Φεστιβάλ Μπέκετ στο Θέατρο Σφενδόνη

29.09.2003
Με Φεστιβάλ Μπέκετ ξεκινά στις 8 Οκτωβρίου το Θέατρο Σφενδόνη και με κεντρική ιδέα να παρουσιαστούν μαζί όλα τα μικρά έργα του Σάμουελ Μπέκετ, που θεωρούνται αριστουργήματα και αποτελούν το απόσταγμα του μπεκετικού ύφους, σκηνοθετημένα και παιγμένα κυρίως από νέους καλλιτέχνες!
&00 Αφιερωμένη στην Ιρλανδία είναι όλη η φετινή παραγωγή στο Θέατρο Σφενδόνη. Πιο συγκεκριμένα, στις 8 Οκτώβρη 2003 η χειμερινή περίοδος ανοίγει με "Φεστιβάλ Μπέκετ" , που είναι και η πρώτη από τις τρεις παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος. Το "Φεστιβάλ" ολοκληρώνεται με την δεύτερη παραγωγή της Σφενδόνης, με την Αννα Κοκκίνου στο υπέροχο "μεγάλο" έργο "Ευτυχισμένες Μέρες". Τον Μάρτιο θα παρουσιαστεί η τρίτη παραγωγή με δύο έργα του ιδρυτή του ιρλανδικού θεάτρου Τζον Μίλλινγκτον Συνγκ, τα αριστουργηματικά "In the shadow of the glen" και "Riders to the sea".

Η κεντρική ιδέα του "Φεστιβάλ" είναι να παρουσιαστούν μαζί όλα τα μικρά έργα του Σάμουελ Μπέκετ, που θεωρούνται αριστουργήματα και αποτελούν το απόσταγμα του μπεκετικού ύφους, σκηνοθετημένα και παιγμένα κυρίως από νέους καλλιτέχνες. Το "Φεστιβάλ" θα φιλοξενήσει και το ονομαστό San Quentin Drama Workshop με το έργο "Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ" παιγμένο από τον ιδρυτή του Douglas Cluchey.
Παράλληλα θα προβληθούν και όλα τα έργα του που έχει γράψει για την τηλεόραση, ταινίες με κινηματογραφημένες παραστάσεις του, αφιερώματα και συνεντεύξεις με γνωστούς "μπεκετικούς" ηθοποιούς.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, η Αννα Κοκκίνου ανέφερε χαρακτηριστικά πως το " το Φεστιβάλ Μπέκετ αντικατοπτρίζει μία πολύ μεγάλη επιθυμία του Θεάτρου Σφενδόνη να "γνωρίσει" νέους και μεγαλύτερους ανθρώπους για να μην νοιώθει τόση μοναξιά... Ετσι τώρα -τον μήνα Οκτώβρη- αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη αυτό το φεστιβάλ, γιατί οι περισσότεροι ηθοποιοί ήταν εύκαιροι. Μετά θα είμαστε πάλι μόνοι, αφού από τον Νοέμβριο θα παρουσιάζουμε τις "Ευτυχισμένες Μέρες".
Επιλέξαμε τον Μπέκετ εντελώς αυθόρμητα γιατί πιστεύουμε πως η παρουσίαση αυτών των άγνωστων στο ευρύ κοινό έργων θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στον Μπέκετ, μορφή και περιεχόμενο είναι ακριβώς και το ίδιο. Αυτό συμβαίνει σ' ανθρώπους που ξανακαλύπτουν τα πράγματα απ' την αρχή και θέτουν τους δικούς τους κανόνες στα έργα τους. Μακάρι το 2006, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπέκετ, τα έργα αυτά να ξανα- δουλευτούν."

Ο Νίκος Χατζόπουλος που σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο "Αυτοσχεδίασμα του Οχάιο" σημείωσε πως "τα περισσότερα έργα του Μπέκετ δεν έχουν ξαναπαιχτεί και δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους μία παράσταση. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Μπέκετ και ό,τι έχει κάνει για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Αυτά τα μικρά έργα, που είναι γραμμένα προς το τέλος της ζωής του, επιβάλλουν στον ερμηνευτή μία παρτιτούρα εκτέλεσης. Μέσα όμως σ' αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, ο ερμηνευτής βρίσκει και την ελευθερία να εκφραστεί. Όταν κοίταξα τα συγκεκριμένα κείμενα ένιωσα πως ανοίγω μία πόρτα σ' ένα θεατρικό και ποιητικό κόσμο και τότε χάθηκα. Γι΄ αυτό και θελήσαμε μέσα απ' αυτή τη δουλειά να κρατήσουμε ανοιχτές όλες τις πόρτες...."
Γενικά παραδεκτό πάντως απ' όλους τους συντελεστές είναι ότι το φεστιβάλ αυτό -που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα- έχει πειραματικό χαρακτήρα και για τους συντελεστές που "βουτούν" σ΄ αυτά τα κείμενα, αλλά και για το κοινό που θα έρθει για πρώτη φορά σ΄ επαφή μ΄ αυτά.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων κάνοντας κλικ εδώ!

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα.