Ομαδική αποστολή... στη συλλογή Πορταλάκη

16.10.2003
Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης παρουσιάζει από τις 15 Οκτωβρίου 2003 έως τις 28 Φεβρουαρίου την πρώτη ομαδική έκθεση από τη συλλογή του στο χώρο του οδού Πεσμαζόγλου 8. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας δεκατεσσάρων ξένων καλλιτεχνών...
&00 Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης παρουσιάζει από τις 15 Οκτωβρίου 2003 έως τις 28 Φεβρουαρίου την πρώτη ομαδική έκθεση από τη συλλογή του στο χώρο του οδού Πεσμαζόγλου 8. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας δεκατεσσάρων ξένων καλλιτεχνών, των Robert Barry, Ian Devenport, Stephen Dean, Thomas Demand, Lucio Fontana, Gunther Forg, Peter Halley, Herbert Hamak, Yiannis Kounellis, Richard Prince, David Reed, Lucas Samaras, Andy Warhol, Cristopher Wool.

Ο Πορταλάκης έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστός ως ένας σημαντικότατος συλλέκτης και η συλλογή του αριθμεί περισσότερα από χίλια πεντακόσια έργα ζωγραφικής γλυπτικής και φωτογραφίας.
Η παρούσα ομαδική έκθεση έχει ως σκοπό να παρουσιάσει ένα μικρό τμήμα της συλλογής που αποτελείται από έργα ξένων καλλιτεχνών. Επιθυμία του Πορταλάκη είναι να αποκαλύψει μερικώς τη συγκεκριμένη πτυχή της συλλογής του. Eνας από τους στόχους της έκθεσης είναι η υποστήριξη της ζωγραφικής και πιο συγκεκριμένα της λυρικής και της γεωμετρικής αφαίρεσης. Η βαρύτητα που δίνεται σε έργα "αφαιρετικά" έχει ως σκοπό να έρθει σε αντίθεση με την κυρίαρχη αισθητική της αναπαραστατικής ζωγραφικής που φαίνεται να έχει κυριαρχήσει τον ελληνικό χώρο.
Παράλληλα η έκθεση αποσκοπεί στην υπογράμμιση της σημασίας της βαρύτητας της φωτογραφίας ως σημαντικού μέσου καλλιτεχνικής έκφρασης.

Το έργο του Fontana αποκαλύπτει τις ρίζες της συλλογής στον κλασικό ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Οι φωτογραφίες και το βιβλίο του Samaras, ο πίνακας του Barry και ο Μυστικός δείπνος του Andy Warhol συνιστούν τους συνδέσμους με τις ανακατατάξεις στο χώρο της τέχνης στις δεκαετίες του 1960-'70.
Τα έργα των Forg, Halley, Kounellis, Prince, Reed και Wool άλλοτε παρουσιάζουν και άλλοτε αναφέρονται στη συνέχεια των ζωγραφικών πλαστικών κατακτήσεων των δεκαετιών του 1980-'90. Τα έργα των Ian Devenport, Stephen Dean, Thomas Demand και του Herbert Hamak αντιπροσωπεύουν τρόπο τινά μερικές από τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στην Ελλάδα. Η ευκαιρία άμεσης και πρωτογενούς επαφής με τα έργα που δίνεται τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στους φιλότεχνους είναι σημαντικότατη. Η έκθεση είναι σχεδόν ισάριθμα μοιρασμένη ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς καλλιτέχνες.

Η οργάνωση της έκθεσης και η επιμέλεια του καταλόγου πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Γιώργου Αρμάου.

Ωρες λειτουργίας:
Τετάρτη: 18.00- 20.00 και Σάββατο: 11.00- 15.00