Το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει Αυλαία για το 2010

16.12.2009
Με ένα εντυπωσιακό γκαλά χορού υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 Ιανουαρίου, την καινούρια χρονιά. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ με τη Εθνική Λυρική Σκηνή που φιλοξενεί μερικά από τα πιο λαμπρά αστέρια του χορού και αναμένεται να καθηλώσει για πέντε βραδιές το κοινό του Μεγάρου.
Με ένα εντυπωσιακό γκαλά χορού υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 10 Ιανουαρίου, την καινούρια χρονιά. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ με τη Εθνική Λυρική Σκηνή που φιλοξενεί μερικά από τα πιο λαμπρά αστέρια του χορού και αναμένεται να καθηλώσει για πέντε βραδιές το κοινό του Μεγάρου.

Η Σειρά Χορός στο Μέγαρο φιλοξενεί επίσης το β΄ Τρίμηνο, το εξαιρετικό νεοϋορκέζικο συγκρότημα Σίνταρ Λέικ που θα ικανοποιήσει τους απαιτητικούς φίλους του σύγχρονου χορού.

Η Σειρά Μεγάλες Ορχήστρες - Μεγάλοι Μαέστροι φιλοξενεί την Ορχήστρα του Παρισιού υπό τον Κριστόφ Έσενμπαχ και την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Βουδαπέστης με αρχιμουσικό τον Ιβάν Φίσερ, η Σειρά Μεγάλοι Ερμηνευτές υποδέχεται το σπουδαίο Σαρούν Ανσαμπλ και τον Γιούρι Μπασμέτ, οι Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής τη μεγάλη Βαλτράουτ Μάγιερ και οι Παλιές Μουσικές - Νεωτερικές Ερμηνείες τον Μάικλ Τσανς, τους Σολίστι Βένετι με τον Κλάουντιο Σιμόνε καθώς και τη Θεοδώρα του Χαίντελ.

Η πολυαναμενόμενη όπερα δωματίου «Η σκηνή των Θαυμάτων» του Γιώργου Κουρουπού, μία μαύρη κωμωδία η οποία σατιρίζει το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία της εποχής βασισμένο στο ομώνυμο ιντερμέδιο του Θερβάντες, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου ενώ οι γνωστές και δημοφιλείς Ημέρες Πιάνου που φέρουν την καλλιτεχνική υπογραφή του Γιάννη Βακαρέλη προτείνουν πρωτότυπες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή το δημοφιλές όργανο.

Το πρόγραμμα Ιανουαρίου-Μαρτίου της Καλλιτεχνικής Περιόδου 2009-2010 κυκλοφορεί ήδη και το κοινό μπορεί να το προμηθεύεται δωρεάν από τα εκδοτήρια εισιτηρίων του Ο.Μ.Μ.Α. στο Μέγαρο Μουσικής και στον αριθμό 8 της οδού Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας.

Πιο αναλυτικά:
Χορός στο Μέγαρο Μουσικής

10, 12, 13, 14 & 15 Ιανουαρίου - Μια νέα παραγωγή, ένα μοναδικό γκαλά μπαλέτου ανεβαίνει σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη για πέντε παραστάσεις. Με πρωταγωνιστές μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του χορού η παραγωγή αυτή περιλαμβάνει τις χορογραφίες Alles Walzer και Bolero του Ρενάτο Τζανέλλα, που παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη, μία νέα χορογραφία του Γιόρμα Ελο, ειδική παραγγελία για το γκαλά, καθώς και τις χορογραφίες Φεστιβάλ Λουλουδιών του Τζεντσάνο, Grand pas classique, αποσπάσματα από το Ρωμαίος και Ιουλιέτα, την Κυρία με τις Καμέλιες και τη Λευκή Σουίτα των Ωγκυστ Μπουρνονβίλ, Βίκτωρ Κσόφσκυ, Λεονίντ Λαβρόβσκι, Τζων Νοϊμάγιερ και Σέρζ Λιφάρ.
17, 18 & 19 Μαρτίου - Το Συγκρότημα σύγχρονου χορού Σίνταρ Λέικ έρχεται από τη Νέα Υόρκη για να κατακτήσει και το ελληνικό κοινό. Οι ταλαντούχοι χορευτές του Σίνταρ Λέικ στη σκηνή της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη θα παρουσιάσουν τα έργα «Sunday, again» του Jo Stromgren σε μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, «Ten Duets on a theme of Rescue» του Κρίσταλ Πάιτ σε μουσική του Κλιφ Μαρτίνεζ και «Decadance» του Οχάντ Ναχαρίν.


