Φιλόδοξο και "γενναιόδωρο" είναι φέτος το ρεπερτόριο που πρόκειται να παρουσιάσει το Εθνικόμας Θέατρο στη Σκηνή Κοτοπούλη, στη Νέα Σκηνή του, αλλά και στο Θέατρο "Κάππα".
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι πρόβες του "Άμλετ", του κλασικού αυτού σαιξπηρικού αριστουργήματος του παγκόσμιου δραματολογίου που θα ανοίξει το προγραμμα της Σκηνής Kοτοπούλη και η πρεμιέρα του οποίου προγραμματίζεται για την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου.
Ηθοποιός με φήμη και ο ίδιος, αλλά και σπουδαίος συγγραφέας, από τους μεγαλύτερους δραματουργούς των νεότερων χρόνων, ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ έγραψε τραγικά και κωμικά έργα, σονέτα κ.α. Ο "Άμλετ", η "τραγωδία της αμφιβολίας", όπως πολλοί σημειώνουν, θεωρείται ένα από τα κορυφαία θεατρικά δράματα και πραγματεύεται την υπαρξιακή αγωνία και την ανθρώπινη αδυναμία στην ερμηνεία του θεατού και αθέατου κόσμου.
Ο "Άμλετ" παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο το 1937 έως το 1940, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και με τον Αλέξη Μινωτή στον ομώνυμο ρόλο. Το 1955 ανέβηκε και πάλι με το Μινωτή, αυτή τη φορά στο διττό ρόλο του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή.
Σαραντοκτώ χρόνια μετά, ο "Άμλετ" ανεβαίνει και πάλι στο Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή Κοτοπούλη με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο ρόλο του ασυμβίβαστου πρίγκηπα. Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Κακογιάννη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Πάτσα, τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ τους φωτισμούς επιμελείται ο Λευτέρης Παυλόπουλος.
Πρωταγωνιστούν: Βέρα Κρούσκα (Γερτρούδη), Στέλιος Μάινας (Κλαύδιος), Ευδοκία Ρουμελιώτη και Μαριάννα Πολυχρονίδη (Οφηλία σε διπλή διανομή).
Παίζουν ακόμη οι: Δημήτρης Καραμπέτσης, Θεμιστοκλής Πάνου, Μέμος Μπεγνής, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Λουκάς Ζήκος, Λευτέρης Λουκαδής, Θανάσης Κυριαζής, Αντώνης Ζαχαράτος, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Χαραλαμπίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Θανάσης Κυριαζής.
Στη Νέα Σκηνή της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το Εθνικό Θέατρο επέλεξε να τιμήσει το συγγραφέα με την ξεχωριστή θεωρία για τον κόσμο, την ηθική και τη θρησκεία, τον άνθρωπο με τις βαθιές πνευματικές ανησυχίες, τον μεγάλο Κρητικό λογοτέχνη που το έργο του έχει παγκόμια αναγνωριστεί, το Νίκο Καζαντζάκη, ανεβάζοντας το αριστούργημά του "Ο τελευταίος πειρασμός". Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου.
Το έργο μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, εδώ στην Ελλάδα, σε μια παράσταση "που αντλεί το ύφος και το ήθος από τα τελετουργικά δρώμενα και τις ιεροπρακτικές λειτουργίες του λαϊκού πολιτισμού", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Σωτήρης Χατζάκης που διασκεύασε το κείμενο και επιπλέον υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Έρση Δρίνη, ενώ τους φωτισμούς της παράστασης θα ετοιμάσει ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Την κινησιολογική επιμέλεια έχει η Κική Μπάκα, ενώ τη φωνητικά προετοιμασία, καθώς και τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε η Μάρθα Φριντζήλα.
Στο ρόλο του Ιησού εμφανίζεται ο νεαρός ηθοποιός Νίκος Καμόντος. Την Παναγία υποδύεται η Ράνια Οικονομίδου, τη Μαγδαλινή η Γωγώ Μπρέμπου, τον Ιούδα ο Νίκος Γεωργάκης.
Παίζουν ακόμη οι: Κοσμάς Φοντούκης, Μανώλης Σειραγάκης, Βασίκης Ρίσβας, Μανώλης Ιωνάς, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Κώστας Φαλελάκης, Γιώργος Γκάτζιος, Στράτος Μενούτης, Νίκης Τουλουπάκη, Θοδωρής Πολυζώνης, Ελένη Ουζουνίδου, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Αλέξανδρος Μούκανος, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Αλεξίου.
Η σκηνή του Θεάτρου Κάππα πρόκειται να φιλοξενήσει ένα ασυνήθιστο έργο, την "Τέταρτη αδελφή" του πολυγραφότατου Πολωνού συγγραφέα Γιάνους Γκλοβάτσκι. Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται για την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου.
Ο Γκλοβάτσκι έχει γράψει βιβλία, σενάρια, άρθρα, νουβέλες και δοκίμια, αλλά και οκτώ θεατρικά έργα. "Η τέταρτη αδελφή" πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πολωνία το 2000 και στη συνέχεια ανέβηκε με επιτυχία στη Γερμανία, στη Σλοβενία, στις Η.Π.Α., στη Ρωσία, (Αγία Πετρούπολη) και αλλού. Στο διεθνές φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ το 2001 απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Έργο με διεθνή αναγνώριση επέλεξε λοιπόν να ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο ο Σλόμπονταν Ουνκόφσκι, ο Σκοπιανός και πολλές φορές βραβευμένος σκηνοθέτης. Η πλοκή; Στη Ρωσία την εποχή μετά την περεστρόικα...
"Το όνειρο των τριών αδελφών (του Τσέχωφ;) δεν είναι πια η Μόσχα, αλλά το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Σ' έναν κόσμο μαφίας, νταβατζίδων, λαθρεμπόρων ναρκωτικών και όπλων ... εμφανίζεται η τέταρτη αδελφή..." σημειώνει η μεταφράστρια του έργου Γκάγκα Ρόσιτς.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια ετοιμάζουν οι Μέτα Χοσεβάρ και Αντζελίνα Ατλατζίκ αντίστοιχα. Τις μουσικές επιμελείται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Σλόμπονταν Ουνκόφσκι.
Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Μαρία Ναυπλιώτου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Θανάσης Ευθυμιάδης, Θάνος Σαμαράς, Χρήστος Πάρλας, Άννα Μακράκη, Τόνυ Δημητρίου, Χρήστος Παππάς, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Βλάσσης Ζώτης, Γεννάδιος Πάτσης.
Φιλόδοξο και "γενναιόδωρο" είναι φέτος το ρεπερτόριο που πρόκειται να παρουσιάσει το Εθνικό μας Θέατρο στη Σκηνή Κοτοπούλη, στη Νέα Σκηνή του, αλλά και στο Θέατρο Κάππα με τον "Άμλετ" του Σαίξπηρ, τον "Τελευταίο πειρασμό" του Καζαντζάκη και την "Τέταρτη αδελφή" του Γκλοβάτσκι αντιστοίχως.