Who is who: Μάικλ Καν

08.09.2003
Βιογραφικά στοιχεία του Μάικλ Καν.
Ο σκηνοθέτης Μάικλ Καν διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Σαίξπηρ της Ουάσιγκτον εδώ και 16 χρόνια, οδηγώντας το θίασο στην αναγνώριση σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Ο Καν είναι επίσης Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του φημισμένου Julliard School. Την αξία του σαν καθηγητή υποκριτικής βεβαιώνει η φήμη των μαθητών του, μεταξύ των οποίων μεγάλοι ηθοποιοί, όπως oι William Hurt, Harvey Keitel, Kevin Klein, Kelly McGillis, Robin Williams κ.α.
Σαν σκηνοθέτης ο Michael Kahn, που κατέχει πτυχίο θεατρικών σπουδών από το Columbia University και Honorary D.D.L. από το Kean College, έχει υπογράψει πλειάδα επιτυχημένων παραγωγών για το θέατρο, την όπερα και το ραδιόφωνο, που του χάρισαν διεθνή ακτινοβολία και διακρίσεις, όπως το Tony Aeard για τη σκηνοθεσία του Showboat στο Μπρόντγουέι, το πρώτο Annual Shakespeare Globe Award και το Bravo International Award από το Opera Music Theatre International το 1996.
Για την επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του Θεάτρου Σαίξπηρ ο Μάικλ Καν σκηνοθέτησε τη "Δωδέκατη Νύχτα" του Shakespeare με την Kelly McGillis, έργο για το οποίο τιμήθηκε με το πρώτο του Helen Hayes Award.

Eπιλέγοντας θέματα με υψηλό νόημα, περίπλοκους χαρακτήρες και γλώσσα υψηλής αισθητικής, που έχουν γραφεί από τον Shakespeare, τους συγχρόνους του και μεταγέστερους θεατρικούς συγγραφείς που τον μιμήθηκαν, το Washington Shakespeare Theatre αποτελεί κορυφαίο κλασικό θεατρικό σχήμα. Ο θίασος έχει αποθεωθεί από κοινό και κριτικούς για τη διασκευή έργων του Σαίξπηρ, αλλά και κλασικών κειμένων του Ευριπίδη και του Μπεν Τζόνσον, καθώς και μοντέρνων όπως των Μπέρναρντ Σω, Όσκαρ Ουάιλντ, Ευγένιου Ο' Νηλ, Ερρίκου Ίψεν και Τένεσυ Ουάλλιαμς.