Εl Greco σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο

02.09.2003
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο συνδιοργανώνουν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από τις 7 Οκτωβρίου 2003 έως τις 23 Μαϊου 2004. Για τις εκθέσεις θα συγκεντρωθούν έργα του Greco από όλον τον κόσμο, αλλά και από την Εθνική Πινακοθήκη, κατόπιν αιτήματος των διοργανωτών.
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο συνδιοργανώνουν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, από τις 7 Οκτωβρίου 2003 έως τις 23 Μαϊου 2004. Η έκθεση με τίτλο "Ελ Γκρέκο" θα παρουσιαστεί αρχικά στη Νέα Υόρκη, από τις 7 Οκτωβρίου 2003 έως τις 11 Ιανουαρίου 2004 και μετά από ένα μήνα, στις 11 Φεβρουαρίου, θα μεταφερθεί στο Λονδίνο, όπου θα παραμείνει έως τις 23 Μαϊου 2004.

Συνολικά 70 έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου θα φιλοξενήσει η έκθεση, τα οποία θα συγκεντρωθούν από διάφορες μεριές του πλανήτη, αλλά και από την Ελλάδα, αφού τα παραπάνω μουσεία ζήτησαν επτά έργα του μεγάλου καλλιτέχνη από την Εθνική Πινακοθήκη. Κι αυτό γιατί στόχος των δύο μουσείων είναι το αφιέρωμα να αντιπροσωπεύει πλήρως την πολύπλευρη δημιουργική πορεία του κορυφαίου ζωγράφου.
Ύστερα από σχετικό αίτημα των Αμερικανών και Βρετανών διοργανωτών του αφιερώματος, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε υπέρ του δανεισμού των έργων: Η Κοίμηση της Θεοτόκου, που ανήκει στη Μητρόπολη της Σύρου, Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία από το Μουσείο Μπενάκη και Αποψη του Όρους Σινά και της Μονής Αγ.Αικατερίνης από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη περιλαμβάνει τις βυζαντινές εικόνες, η δεύτερη μία επιλογή από τα μνημειακά -μεγάλων διαστάσεων- έργα του Ελ Γκρέκο, η τρίτη ορισμένα έργα με μυθολογικά θέματα και η τέταρτη αρκετές προσωπογραφίες του.