Βραβεία, εκθέσεις κι ένα σεμινάριο, στο Μουσείο Φρυσίρα!

15.12.2003
Τα έργα των καλλιτεχνών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής του Μουσείου Φρυσίρα θα εκτίθενται στους χώρους του μουσείου ως τις 14 Μαρτίου 2004.
Για τη στήριξη της ζωγραφικής και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των καλλιτεχνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Φρυσίρα θέσπισε από το 2003 διετές Βραβείο Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής.
Όπως επισημαίνει ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Βλάσης Φρυσίρας "Βασικός στόχος του Βραβείου είναι να τιμήσει τη ζωγραφική. Να την αναδείξει και να της δώσει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα. Να ενισχύσει τις καλλιτεχνικές δυνάμεις που πιστεύουν στη ζωγραφική, ώστε να συνεχίσουν να μάχονται και να προασπίζουν την ιδέα της..."

Βασικοί παράγοντες επιλογής των βραβευθέντων, σύμφωνα με την άποψη των μελών της επιτροπής, υπήρξαν: "Οι ζωγραφικές αξίες, η ποιότητα και η πολυμορφία της ζωγραφικής σήμερα, όπως αυτές προέκυψαν από την αξιολόγηση των συγκεκριμένων έργων της συμμετοχής".

Ύστερα από αξιολόγηση των 500 αιτήσεων συμμετοχής, τα έξι μέλη της επιτροπής, Valerio Adami (Ζωγράφος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Σχέδιο), Pat Andrea (Ζωγράφος, καθηγητής στην Ecole Nationale Superieure des Breaux-Arts του Παρισιού), Άγγελος Δεληβοριάς (Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη), Χρόνης Μπότσογλου (Ζωγράφος, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας), Edward Lucie Smith (κριτικός τέχνης, επίτιμος Διευθυντής του Μουσείου Φρυσίρα), Βλάσης Φρυσίρας (Ιδρυτής του Μουσείου Φρυσίρα), επέλεξαν κατά την πρώτη συνεδρίαση 30 υποψηφίους.
Κατά την τελική συνεδρίαση επελέγησαν ομόφωνα οι εξής καλλιτέχνες (έργα τους στις φωτο):

Πρώτο Βραβείο: Βασίλης Παπανικολάου (Eλλάδα), με χρηματικό έπαθλο 16.000 ευρώ
Δεύτερο Βραβείο: Simon Pasieka (Γερμανία), με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ
Τρίτο Βραβείο: Αndrew Tift (Mεγάλη Βρετανία), με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.
Παράλληλα με τους βραβευθέντες, η επιτροπή θέλησε να απονείμει τιμητικές διακρίσεις στους: Θεόφιλο Κατσιπάνο (Ελλάδα), Beatrice Pasquali (Ιταλία), βαγγέλη Πλοιαρίδη (Ελλάδα).

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές, στα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης των 30 διακριθέντων καλλιτεχνών την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ο οποίος εκδίδεται με την υποστήριξη του σωματείου των "Φίλων του Μουσείου Φρυσίρα". Διάρκεια έκθεσης: 17 Δεκεμβρίου 2003 ως 15 Μαρτίου 2004.

Αξίζει να αναφερθεί στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Μουσείου Φρυσίρα και το Σεμινάριο Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνεται στους χώρους του μουσείου από τις 5 Φεβρουαρίου ως τις 14 Μαρτίου 2004 (κάθε Πέμπτη 17.30-19.30). Με εισηγητή το Θανάση Μουτσόπουλο, διδάσκοντα του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το σεμινάριο, με τίτλο "Τα πολλαπλά προσωπεία των σύγχρονων εικαστικών τεχνών", θα ασχοληθεί με τις διαφορετικές εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης.

Στην εποχή μας οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μια ποικιλία εκφραστικών μέσων από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα μετρίως μηχανικά έως τα κατ' εξοχήν τεχνολογικά. Πέραν όμως αυτών των επιλογών που κάνει ο κάθε καλλιτέχνης και την αναμφισβήτητη σημασία της ατομικότητας, κάποιες συλλογικές εμμονές μοιάζουν να κυριαρχούν στην καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής μας. Αυτά τα θέματα, οι έννοιες, ακόμα και τα φαινόμενα κρίσης θα εξεταστούν με τελικό στόχο όχι μόνο να γίνουν πιο κατανοητά τα εικαστικά της εποχής μας, αλλά και να αποκωδικοποιηθεί λίγο περισσότερο η πολυτάραχη εποχή και η κοινωνία μας.
Οι έξι ενότητες του σεμιναρίου έχουν τα ακόλουθα θέματα: Ο κίνδυνος της όρασης: ο σύγχρονος θεατής του έργου τέχνης ως ηδονοβλεψίας, Από τον άνδρα στη γυναίκα (και όχι μόνον): οι υπερβάσεις του φύλου στη σύγχρονη τέχνη, Το τέλος της νεότητας: η αντιμετώπιση της γήρανσης στην καλλιτεχνική δημιουργία, Η καταστροφη ως δημιουργική δύναμη, Πρωτογονισμός και αγριότητα στη σύγχρονη τέχνη, Οι ουτοπίες της τεχνολογίας τον τελευταίο αιώνα.

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη Γραμματεία του Μουσείου Φρυσίρα.
Διεύθυνση: Μονής Αστερίου 3 &7, Πλάκα, 10558 Αθήνα.
Τηλέφωνα: 210-3234678, 210-3316027.