25η Μαρτίου και μπακαλιάρος σκορδαλιά: Ο λόγος για τον οποίο τρώμε αυτό το φαγητό τέτοια μέρα και μια συνταγή

23.03.2024
25η Μαρτίου και μπακαλιάρος σκορδαλιά: Ο λόγος για τον οποίο τρώμε αυτό το φαγητό τέτοια μέρα και μια συνταγή
Έρχεται η 25η Μαρτίου και μαζί με αυτή οι παρελάσεις, η αργία και ο... μπακαλιάρος σκορδαλιά, μια ξεχωριστή διατροφική παράδοση που συνοδεύει πάντα την ανοιξιάτικη εθνική μας γιορτή.

Αν ανήκεις σε αυτούς που θέλουν να τιμήσουν την παράδοση αυτή αλλά διστάζεις γιατί δεν το έχεις ξανακάνει ερχόμαστε με "τη βοήθεια του κοινού". Μπακαλιάρος σκορδαλιά λοιπόν, το κατεξοχήν παραδοσιακό φαγητό της εαρινής μας εθνικής επετείου, που "πέφτει" πάντα μέσα στη Σαρακοστή.

Και καλά, θα πει κανείς, πώς τρώμε ψάρι μέσα στη Σαρακοστή; "Κανονικά" δεν επιτρέπεται. Και, όντως, ΄έτσι είναι. Δε γιορτάζουμε, όμως μόνο την εθνική επέτειο εκείνη τη μέρα. Η 25η Μαρτίου συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, τη δεύτερη μέρα που "σπάει" τη νηστεία της Σαρακοστής και καταλύεται ψάρι. Για την ιστορία, η άλλη είναι η Κυριακή των Βαΐων, γνωστή και ως "η Κυριακή που τρων τα ψάρια", για όσους γνωρίζουν τα λόγια από τα κάλαντα του Λάζαρου.

Σαρακοστή, μια κάθαρση του σώματος, του μυαλού και της ψυχής

Και καλά, τρώμε ψάρι την 25η Μαρτίου, αλλά γιατί μπακαλιάρο, συγκεκριμένα;

Θα βρούμε την απα΄ντηση σε λόγους πρακτικούς που έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα του 17ου αιώνα. Ο παστός μπακαλιάρος, λοιπόν, μπορούσε να διατηρηθεί αναλείωτος για μήνες, οπότε ήταν μια καλή λύση για όσους δεν είχαν πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι. Αυτός, βέβαια ήταν ο λόγος για την αρχική επιλογή του ψαριού, στη συνέχεια όμως προστέθηκαν κι άλλοι που είχαν να κάνουν με τα θετικά στοιχεία που πέρναμε από αυτό. Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι πλούσιο σε πρωτεϊνη, βιταμίνη Β12, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και κάλιο, με υψηλό ποσοστό Ω3 και με χαμηλά ποσοστά ολικού λίπους, οπότε δεν χρειάζεται άλλες εξηγήσεις!

Και καλά το ψάρι. Η σκορδαλιά, όμως, πώς "κολλάει"; Όπως κολούσε ανέκαθεν ως το πιο ταιριαστό γευστικό ζευγάρι του μπακαλιάρου, πέρα από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το σκόρδο για τον οργανισμό.

Τώρα, αν φας έξω είσαι καλυμμένη, αν όμως θέλεις να δοκιμάσεις να μαγειρέψεις στο σπίτι σου, σού έχουμε την καλύτερη πρόταση από τον Τάσο Αντωνίου.

Μέσα από το site του mamapeinao.gr μοιραζόμαστε μία από τις πιο απλές συνταγές που έχουμε δει, που, όμως προϋποθέτει ότι ο μπακαλιάρος είναι ήδη ξαλμυρισμένος, διαδικασία που μπορείς να βρεις στο τέλος του κειμένου.

skordalia.webp

Υλικά

Για το κουρκούτι:

  • 2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 350 ml μπίρα
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σκορδαλιά:

  • 150 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
  • 1/4 φλιτζ. λευκά αμύγδαλα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml ξίδι λευκό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι

Για το τηγάνισμα:

  • 1 φύλλο ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο ή φιλέτο μπακαλιάρου δείτε τις σημειώσεις
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι:

  • Σε μπολ αναμειγνύουμε με το σύρμα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, αλάτι, μπύρα και παγάκια που θα βοηθήσουν να δέσει το μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη ή στο ψυγείο να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σκορδαλιά.

Ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά:

  • Σε μπολ μουλιάζουμε μπαγιάτικο ψωμί. Στη συνέχεια το πιέζουμε να στραγγίξει καλά και το τοποθετούμε στο μούλτι. Προσθέτουμε αμύγδαλα, σκόρδο, αλάτι, χυμό λεμονιού και χτυπάμε να λιώσουν τα υλικά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Χτυπάμε τη σκορδαλιά μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή. Αν χρειαστεί αραίωση, προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο:

  • Μια με δυο μέρες πριν τον μαγειρέψουμε τον έχουμε ξαλμυρίσει,όπως είπαμε. Κατόπιν τον στεγνώνουμε πολυ καλά με χαρτί κουζίνας. Με μαχαίρι ξύνουμε την πέτσα του για τυχόν λέπια.
  • Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει κάψει καλά.
  • Αλευρώνουμε καλά ένα ένα τα κομμάτια μπακαλιάρου. Θα βοηθήσει να σταθεί το κουρκούτι στο ψάρι. Στη συνέχεια βουτάμε καλά τον μπακαλιάρο στο κουρκούτι. Βάζουμε το ψάρι στο λάδι και το αφήνουμε να τηγανιστεί και να πάρει τέλειο χρυσαφένιο χρώμα. Με τη βοήθεια δυο πιρουνιών το γυρνάμε να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά.
  • Όταν σχηματίσει τραγανή, χρυσαφένια κρούστα και από τις δυο πλευρές, το μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσουμε όλο το ψάρι.
  • Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο σε πιάτο. Συνοδεύουμε με τη σκορδαλιά και λίγο λεμόνι.

bakaliaros.jpg

Ε ναι, το μυστικό του καλού του μπακαλιάρου κρύβεται στο ξαλμύρισμα. Κάνε κλικ ΕΔΩ για να μάθεις όλα τα βασικά μυστικά.

Επίσης, αν θέλεις να ξέρεις τα πάντα και για το κουρκούτι κάνε κλικ ΕΔΩ

Και για την τέλεια σκορδαλιά, μάθε τα πάντα ΕΔΩ.

Καλή επιτυχία και Χρόνια πολλά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23.03.2024 - 10:44