Εμιγκρέδες: Το είδαμε

29.09.2003
To Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει τους Εμιγκρέδες του Πολωνού Σλαβομίρ Μρόζεκ. Η ιδιαιτερότητα της παραγωγής αυτής συνίσταται στο ότι όλοι οι συντελεστές της είναι Αλβανοί (η ελληνοαλβανοί) καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα ως οικονομικοί μετανάστες, απασχολούμενοι ως επί το πλείστον, από ανάγκη, σε άλλες εργασίες
&00 Το έργο: Οι δύο ήρωες του έργου έχουν εγκαταλείψει την κοινή πατρίδα τους (από το πρώην ανατολικό μπλοκ), καθένας για τους δικούς του λόγους: ο εργάτης γιατί δεν μπορούσε να ζήσει την οικογένειά του, ο διανοούμενος γιατί ήταν αντίθετος με το καθεστώς. Η παραμονή Πρωτοχρονιάς τους βρίσκει να μοιράζονται ένα άθλιο υπόγειο σε κάποια πόλη της Δύσης. Είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι αυτοί, που δεν έχουν τίποτα κοινό πέρα από την ανάμνηση του τόπου που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, βρίσκονται μαζί στον ίδιο χώρο. Και η σχέση τους εξελίσσεται σε πραγματική ψυχολογική μονομαχία, με άγρια και σκληρή αντιπαράθεση δύο αντίθετων θεωρήσεων του κόσμου, που τίποτα δεν μπορεί να τις συμφιλιώσει: Στα μάτια του προλετάριου ο διανοούμενος είναι ένα κοινωνικό παράσιτο, ενώ για τον διανοούμενο ο εργάτης είναι ένας αγροίκος που λατρεύει την εκμετάλλευση, της οποίας είναι το πρώτο και καλύτερο θύμα.

Οι ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και οι άλλοι: Τη σκηνοθεσία και τη μετάφραση στα αλβανικά έκανε ο Λαέρτης Βασιλείου, τη μετάφραση στα ελληνικά η Ερση Βασιλικιώτη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Λευτέρης Τσέκος, τη μουσική ο Μιγκέν Σελμάνι Πρωταγωνιστούν ο Καραφίλ Σένα και ο Νικόλαος Λάμπρου

Τι μας άρεσε: - Η σκηνοθεσία του Λαέρτη Βασιλείου, που μονολότι κινήθηκε σε κλασικές γραμμές, ήταν αρκετά ευρηματική με αποκορύφωμα τη σκηνή του κρεμασμού.
- Η σκηνογραφία γιατί μας υπέβαλλε από την πρώτη στιγμή, πριν καλά καλά αρχίσει η παράσταση. Σ΄αυτό βέβαια συνετέλεσε καθοριστικά ότι το έργο εκτυλίσσεται στο υπόγειο μίας πολυκατοικίας και ότι το ίδιο το θέατρο ήταν υπόγειο.
- Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός της Αλβανίας, Νικόλαος Λάμπρου, γιατί μας συγκίνησε υποδυόμενος τον μετανάστη- εργάτη δίνοντας μας την εντύπωση ότι "έπαιζε" την ίδια του την ζωή. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερα από 60 θεατρικά έργα στην Αλβανία, από το 1991 εργάζεται στην Ελλάδα ως εργάτης.
- Οτι η παράσταση θα παίζεται δύο μέρες στα αλβανικά και δύο στα ελληνικά: είναι η πρώτη φορά που οι ηθοποιοί αυτοί, πολύ γνωστοί στη χώρα τους, θα μιλήσουν την ελληνική γλώσσα στη σκηνή και η πρώτη φορά που θα ακουστεί η αλβανική γλώσσα σε ελληνικό θέατρο.
Τι δεν μας άρεσε
Δεν αξίζει να σταθούμε σε μικροπράγματα που μας "ξένισαν" καθώς αυτά υπερκαλύπτονται με το παραπάνω από τις συνολικά πολύ καλές εντυπώσεις που μας άφησε η παράσταση.

Σε ποιον απευθύνεται: Σίγουρα σ' όλους τους θεατρόφιλους και τους ευαισθητοποιημένους με τα θέματα που πραγματεύεται το έργο...




Πρόγραμμα - Να το αγοράσω;
Και βέβαια, πρόκειται για μία εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση




Πότε να πάω και που να παρκάρω: Επειδή το έργο παρουσιάζεται στον Κάτω Χώρο του Θέατρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Φιξ - 210-9212900) και είναι μικρής χωρητικότητας, φροντίστε οπωσδήποτε από πριν για τα εισιτήρια, ιδιαίτερα αν σκοπεύετε να δείτε την παράσταση Σαββατοκύριακο. Όσο για το παρκάρισμα... είναι "όνειρο θερινή νυχτός". Προτιμήστε καλύτερα το Μετρό του οποίου η στάση είναι δίπλα!

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή: 9.15 (στα ελληνικά), Σάββατο, Κυριακή: 9.15 (στα αλβανικά). και 6.30 μ.μ. (στα αλβανικά). Εισιτήρια: 15ευρώ, φοιτ.: 10ευρώ. Πέμπτη, Παρασκευή: 12 ευρώ, φοιτητικο: 8 ευρώ (Σάβ., Κυρ.). Διάρκεια 90΄.

Γεωργία Οικονόμου