Η Ελληνική Λογοτεχνία στη Μαδρίτη!

25.09.2003
Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώτη συμμετοχή στην περυσινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber 2002 που έγινε στη Βαρκελώνη, η Ελλάδα συμμετέχει με δικό της περίπτερο στη Liber 2003 που αυτή τη χρονιά φιλοξενείται στη Μαδρίτη, στο εκθεσιακό κέντρο Juan Carlos I, από την 1η έως την 4η Οκτωβρίου 2003
Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πρώτη συμμετοχή στην περυσινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber 2002 που έγινε στη Βαρκελώνη, η Ελλάδα συμμετέχει φέτος με δικό της περίπτερο στη Liber 2003 που αυτή τη χρονιά φιλοξενείται στη Μαδρίτη, στο εκθεσιακό κέντρο Juan Carlos I, από την 1η έως την 4η Οκτωβρίου 2003.

Η Liber είναι η παγκόσμια έκθεση βιβλίου της Ισπανίας που διεξάγεται κάθε χρόνο εναλλάξ στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επαγγελματιών από τις ισπανόφωνες κυρίως αλλά και άλλες χώρες του κόσμου. Για το έτος 2003, η Liber , με το σλόγκαν "Book Free Liber" γιορτάζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Eνωσης τιμώντας τις πρόσφατα ενταγμένες χώρες: την Κύπρο, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Μάλτα και την Πολωνία.

Το ελληνικό περίπτερο καλύπτει χώρο 100 τ.μ. και φιλοξενεί τους φορείς του βιβλίου που συνεργάστηκαν για τη διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας: το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών (ΠΟΕΒ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και την Εταιρεία Συγγραφέων.
Επίσης, στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του περιπτέρου εκτίθενται αντιπροσωπευτικοί τίτλοι της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εκδοτών και συγγραφέων και δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Το Μάιο 2002, στην 25η Γιορτή Βιβλίου της Αθήνας, η Ισπανία ήταν η τιμώμενη χώρα. Αυτή η πρωτοβουλία έδωσε ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την αμοιβαία παρουσίαση και ενίσχυση της εκδοτικής παραγωγής του ισπανόφωνου κόσμου στην Ελλάδα και αντιστρόφως .
Η συνεργασία αυτή ανταποκρίνεται στη δυναμική της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο της ισπανικής και ισπανόφωνης λογοτεχνίας στην ελληνική αγορά είναι αξιόλογο: οι μεταφράσεις από τα ισπανικά κατέχουν την τρίτη θέση, μετά τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους ισπανούς συγγραφείς. Αντιστοίχως, διαφαίνεται ένα ανάλογο ενδιαφέρον της ισπανικής αγοράς για τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στη Liber 2003 και η δημιουργία ελληνοϊσπανικού τμήματος μετάφρασης στο ΕΚΕΜΕΛ είναι πρωτοβουλίες που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Ελλάδας έχει προγραμματίσει, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στην Ισπανία, την παρουσίαση τεσσάρων ελλήνων συγγραφέων από αντίστοιχους ισπανούς ομότεχνους τους: τη Μαρία Ευσταθιάδη παρουσιάζει η ποιήτρια, μεταφράστρια και καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών Aurora Luque, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο συγγραφέας Julio Llamazares, τον Θανάση Χατζόπουλο ο ποιητής Francisco Ruiz Noguera και τον Ανδρέα Αποστολίδη ο συγγραφέας Suso de Toro.

Παράλληλα, η περιοδική έκδοση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. Ithaca εκδίδει ένα ειδικό τεύχος στα ισπανικά που θα διανέμεται δωρεάν στο ελληνικό περίπτερο. Το τεύχος αυτό παρουσιάζει στο ισπανόφωνο κοινό 12 δισέλιδα πορτρέτα ελλήνων συγγραφέων με βιογραφικό σημείωμα, εργογραφία, παρουσιάση και απόσπασμα του τελευταίου τους βιβλίου. Οι συγγραφείς που παρουσιάζονται είναι οι εξής: Μ. Ευσταθιάδη, Ν. Θέμελης, Μ. Κουμανταρέας, Δ. Νόλας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Σ.Τριανταφύλλου, Μ. Φάις, Κ. Παπαγιώργης, Μ. Γκανάς, Δ. Χουλιαράκης, Α. Αποστολίδης, Α. Ζέη.
Το ισπανόφωνο Ithaca περιλαμβάνει, ακόμη, ένα πανόραμα της ελληνικής λογοτεχνίας των τελευταίων 3 χρόνων, έναν πλήρη κατάλογο των ελληνικών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά τα τελευταία 10 χρόνια και μια παρουσίαση του προγράμματος Χρηματικής Ενίσχυσης για Μεταφράσεις Έργων Σύγχρονης Ελληνικής Λογοτεχνίας της Διεύθυνσης Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τέλος, θα ανακοινωθεί επίσημα η συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στη LIBER 2005 καθώς και ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους ισπανούς εκδότες και με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας για την αμοιβαία προβολή ελλήνων και ισπανών συγγραφέων.

*Περισσότερες πληροφορίες για τη LIBER 2003 θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.liber.ifema.es/