Η φωλιά του κούκου: Το είδαμε

17.10.2003
Ο Ραντλ Μακ Μέρφι είναι ένας γοητευτικός άνδρας που έχει καταδικαστεί για δευτερεύοντα αδικήματα. Αρχίζει να εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές, αλλά επειδή κρίνεται "βίαιος" μεταφέρεται για έξι μήνες σε ένα κρατικό ψυχοθεραπευτήριο. Εκεί έρχεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την προϊσταμένη του ιδρύματος...
&00 Το έργο: Ο Ραντλ Μακ Μέρφι είναι ένας γοητευτικός άνδρας που έχει καταδικαστεί για δευτερεύοντα αδικήματα. Αρχίζει να εκτίει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές, αλλά επειδή κρίνεται "βίαιος" μεταφέρεται για έξι μήνες σε ένα κρατικό ψυχοθεραπευτήριο. Εκεί έρχεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την προϊσταμένη του ιδρύματος, η οποία δεν χρησιμοποιεί και τις πιο ενδεδειγμένες ψυχολογικές μεθόδους στους ασθενείς. Ο Μέρφι δένεται με τους ασθενείς του δικού του τμήματος και προσπαθεί να δώσει μία άλλη νότα στη ζωή τους. Δεν διστάζει ακόμα και να τους ξεσηκώσει κατά του συστήματος ψυχικής θεραπείας γενικά και κατά της προϊσταμένης ειδικότερα. Το τέλος του έργου, πικρό όσο και αληθινό, θα καταδείξει πόσο η ατομικότητα πνίγεται από τα σύγχρονα συστήματα και πως οργανώνεται εξουσία εξουδετερώνει κάθε φωνή αντίδρασης.
H Φωλιά του Κούκου του Ντέιλ Βάσερμαν, έργο σκληρό με τραγικοκωμικές σκηνές, βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό πρωτοπαρουσιάστηκε σε θεατρική σκηνή του Μπροντγουέη με τον Κερκ Ντάγκλας στο ρόλο του Ραντλ Μακ Μέρφυ, ενώ στον κινηματογράφο τον αντίστοιχο ρόλο υποδύθηκε ο Τζακ Νίκολσον, όπου και γνώρισε τεράστια επιτυχία και έκανε το έργο γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι: Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ και η σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη. Στο ρόλο του Ραντλ Μακ Μέρφυ ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και της προισταμένης η Εφη Μουρίκη. Επίσης παίζουν οι : Σταθης Βούτος, Χρήστος Γιάνναρης, Τόνια Ζησίμου, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Γιάννης Ποιμενίδης, Θανάσης Λιάσκος. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Χρήστος Μπούφας, τουςφωτισμούς ο Παναγιώτης Μανούσης και τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής.

Τι μας άρεσε:
- Ο Βλαδίμηρος Κυριάκιδης που ανταποκρίθηκε σ' ένα ρόλο υψηλών απαιτήσεων και κατάφερε να φωτίσει ένα κομμάτι της προσωπικότητας του Μακ Μέρφι, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά το ανεξάντλητο ταλέντο του.
- Ο Χρήστος Γιάνναρης και ο Στάθης Βούτος, γιατί μας έπεισαν ως τρόφιμοι ψυχιατρείου και μας έκαναν να τους συμπαθησουμε ιδιαίτερα.
- Η μουσική του Διονύση Τσακνή γιατί ήταν ιδιαίτερα ζωντανή και απόλυτα εναρμονισμένη με το έργο.
Τι δεν μας άρεσε
- Η Εφη Μουρίκη γιατί ήταν "υποτονική" στο ρόλο της προισταμένης. Περισσότερο καταλάβαμε την προσωπικότητά της από τα λόγια των τρόφιμων του ψυχοθεραπευτηρίου παρά από το υποτονικό "παίξιμό" της.

Σε ποιον απευθύνεται: Φυσικά σε όλους... Πρόκειται για μία παράσταση που κυλά αβίαστα και δεν κουράζει καθώς κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό!




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Οπωσδήποτε! Περιέχει πολλές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το έργο και κάποια πολύ "διαφωτιστικά" για το έργο άρθρα.




Πότε να πάω και που να παρκάρω: Φροντίστε να κλείσετε τα εισιτήρια σας λίγες μέρες πριν την παράσταση, ειδικά αν σκοπεύετε να την δείτε Σαββατοκύριακο. Οσο για το παρκάρισμα... επείδή το Θέατρο Νέο Ριάλτο βρίσκεται στην Κυψέλη, καλύτερα ξεχάστε το και προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί.

Πρόγραμμα παραστάσεων: Δευτέρα -Τρίτη: Αργία
Τετάρτη, Πέμπτη- Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή: 21.15, Σάββατο- Κυριακή: 18.15

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 15 ευρώ λαική, 14 ευρώ Φοιτητικό