Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (17/10/2023) ο καθηγητής Δημογραφίας, Βύρων Κοτζαμάνης, αναφέρθηκε σε μία μελέτη που εστιάζοντας στη φθίνουσα πορεία γεννήσεων στην Ελλάδα αλλά και στην παράλληλη αύξηση του ποσοστού Ελλήνων 65 ετών και άνω, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας που θα δει τον πληθυσμό της να μειώνεται τραγικά στο άμεσο μέλλον.
«Λόγω του παρελθόντος και της αδράνειας που έχουν τα δημογραφικά φαινόμενα στα επόμενα 25-30 χρόνια θα έχουμε μια μείωση του πληθυσμού από 1,1 έως 1,4 εκατομμύρια η οποία θα οφείλεται στο ότι γηράσκουμε και όσο περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι τόσο περισσότερους θανάτους θα έχουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κύριος Βύρων Κοτζαμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ.
Οι δύο βασικές παράμετροι
Η μείωση του πληθυσμού οφείλεται, από τη μία πλευρά στους μειωμένους θανάτους λόγω του αυξημένου προσδόκημου ζωής αλλά και στις μειωμένες γεννήσεις, οι οποίες, όμως, ο ίδιος δεν πιστεύει πως θα αυξηθούν ιδιαίτερα εξαιτίας δύο αρνητικών παραμέτων.
«Από τη μία είναι η μείωση των ζευγαριών που είναι σε ηλικία να κάνουν παιδιά, που όμως και όταν είναι κάνουν ολοένα και λιγότερα παιιδά, πολύ λιγότερα από αυτά που έκαναν οι δικοί τους γονείς», υποστηρίζει ο καθηγητής προσθέτοντας και έναν δεύτερο παράγοντα, εξίσου σημαντικό.
Ο λόγος για τη μετανάστευση. Ολοένα και περισσότεροι νέοι παραγωγικής ηλικίας, δηλαδή νέοι που παράγουν και μπορούν να κάνουν και παιδιά εγκαταλείπουν τη χώρα μας και αυτό είναι γεγονός. Σύμφωνα με τον καθηγητή, λοιπόν, αν δεν επιστρέψει ένα μέρος αυτών των ανθρώπων που έχουν φύγει και αν δεν ενσωματωθούν στη χώρα μας και αλλοδαποί η μείωση θα είναι αυτή ακριβώς που προαναφέρθηκε.
Γεννήσεις και θάνατοι την εποχή του Covid
Για την ιστορία, σημειώνεται πως το 2022 γεννήθηκαν 8.800 λιγότερα παιδιά από το 2021, ενώ ο συσχετισμός γεννήσεων – θανάτων των τελευταίων χρόνων έχει κάπως... μπερδευτεί και αυτό οφείλεται στην ύπαρξη του κορονοϊού.
Με άλλα λόγια, μπορεί τις χρονιές 2020 και 2021 να βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας, όμως στη συνέχεια υπήρξαν πολλά ζευγάρια που θεώρησαν πως ακριβώς λόγω αυτής οι συγκυρίες δεν είναι οι καταλληλότερες και έτσι καθυστέρησαν την απόφαση να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.