Ο Κουρέας... από τη Σεβίλλη στο Ακροπόλ!

23.10.2003
Η περίφημη όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι "Ο Κουρέαςτης Σεβίλλης" παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ακροπόλ, σε διασκευή πρόζας για παιδιά από την Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Η περίφημη όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι "Ο Κουρέαςτης Σεβίλλης" παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ακροπόλ, σε διασκευή πρόζας για παιδιά από την Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Ο "Κουρέας", που γράφτηκε το 1816, κατά παραγγελία του θεάτρου της Ρώμης, είναι ένα έργο γεμάτο κέφι, σπιρτόζικη εξυπνάδα, αλλά και εξαιρετικό δείγμα μουσικού αυτοσχεδιασμού, δεδομένου ότι ο Ροσίνι ολοκλήρωσε τη σύνθεσή του μέσα στο απίστευτο για τα σημερινά δεδομένα χρονικό διάστημα των 24 ημερών!

Η πλοκή της όπερας, η οποία θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς του είδους, είναι διασκεδαστική, γεμάτη φάρσες και αστεία, ενώ η μουσική είναι ιδιοφυής, με πολλά γνωστά κομμάτια, όπως εκείνο της εισαγωγής ή η περίφημη άρια του Φίγκαρο, που είναι γνωστή σε μικρούς και μεγάλους. Θέμα του έργου είναι η προσπάθεια του Δον Μπάρτολο να παντρευτεί την προστατευόμενή του, Ροζίνα. Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με τον Κόμη ντ' Αλμαβίβα, του οποίου δε γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα. Ο Φίγκαρο, περίφημος κουρέας της Σεβίλλης, βοηθά στις συναντήσεις των δύο νέων και στη ματαίωση των σχεδίων του Μπάρτολο.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη κράτησε στη διασκευή της τα ορχηστρικά μέρη, τα φωνητικά σύνολα και τις άριες που είναι απαραίτητα για να δημιουργήσουν μια όμορφη μουσική και θεατρική εικόνα. Τα μουσικά μέρη συνδέονται μεταξύ τους με αφήγηση και διαλόγους, έτσι ώστε τα παιδιά να μην κουράζονται, να διατηρούν το ενδιαφέον τους ως το τέλος, αλλά να μυούνται ταυτόχρονα στον κόσμο της όπερας.
Η όπερα ανεβαίνει σε μουσική διεύθυνση Δημήτρη Κατσίμπα και Γιώργου Αραβίδη, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κουλουμπή, χορογραφία Πέτρου Γάλλια, στίχους τραγουδιών Ανδρέα Κουλουμπή.
Πρωταγωνιστούν οι: Τζένη Φραγκούλη, Νίκος Στεφάνου, Δήμος Φλεμοτόμος, Μιχάλης Κατσούλης, Χρήστος Αμβράζης, Ελένη Ζιώγα, Άρης Σφακιανάκης, κ.α.

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 26 Οκτωβρίου και θα δίδονται κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 11 π.μ. για τα σχολεία και κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. για το κοινό.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 13 και 11 ευρώ. Η προπώληση γίνεται στα ταμεία του Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11).