Η Σαβίνα Γιαννάτου "Ερωφίλη" στο Ηρώδειο!

25.09.2003
Η όπερα "Ερωφίλη" του Νίκου Μαμαγκάκη παρουσιάζεται στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2003 με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, βασισμένη στη γνωστή τραγωδία του Χορτάτση, που ανεβαίνει με τη Σαβίνα Γιαννάτου στον ομώνυμο ρόλο.
Η όπερα "Ερωφίλη" του Νίκου Μαμαγκάκη παρουσιάζεται στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2003 με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.
Η όπερα σε πέντε πράξεις είναι βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση και παρουσιάζεται με λιμπρέτο του Νίκου Μαμαγκάκη, σκηνοθεσία Μαρίας Γυπαράκη, σκηνικά-κοστούμια Francesco Zito και μουσική διδασκαλία Λορέντας Ράμου.

Η Ερωφίλη σηματοδοτεί την αυγή της νεοελληνικής δραματουργίας, καθώς πρόκειται όχι πλώς για την πιο μελετημένη τραγωδία του κρητικού θεάτρου, αλλά αποτελεί ένα έργο με ζωντανή παρουσία ακόμη και στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο, είτε ως αυτούσιο υλικό παραστάσεων, είτε ως αφετηρία για πρωτότυπα έργα.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης, μιλώντας για τη δική του Ερωφίλη μιλάει για ένα "έργο ζωής - της ζω'ης μου. Μέχρι σήμερα δεν θυμάμαι κάποια χρονική περίοδο που να μη με απασχολούσε αυτό το αριστούργημα του κρητικού θεάτρου. Ακόμη και στο απώτατο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η μάνα μου τα βράδια αυτοσχεδίαζε μελωδίες, απαγγέλοντάς μου τραγουδιστά την Ερωφίλη. Στα βομβαρδισμένα σκαλοπάτια του σπιτιού μας, θυμάμαι τις σελίδες από το διαλυμένο βιβλίο με τον τίτλο: ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΟΡΤΑΤΣΗ, ΕΡΩΦΙΛΗ."

Ο δημιουργός έχει κυκλοφορήσει το 1968 ένα δίσκο με ένα κορφολόγημα του κειμένου για να ακολουθήσει η θεατρική μουσική για την Ερωφίλη, που ανέβασε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης με το Γιώργο Μιχαηλίδη. Έπειτα ήρθε η παραγγελία του Μάνου Χατζιδάκι, για τα εγκαίνια του Θεάτρου Ξυλούρη, όποτ παρουσιάστηκε η Ερωφίλη με τη μορφή όπερας concertante. Κατόπιν ο Ε.Ο.Τ. (επί υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη) του παρήγγειλε μια μεγάλη όπερα, δραματοποιημένη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Το ανέβασμα του έργου έμελλε να ματαιωθεί μέχρι σήμερα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ερωφίλη η Σαβίνα Γιαννάτου, Πανάρετος/ Μαντατοφόρος ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Βασιλιάς/ Χάρος/ Ψυχή του αδελφού του Βασιλέως ο Σπύρος Σακκάς, Καρποφόρος/ Σύμβουλος ο Κώστας Μαυρογένης, Χρυσονόμη η Ειρήνη Δερέμπεη.
Την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο Νίκος Μαμαγκάκης.

Εισιτήρια προπωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210-3221459), στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (τηλ. 210-3232771 και 210-3235582).
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 65 (διακεκριμένη ζώνη) - 50 - 40 - 25 - 20 (άνω διάζωμα).