Ημέρες Πιάνου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιάννης Βακαρέλης

16 Φεβρουαρίου - Οι δίδυμες αδερφές Φερχάν & Φερζάν Εντέρ, είναι ένα πολλά υποσχόμενο πιανιστικό ντουέτο που έρχεται από την Τουρκία. Το ντουέτο θα ερμηνεύσει τη Σουίτα αρ. 1, για δύο πιάνα Fantaisie tableaux του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, την Ουγγρική Ραψωδία αρ. 2 του Φραντς Λιστ, την Ιεροτελεστία της Άνοιξης (πιάνο-τέσσερα χέρια) του Ιγκόρ Στραβίνσκι και τις Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Παγκανίνι (για δύο πιάνα) του Βίτολντ Λουτοσλάφσκι.
17 Φεβρουαρίου - Με τον δεξιοτέχνη του πιάνου Άρη Γαρουφαλή θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη από τις τρεις συναυλίες που είναι αφιερωμένες στο περίφημο έργο «Χρόνια Προσκυνήματος» (Annees de pelerinage) του Λιστ.
20 Φεβρουαρίου - Οι «Πιανιστικές Μεταμορφώσεις» είναι ένα οδοιπορικό στην πιανιστική μουσική στη διάρκεια του οποίου ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου συναντά διαδοχικά τον Μπαχ, τον Χαίντελ και τον Μίκη Θεοδωράκη.
23 Φεβρουαρίου - Ο Αλέκος Φασιανός εμπνέεται από τη μουσική και σχεδιάζει για το κοινό σε μία παράσταση με τίτλο «Ζωγραφίζοντας τη μουσική» υπό τη μουσική των Νταριούς Μιγιό, Άστορ Πιατσόλα, Γιόχαν Στράους κ.ά.. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο μεγάλος ζωγράφος σε ένα νέο ρόλο, αυτόν του αφηγητή, στο περίφημο Καρναβάλι των Ζώων του Σαιν-Σανς.

Γέφυρες

6 Φεβρουαρίου - Μουσική από τον Κινηματογράφο, με ένα πρόγραμμα με τις ομορφότερες μουσικές από ταινίες που αγαπήσαμε, όπως το Όσα παίρνει ο άνεμος, Δόκτωρ Ζιβάγκο, Σινεμά ο παράδεισος, Κάποτε στην Αμερική, Οι ώρες, Οι πειρατές της Καραϊβικής, Ο Λόρενς της Αραβίας κ.ά. ερμηνευμένες από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου υπό τον Αλέξανδρο Μυράτ. Σολίστ στο πιάνο ο Χρίστος Παπαγεωργίου.
9 Φεβρουαρίου - Μία όπερα δωματίου του Γιώργου Κουρουπού, «Η σκηνή των Θαυμάτων», βασισμένη στο ομώνυμο ιντερμέδιο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, κάνει την πρώτη της παγκόσμια παρουσίαση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια μεγάλη ομάδα συντελεστών υπογράφει την πολυαναμενόμενη παραγωγή: η σκηνοθεσία ανήκει στον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Μεγάλες Ορχήστρες- Μεγάλοι Μαέστροι

26 Φεβρουαρίου -
Πρεσβευτής του γαλλικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, η Ορχήστρα του Παρισιού αποτελείται από 119 μουσικούς που υποστηρίζουν ένα τεράστιο ρεπερτόριο: συμφωνική μουσική, όπερα και σύγχρονους συνθέτες. Το ρεπερτόριο της συναυλίας του Μεγάρου περιλαμβάνει τα έργα Leonore (αρ.3), έργο 72 και τη Συμφωνία αρ.3 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν καθώς και το Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα, KV 622 του Βολφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ με σολίστ τον κλαρινετίστα Φιλίπ Μπερό.
22 & 23 Μαρτίου - Δημιούργημα του αρχιμουσικού Ιβάν Φίσερ, η εξαιρετική Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, θα κατακτήσει για μια ακόμη φορά το κοινό του Μεγάρου Μουσικής με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις Συμφωνίες αρ. 4 , 7, 6 και 9 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Μεγάλοι Ερμηνευτές

