα.

Γιατί πρέπει να αλατίζεις και τα λαχανικά;

Το αλάτι βοηθά τα λαχανικά να αποβάλλουν την περιττή υγρασία, κάνοντάς τα πιο τραγανά. Ενισχύει τη φυσική τους γεύση, κάνοντάς τα πιο νόστιμα χωρίς να χρειάζονται πολλά έξτρα υλικά. Και τέλος βοηθά στο σωστό ψήσιμο ή σοτάρισμα, καθώς αποτρέπει να γίνουν μαλακά και «νερουλά».

Πώς να το διορθώσεις:

Αλάτισε τα λαχανικά σου πριν τα ψήσεις. Πριν βάλεις τα λαχανικά στον φούρνο ή στο τηγάνι, πρόσθεσε λίγο αλάτι. Έτσι, θα γίνουν πιο νόστιμα και τραγανά.
Πρόσθεσε ανθό αλατιού στις σαλάτες σου. Μια μικρή ποσότητα καλού αλατιού, όπως ο ανθός αλατιού, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη γεύση της σαλάτας.
Αν μαγειρεύεις λαχανικά στον ατμό, πρόσθεσε αλάτι στο νερό. Έτσι, θα απορροφήσουν καλύτερα τη γεύση του αλατιού όσο μαγειρεύονται.

Τελευταία τροποποίηση στις 09.02.2025 - 12:33