"Η ιστορία του στρατιώτη" στη Θεσσαλονίκη

30.09.2003
Το Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το περίφημο έργο των Iγκόρ Στραβίνσκυ και Σαρλ Φερντινάντ Pαμύζ, H ιστορία του στρατιώτη . Πρόκειται για μια παραγωγή του Kρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε συμπαραγωγή με το Kρατικό Θεάτρο Bορείου Eλλάδος, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Oκτωβρίου 2003 στο Θέατρο της Eταιρείας Mακεδονικών Σπουδών.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Eπικράτειας Πολιτισμού του YΠΠΟ, το Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το περίφημο έργο των Iγκόρ Στραβίνσκυ (φωτο) και Σαρλ Φερντινάντ Pαμύζ, H ιστορία του στρατιώτη.
Πρόκειται για μια παραγωγή του Kρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε συμπαραγωγή με το Kρατικό Θεάτρο Bορείου Eλλάδος, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Oκτωβρίου 2003 στο Θέατρο της Eταιρείας Mακεδονικών Σπουδών. H παράσταση υποστηρίζεται από τον Oργανισμό Προβολής του Eλληνικού Πολιτισμού - υποκατάστημα Θεσσαλονίκης.
Η Ιστορία του στρατιώτη γράφτηκε το 1918, εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Ελβετία, από τον μεγάλο Ρώσο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι σε συνεργασία με τον Ελβετό ποιητή και πεζογράφο Δ.Φ. Ραμύζ. Το έργο βασίζεται σε ένα λαϊκό ρώσικο παραμυθι, με πρωταγωνιστές έναν στρατιώτη και τον Διάβολο και μοιάζει με μια λαϊκή εκδοχή του μύθου του Φάουστ. Στην Ιστορία του στρατιώτη συνδυάζονται διάφορες τέχνες (μουσική, θέατρο, χορός, απαγγελία), χωρίς ωστόσο η καθεμία από αυτές να χάνει την αυτονομία της.
Η ιδιαιτερότητα λοιπόν του έργου είναι πως, σε αντίθεση με την όπερα, η συνύπαρξη της μουσικής και των παραστικών τεχνών συμβαίνει παραθετικά. Το είδος αυτό του μουσικού θεάτρου, που παραπέμπει στους περιπλανώμενους θιάσους, στη μουσική των λαϊκών πανηγυριών, στην παράδοση των παραμυθάδων, δεν εξελίχτηκε μετά τον Στραβίνσκι και από άλλοους συνθέτες του 20ου αιώνα. Η Ιστορία του στρατιώτηπαραμένει ένα μοναχικό και ιδιαίτερο αριστούργημα της πρωτοπορίας των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Συντελεστές:
Μουσική : Ιγκόρ Στραβίνσκι
Μουσική Διεύθυνση : Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
Mετάφραση : Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνοθεσία : Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικά - Κοστούμια : Σωτήρης Στέλιος

Παίζουν :
ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Αργύρης Μπακιρτζής
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιάννης Κλίνης, Νάνσυ Σταματοπούλου, Γιάννης Τσεμπερλίδης