Οιδίπους ο ... Αφρικανός!

08.09.2003
Δύο μοναδικές βραδιές αρχαίου δράματος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό του Ηρωδείου στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου: το Θέατρο Σαίξπηρ της Ουάσιγκτον παρουσιάζει τον "Κύκλο του Οιδίποδα", μια μεγαλόπνοη παράσταση σε σκηνοθεσία του διάσημου Μάικλ Καν και με τον Άιβερυ Μπρουκς στον πρωταγωνιστικό ρόλο του τραγικού ήρωα του Σοφοκλή.
Πού: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
Πότε: 10 και 11 Σεπτεμβρίου, 20.30
Εισιτήρια: 80, 60, 45, 30, 22 (φοιτητικό).
Προπώληση: Κεντρικά Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210-32.21.459), Ωδείο Ηρώδου Αττικού (τηλ. 210-32.32.771, 210-32.35.582).

Δύο μοναδικές βραδιές αρχαίου δράματος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό του Ηρωδείου στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου: το Θέατρο Σαίξπηρ της Ουάσιγκτον παρουσιάζει τον "Κύκλο του Οιδίποδα" (Οιδίπους Τύραννος, Οιδίπους επί Κολωνώ και Αντιγόνη), μια μεγαλόπνοη παράσταση σε σκηνοθεσία του διάσημου Μάικλ Καν και με τον Άιβερυ Μπρουκς στον πρωταγωνιστικό ρόλο του τραγικού ήρωα του Σοφοκλή. H παράσταση, τρίωρη περίπου σε διάρκεια, ανεβαίνει στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα έργου του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και του Θεάτρου Σαίξπηρ και μάλιστα αρχαιο-ελληνικής τραγωδίας, του "Θηβαϊκoύ Κύκλου" (Oedipus Plays), που ανέβηκε με επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες την περίοδο 2000-2001 και έρχεται στο Ηρώδειο σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Πολιτιστικό Τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας και τα American Community Schools of Athens που συνεργάστηκαν με το Ελληνικό Φεστιβάλ και οργάνωσαν από κοινού αυτές τις δύο βραδιές (10 και 11/9), τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για την κατασκευή του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου στο Χαλάνδρι.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 8 Σεπτεμβρίου ο Μάικλ Καν, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σαίξπηρ, από κοινού με τον πρωταγωνιστή του, Άιβερυ Μπρουκς (γνωστό στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του στο Σταρ Τρεκ) και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης, παρευρέθησαν ο αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλλερ, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών, Περικλής Κούκος, καθώς επίσης και αρκετοί παράγοντες των ACS Athens, χάρις τους οποίους πραγματοποιήθηκε η φιλοξενία του Θεάτρου Σαίξπηρ στην Ελλάδα.

Ο κ. Καν επισήμανε ότι στην παράσταση ακολουθείται η χρονολογική σειρά των γεγονότων της ζωής του Οιδίποδα, ενός μυθικού ήρωα που φαίνεται ότι απασχόλησε ιδιαίτερα το Σοφοκλή ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του όταν έγραψε και την τραγωδία "Οιδίπους επί Κολωνώ".

"Η επιλογή αφρο-αμερικανών καλλιτεχνών έχει να κάνει με τα κοινά εκφραστικά μέσα που θεωρώ ότι έχουν ο ελληνικός πολιτισμός με τους αφρικανικούς, δηλαδή το χορό, τη μουσική και την κίνηση, παραπλεύρως με το λόγο. Στοιχεία που αφαιρέθηκαν από την κλασική ελληνική εκδοχή του μύθου και άλλα που έχουμε προσθέσει, νομίζω ότι συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα και διαφορετική σύλληψη του έργου. Ωστόσο, πρόκειται κατά βάση για προσωπικές καλλιτεχνικές επιλογές, όπως συνηθίζω άλλωστε και σε άλλες παραγωγές, για παράδειγμα σε έργα του Σαίξπηρ που σχεδόν ποτέ δεν έχω ανεβάσει με φόντο την ελισαβετιανή Αγγλία", υπογράμμισε ο διάσημος σκηνοθέτης.

Ο Άιβερυ Μπρουκς εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την ευκαιρία που του δόθηκε να ερμηνεύσει τον Οιδίποδα στο Ηρώδειο, ενώ τόσο ο σκηνοθέτης, όσο και ο πρωταγωνιστής του συμφώνησαν ότι η αρχαιοελληνική τραγωδία θέτει ζητήματα ιδεολογικά, όσο και φιλοσοφικά που αφορούν στη σύσταση μιας κοινωνίας, στη σύγκρουση ανάμεσα στην προσωπική ηθική και στο θετό δίκαιο, στην ανακάλυψη του εαυτού, την αυτοσυνειδητοποίηση και τη λύτρωση, με αποκορύφωμα την αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ανθώπινης ζωής.
Ο Μάικλ Καν έκλεισε τη συνέντευξη με την υπόσχεση ότι ένα από τα επόμενα σχέδιά του είναι η παραγωγή ολόκληρης της "Ορέστειας" του Ευριπίδη, την οποία θα ένιωθε ευτυχής να παρουσιάσει και στην Ελλάδα.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Μάικλ Καν, που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα το Μάιο του 2003.

Συντελεστές:
Mετάφραση: Nicolas Rundall
Σκηνοθεσία: Μichael Kahn
Χορογραφία: Marles Yearby
Μουσική: Βaikida Carroll
Σκηνικά: Charles McClennahan
Κοστούμια: Τοni Leslie James
Φωτισμοί: Μarcus Dilliard

Παίζουν: Αvery Brooks (Οιδίπους), Wendell Pierce (Κρέων), Earle Hyman (Τειρεσίας), Petronia Paley (Ιοκάστη), Cynthia Martells (Αντιγόνη), Roslyn Ruff (Ισμήνη) και μια πλειάδα νέων ηθοποιών από το Θέατρο Σαίξπηρ της Ουάσιγκτον και τη φημισμένη σχολή Julliard, όπου διδάσκει ο Michael Kahn.