9 Φεβρουαρίου - Οκτώ σπουδαίοι σολίστ της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου σχημάτισαν το 1983, το Σαρούν Ανσαμπλ, ένα σύνολο που εκπροσωπεί όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κορυφαίας αυτής ορχήστρας. Οι μουσικοί διάλεξαν το όνομα του συνόλου για να τιμήσουν τον μεγάλο γερμανό αρχιτέκτονα Χανς Σαρούν, δημιουργό της περίφημης Φιλαρμονί που στεγάζει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου.
27 Μαρτίου - Ο Γιούρι Μπασμέτ, «η πρώτη βιόλα στον κόσμο» ήχησε στις 20 Μαρτίου του 1991 για πρώτη φορά στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής αλλάζοντας το τοπίο της πολιτιστικής ζωής στη χώρα μας. H μοναδική συναυλία περιλαμβάνει τα έργα: Ντιβερτιμέντο για έγχορδα και ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ, Κουαρτέτο αρ. 13 για βιόλα και έγχορδα, έργο αρ. 138 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Σονάτα arpeggione σε λα ελάσσονα (μεταγραφή για βιόλα και έγχορδα) του Φραντς Σούμπερτ και Σερενάτα για έγχορδα του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας

27 Φεβρουαρίου - Η Σειρά Μεγάλες Λυρικές Φωνές της Εποχής μας φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες βαγκνερικές φωνές της εποχής μας, τη μέτζο σοπράνο Βάλτραουντ Μάγιερ. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα έργα Ο Θάνατος της Κλεοπάτρας του Έκτορ Μπερλιόζ και η Συμφωνία αρ.1 (Titan) του Γκούσταβ Μάλερ.

Παλιές Μουσικές - Νεωτερικές Ερμηνείες

23 Ιανουαρίου - Η Σειρά Παλιές Μουσικές - Νεωτερικές ερμηνείες φιλοξενεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στη μπαρόκ μουσική με μουσική του άγγλου συνθέτη Χένρυ Πέρσελ. Ο διάσημος κόντρα-τενόρος Μάικλ Τσανς πλαισιωμένος από το σύνολο Μπαρόκ Sinfonia, ένα από τα παλαιότερα σύνολα μπαρόκ στον ελληνικό χώρο, ηγείται αυτού του αφιερώματος.
1 & 2 Μαρτίου - Οι Solisti Veneti κατέκτησαν για πρώτη φορά τη σκηνή του Μεγάρου το 1993 στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου και από τότε διατηρούν ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού για τις εμφανίσεις τους.
13 Μαρτίου - Το Ορατόριο του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, «Θεοδώρα», μία ιστορία αγάπης που καταλήγει σε θυσία, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε δραματοποιημένη μορφή. Τη σκηνοθετική και εικαστική επιμέλεια-animation υπογράφει ο Πάρις Μέξης.

Το Μέγαρο για τους Νέους


- Rising Stars
10 Φεβρουαρίου - Δύο ταλαντούχα ντουέτα, ο Emil Jonason με τον Peter-Friis Johansson και ο Pascal Schumacher με τον Jef Neve εμφανίζονται στη σειρά των Ανατελλόντων Αστέρων.
10 Μαρτίου - Ρεσιτάλ πιάνου της ισπανίδας Alba Ventura.
17 Μαρτίου - Το Κουρτέτο Barbirolli είναι ένα νεανικό σχήμα που χαρακτηρίζεται από την ποικιλία του ρεπερτορίου τους και από έναν άκρατο δυναμισμό στις ερμηνείες των μουσικών έργων.

