Υλικά
- 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (ψίχα) μουλιασμένο
- 6 σκελίδες σκόρδο χωρίς φύτρες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ξίδι
- αλάτι
Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε το σκόρδο και το μουλιάζουμε στο ξίδι για 8 ώρες τουλάχιστον.
Στραγγίζουμε καλά και λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί.
Προσθέτουμε τις φέτες ψωμιού μουλιασμένες και τριμμένες.
Pίχνουμε 2-3 κουταλιές σούπας ξίδι, το λάδι σταδιακά, λίγες σταγόνες νερού και δουλεύουμε έτσι ώστε να γίνει ένα μείγμα λείο.
Διάβασε επίσης: Νηστίσιμος μουσακάς: Κι όμως γίνεται -και είναι απίθανος!
Εναλλακτικά
- Σκορδαλιά κάνουμε και στο μπλέντερ, απλώς έχει διαφορά στην υφή. Aν βγει αραιή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη φρυγανιά, αμύγδαλα ή καρύδια τριμμένα.
- Προσθέτοντας μερικές κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο, έχουμε μια εντυπωσιακή πράσινη σκορδαλιά.
- Aντί για ψωμί, μπορούμε να βάλουμε βραστή πατάτα. Σε αυτήν την περίπτωση λίγες σταγόνες λεμόνι δίνουν άλλη ένταση στη γεύση.
- H ωραιότερη, όμως, σκορδαλιά γίνεται με σκόρδο ψημένο με τη φλούδα του. Eχει την απαλή γεύση του μελωμένου σκόρδου και ελαφρύτερη μυρωδιά.