Ο Νίκος Οικονομόπουλος στο Μουσείο Μπενάκη

22.11.2005
Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον διακεκριμένο σύγχρονο Έλληνα φωτογράφο Νίκο Οικονομόπουλο διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, στο Νέο Κτήριό του επί της οδού Πειραιώς, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον διακεκριμένο σύγχρονο Έλληνα φωτογράφο Νίκο Οικονομόπουλο διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη, στο Νέο Κτήριό του επί της οδού Πειραιώς, από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.
Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από πρόσφατη δωρεά του καλλιτέχνη και περιλαμβάνει 150 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, κυρίως από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, που αντιπροσωπεύουν τα είκοσι και πλέον χρόνια φωτογραφικής του πορείας.

Ο Νίκος Οικονομόπουλος είναι από τους πρώτους Έλληνες φωτογράφους που έγινε μέλος του διεθνούς φωτοειδησεογραφικού πρακτορείου MAGNUM. Το στοιχείο αυτό ίσως μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τις ¨ντοκυμαντεριστικές¨ λήψεις του : ο φωτογράφος κινείται ανάμεσα στη φωτογραφική ποιότητα και τις δημοσιογραφικές απαιτήσεις επιλέγοντας συνειδητά κώδικες επικοινωνίας που κερδίζουν το κοινό, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν στον ίδιο να εκφράσει με ειλικρίνεια αυτό που αισθάνεται για τον κόσμο. Ίσως γι΄αυτό πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, κυρίως από το χώρο των Βαλκανίων, είναι εδώ και πολλά χρόνια αναγνωρίσιμες ακόμα και από τους μη μυημένους στην τέχνη της φωτογραφίας.

Οι φωτογραφικές καταθέσεις που παρουσιάζονται στην έκθεση περιλαμβάνονται και στο λεύκωμα «Οικονομόπουλος, φωτογράφος», συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων Μεταίχμιο. Όπως είχε χαρακτηριστικά σημειώσει ο Πλάτων Ριβέλλης για το λεύκωμα αυτό "...(μας) βοηθάει να διαπιστώσουμε τις φωτογραφικές εμμονές, τον τρόπο με τον οποίο η ματιά έλκεται από τις τρυφερές και γοητευτικές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, την ετοιμότητά του (του Οικονομόπουλου) απέναντι στο απρόοπτο, την προσοχή του στο επιμελημένο σκηνικό των χώρων ... Ένα χαμόγελο, μία κλίση του κεφαλιού, ένα ασυνήθιστο άλμα, ένα βλέμμα, ασήμαντες λεπτομέρειες του δεύτερου πλάνου της καθημερινότητας, επαναξιολογούνται και μεταμορφώνονται σε πρωτεύοντα φωτογραφικά γεγονότα."

Ο Νίκος Οικονομόπουλος αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την Apeiron Photos.

Διάρκεια έκθεσης: 22 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2005
Μουσείο Μπενάκη
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου

Ωράριο λειτουργίας
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή : 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο : 10.00 - 22.00
Δευτέρα, Τρίτη: κλειστά,
Κυριακή 25.12.05 και Δευτέρα 26.12.05 κλειστά