Γνωριμία με τον Κόσμο της Μουσικής

- Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο
24 Ιανουαρίου - Η Σειρά Κυριακή πρωί στο Μέγαρο, μια ειδικά διαμορφωμένη σειρά που ασχολείται με τη μουσική εκπαίδευση των νέων, παρουσιάζει έργα της «οικογένειας Bach». Την ερμηνεία των έργων αναλαμβάνει η Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής με όργανα εποχής υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, ο οποίος έχει και ρόλο ερμηνευτή του φορτεπιάνο. Στο τσέμπαλο ερμηνεύει ο Μάρκελος Χρυσικόπουλος.
Όλα τα Κυριακάτικα πρωινά επιμελείται και παρουσιάζει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου.
7 Φεβρουαρίου - «Πάμε σινεμά;» Με αυτή την ‘πρόταση - πρόσκληση’ η Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ καλεί το κοινό να παρακολουθήσει μία συναυλία που αντηχεί μουσική από ταινίες που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι.
7 Μαρτίου - Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της συναυλίας «Η2Ο, το νερό!», θα ερμηνεύσει συνθέσεις που είτε γράφτηκαν με αφορμή το νερό, είτε εμπνεύσθηκαν από αυτό.
21 Μαρτίου - «Το κλαρινέτο σε Ανατολή και Δύση» είναι το θέμα της συναυλίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Τμήματα παραδοσιακής μουσικής, τζαζ και κλαρινέτου του Ωδείου Αθηνών. Όλα τα Κυριακάτικα πρωινά επιμελείται και παρουσιάζει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου.

Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

13 Ιανουαρίου - Συναυλία του συγκροτήμας Trio Opus I.
20 Ιανουαρίου - Ρεσιτάλ πιάνου της Βίνια Τσόπελα με έργα των σημαντικότερων εκπροσώπων του Ρομαντισμού Ρόμπερτ Σούμαν και Φρεντερίκ Σοπέν.
30 Ιανουαρίου - Συναυλία του συγκροτήμας Haydn Trio - Eisenstadt. Πρόκειται για ένα αυστριακό σχήμα μουσικής δωματίου, απολύτως αφοσιωμένο και εξειδικευμένο στο έργο του Γιόσεφ Χάυντν.
3 Φεβρουαρίου - Ρεσιτάλ τραγουδιού της Ιουλίας Τρούσσα με θέμα τα Ιταλικά τραγούδια στη βιεννέζικη μουσική παράδοση.
8 Φεβρουαρίου - Ρεσιτάλ τραγουδιού του μπάσου Χριστόφορου Σταμπόγλη, με τη συνοδεία του πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.
3 Μαρτίου - «Σε ήχο γαλλικό» κινείται η συναυλία της μέτζο σοπράνο Ειρήνης Καράγιαννη και της πιανίστα Ντιάνα Βρανούση.

Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα

25 Ιανουαρίου - Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής κάνει τον πρώτο του σταθμό σύγχρονης μουσικής για το νέο έτος.
26 Ιανουαρίου - Σε α΄ παρουσίαση θα ερμηνευτεί το έργο "Amor", παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, γραμμένο για δύο φωνές, χορωδία, συγκρότημα τζαζ και συμφωνική ορχήστρα από τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα. Τραγουδούν η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Δώρος Δημοσθένους. Τους ερμηνευτές πλαισιώνει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.
4 Φεβρουαρίου - Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 75 χρόνια του Θόδωρου Αντωνίου. Στο τεράστιο έργο του Έλληνα συνθέτη και αρχιμουσικού και την πολυετή δουλειά του πάνω στα μοντέρνα μουσικά ρεύματα και τις σύγχρονες ερμηνείες είναι αφιερωμένη αυτή η συναυλία-αφιέρωμα.
22 Φεβρουαρίου - Το συγκρότημα "Ergon Ensemble" παρουσιάζει τη Σύγχρονη μουσική από τη Βρετανία.

Στις ειδικές εμφανίσεις περιλαμβάνεται και η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που θα παρουσιάσει στις 10 Μαρτίου, σε συνεργασία του ΟΜΜΑ με την ΚΟΘ, έργα Μητρόπουλου, Μπραμςκαι Μπάρτοκ. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Μύρων Μιχαηλίδης. Στο πιάνο ερμηνεύει ο Μπόρις Μπέρμαν.

Στο πρόγραμμα του Μεγάρου περιλαμβάνονται επίσης οι τακτικές συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων φορέων.