Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει...

29.09.2003
Η έκθεση βιβλίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Φρανκφούρτη αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός στο χώρο του βιβλίου, όχι μόνο για τον εκδοτικό αλλά και για τον βιβλιοπωλικό κλάδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά δικαιωμάτων, αλλά και για το χώρο όπου παρουσιάζονται όλες οι εφαρμογές νέων τεχνολογιών.
Η έκθεση βιβλίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Φρανκφούρτη αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο γεγονός στο χώρο του βιβλίου, όχι μόνο για τον εκδοτικό αλλά και για τον βιβλιοπωλικό κλάδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά δικαιωμάτων, αλλά και για το χώρο όπου παρουσιάζονται όλες οι εφαρμογές νέων τεχνολογιών.

Το ελληνικό εθνικό περίπτερο στη Φρανκφούρτη συνολικής έκτασης 254 τ.μ. θα φιλοξενηθεί στο Ηαll 5.1 όπου παρουσιάζονται Ιταλοί , Γάλλοι και Ισπανοί εκδότες και θεωρείται θέση πλεονεκτικότερη και πιο εμπορική σε σχέση με αυτή που κατελάμβανε άλλες χρονιές. Θα παρουσιασθούν ελληνικοί τίτλοι πρώτης έκδοσης 2002 και 2003 και θα διανέμονται κατάλογοι των ελλήνων εκδοτών. Τα βιβλία που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν προσφερθεί από τους έλληνες εκδότες και εκτίθενται θεματικά.

Στο εθνικό περίπτερο φιλοξενείται και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο έχει προγραμματίσει δύο σημαντικές συναντήσεις:

Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με αντικείμενο τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Βιβλίου (European Book Forum).
Η ιδέα της δημιουργίας μόνιμου δικτύου των οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του βιβλίου συζητήθηκε και υποστηρίχθηκε από τους συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη με θέμα: "Υπάρχει ευρωπαϊκό βιβλίο; Βιβλίο και βιβλιαγορά στη Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη διεύρυνση", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10 και 11 Απριλίου 2003, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας. Στο δίκτυο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, θα ανταλλάσσουν πληροφορίες, θα διαβουλεύονται γύρω από κρίσιμα θέματα, θα επιδιώκουν να διαμορφώσουν κοινές θέσεις και προτεραιότητες, και θα συντονίζουν τη δράση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συνεχίζει και συντονίζει αυτή την προσπάθεια και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους σε μία συζήτηση για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Forum, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο χώρο του βιβλίου.

Την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 10.00 π.μ., το Ε.ΚΕ.ΒΙ. έχει προσκαλέσει στην αίθουσα Consens, Hall 4.C στο χώρο της έκθεσης, τους διευθυντές όλων των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου, για να τους παρουσιάσει επίσημα την SCRIPTA 2004 και να συζητήσει μαζί τους ένα πρόγραμμα συνεργασίας.
Η SCRIPTA (International Book and Graphics Fair) είναι μια νέα Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που θα εγκαινιαστεί το Μάιο του 2004 στη Θεσσαλονίκη. Είναι καρπός συνεργασίας του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με τη HELEXPO και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Σκοπός και φιλοδοξία της έκθεσης είναι να αποτελέσει το σταυροδρόμι συνάντησης, επικοινωνίας και ανάπτυξης πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, από την μία πλευρά, της Μεσογείου, του Εύξεινου Πόντου, των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης από την άλλη.

Το βράδυ της ίδια ημέρας, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. διοργανώνει μια μεγάλη δεξίωση στο Marriot Hotel Frankfurt, με καλεσμένους όλους του ενδιαφερόμενους φορείς που θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις, καθώς και εκπροσώπους γερμανικών και άλλων εκδοτικών οίκων.

Επίσης, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. συμμετέχει στην τιμητική εκδήλωση για την Άλκη Ζέη που διοργανώνει ο εκδοτικός οίκος ΚΕΔΡΟΣ, με αφορμή την υποψηφιότητα της συγγραφέως σε δύο διεθνή βραβεία για το 2004 (Hans Christian Andersen για τη συγγραφή και Astrid Lindgren Memorial Award for Literature). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2003 και ώρα 14:00-15:30 στο αμφιθέατρο της αίθουσας 3.0 (Forum for Children's Literature) στον χώρο της έκθεσης κι έχουν κληθεί να την παρακολουθήσουν ξένοι εκδότες και δημοσιογράφοι, καθώς κι εκπρόσωποι διεθνών φορέων για τη λογοτεχνία για παιδιά. Την παρουσίαση (σε γερμανικά και αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία) θα κάνει ο γνωστός δημοσιογράφος της ραδιοφωνίας της Έσσης, Lothar Ruske, υπεύθυνος για το αφιέρωμα του σταθμού στην εκάστοτε τιμώμενη χώρα της Έκθεσης.

Στο εθνικό περίπτερο θα φιλοξενείται επίσης, και το παράρτημα Βερολίνου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία και την ευθύνη υλοποίησης εκδηλώσεων. Το πρόγραμμά τους ουσιαστικά είναι παρόμοιο εκείνου που πραγματοποιήθηκε στην έκθεση της Λειψίας με μεγάλη επιτυχία. Οι εκδηλώσεις αυτές, γίνονται σε συνεργασία με τους Adam Mickiewicz Institut, παράρτημα Κρακοβίας, Books from Lithuania, Collegium Hungaricum Berlin, την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, τον Σύνδεσμο Κροατών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών στο Ζάγκρεμπ και το Υπουργείο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στους χώρους της έκθεσης όσο και σε επιλεγμένους χώρους μέσα στην πόλη της Φρανκφούρτης.

Η Διεθνής Έκθεση Φρανκφούρτης θα διαρκέσει απός τις 8 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου