Ο Ξεριζωμός για δεύτερη χρονιά στο Απλό Θέατρο!

15.10.2003
O Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα παρουσιάζει από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, για δεύτερη χρονιά, στο Απλό Θέατρο, την περσινή μεγάλη του επιτυχία "Ο Ξεριζωμός" του Μπράιαν Φρίελ και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (μέχρι 18 Ιανουαρίου).
O Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα του Αντώνη Αντύπα παρουσιάζει από το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, για δεύτερη χρονιά, στο Απλό Θέατρο, την περσινή μεγάλη του επιτυχία "Ο Ξεριζωμός" του Μπράιαν Φρίελ και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (μέχρι 18 Ιανουαρίου).
"Ο Ξεριζωμός", είναι έργο πολυπρόσωπο, για πρώτη φορά ανέβηκε στην Ελλάδα πέρυσι και ήταν το τρίτο κατά σειρά έργο του συγγραφέα που παρουσιάστηκε από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Φάσμα, μετά την "Μόλλυ Σουήνυ" (1997) και τον "Θαυματοποιό" (2000).
"Ο Ξεριζωμός" θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980 στην Ιρλανδία και αποτελεί ένα ποιητικό στοχασμό πάνω στη γλώσσα και το ρόλο της στην πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου. Η δράση του έργου τοποθετείται στο 1833 σε ένα αγροτικό σχολείο μίας Ιρλανδόφωνης κοινότητας, την εποχή που επιχειρείται η πρώτη χαρτογραφική αποτύπωση από απόσπασμα του Αγγλικού Βασιλικού Μηχανικού, με σκοπό να μετατραπούν οι Ιρλανδικές ονομασίες σε Αγγλικές.

Ο Χιου,δάσκαλος και ψυχή ενός αγροτικού σχολείου της Ιρλανδίας, έχει αφιερώσει τη ζωή του επί 35 χρόνια στους μαθητές του, διδάσκοντας ιρλανδικά, αρχαία ελληνικά και λατινικά. Κοντά του από τη νεότητά του, ο ιδιόρρυθμος Τζίμη Τζακ, λάτρης της αρχαιοελληνικής γλώσσας και του Ομήρου. Από τους γιους του, ο Μάνους τον βοηθάει στο σχολείο και συνεχίζει το έργο του, ενώ ο Όουεν που έχει φύγει για αρκετά χρόνια, επιστρέφει με τους Αγγλους που πραγματοποιούν τη χαρτογράφηση της Ιρλανδίας, βοηθώντας τους στις μεταφράσεις των τοπωνυμίων. Ανάμεσα στον νεότερο Αγγλο αξιωματικό και μία νεαρή Ιρλανδή μαθήτρια (Μέιρη) γεννιέται δυνατός έρωτας, χωρίς να γίνεται εμπόδιο το ότι μιλούν διαφορετική γλώσσα. Το γεγονός αυτό οξύνει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και η σύγκρουση δεν αργεί. Ο άγγλος αξιωματικός εξαφανίζεται και απειλούνται αντίποινα. Κανείς δε γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον, ενώ τον έλεγχο παίρνουν στα χέρια τους οι νέοι, μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας. Ο Χιου και ο Τζίμυ τζακ, εκπρόσωποι μίας γενικής παλαιότερης μένουν αληθινά μετέωροι μέσα σε μία πραγματικότητα που αλλάζει. Και όπως λέει ο Χιου "Δεν είναι αυτό καθ' αυτό το παρελθόν, τα γεγονότα της ιστορίας που μας διαμορφώνουν, αλλά οι εικόνες από το παρελθόν ενσωματωμένες μέσα στη γλώσσα".

Ο συγγραφέας, με αριστοτεχνικό τρόπο φωτίζει τις επιπτώσεις αυτών των γεγονότων, στη ζωή μίας μικρής, αλλά χαρακτηριστικής ομάδας ιρλανδών, και μέσα από τις προσωπικές σχέσεις τους, τις ψυχολογικές μεταπτώσεις τους, αλλά και τη συμβίωσή τους με τους Αγγλους, παρακολουθούμε τα αποτελέσματα μιας φαινομενικά αθώας από αγγλικής πλευράς, πράξης. Μέσα από το δράμα των προσώπων, αφήνει να φανεί το δράμα ενός ολόκληρου έθνους, που ξεκινώντας από τη γλώσσα χάνει αργά, αλλά σταθερά τον πολιτιστικό και πολιτισμικό του χαρακτήρα. Ο Φρίελ επιχειρεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, με ένα έργο τόσο επίκαιρο στις μέρες μας, αλλά και σχεδόν προφητικό για την εποχή του.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του "Ξεριζωμού" είμαι ότι ο συγγραφέας του, επισημαίνει και αναπαριστά την ιστορική συγκυρία μέσα από τις ζωές απλών ανθρώπων. Ο Φρίελ γράφει για την Ιρλανδία, αλλά η σημασία του έργου του ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Παύλου Μάτεσι
Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντύπας
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Μουσική: Ελένη Καραίνδρου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Μάνια Παπαδημητρίου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Γιώργος Μωρογιάννης, Μαρία Ζαχαρή, Λαέρτης Βασιλείου, Κώστας Βασαρδάνης, Ηρώ Κωστή, Σαράντος Γεωγλερής και Αντώνης Δημητροκάλης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Βραδινές: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.15
Απογευματινές : Σάββατο: 18.30, Κυριακή: 19.30

Τιμές εισιτηρίων:
19 ευρώ, Λαική-15 ευρώ, φοιτητικά: 12 ευρώ