Η Ειρήνη Παπά στη Ρώμη

09.09.2003
Μια φιλόδοξη και μεγαλοπνοη διεθνή θεατρική παραγωγή παρουσιάζεται στη Ρώμη από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου: δύο από τις γνωστότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, η "Εκάβη" και οι "Τρωάδες", ανεβαίνουν για πρώτη φορά μαζί, σε μία ενιαία παράσταση αποτελούμενη από δύο πράξεις, όπου πρωταγωνιστεί η Ειρήνη Παπά, η οποία εμπνεύστηκε τη "συγχώνευση" των δύο αντιπολεμικών τραγωδιών και επιπλέον υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Μια φιλόδοξη και μεγαλοπνοη διεθνή θεατρική παραγωγή παρουσιάζεται στη Ρώμη από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου: δύο από τις γνωστότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, η "Εκάβη" και οι "Τρωάδες", ανεβαίνουν για πρώτη φορά μαζί, σε μία ενιαία παράσταση δομημένη σε δύο πράξεις, όπου πρωταγωνιστεί η Ειρήνη Παπά, η οποία εμπνεύστηκε τη "συγχώνευση" των δύο αντιπολεμικών τραγωδιών και επιπλέον υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Η παράσταση είναι μια παραγωγή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004 και της Διεθνούς Κοινοπραξίας των Σχολών Εφαρμοσμένων Τεχνών με έδρες την Αθήνα, τη Ρώμη και την πόλη Σαγούντο της Ισπανίας.
Η μεγάλη αυτή παραγωγή αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνίδας καλλιτέχνιδος -η οποία είναι και καλλιτεχνική διευθύντρια των τριών σχολών για τη χρήση εγκαταλελειμμένων βιομηχανικών κτιρίων με σκοπό να στεγάσουν σεμινάρια, παραστάσεις και άλλα πολιτιστικά δρώμενα στις τρεις πόλεις.

Στον χώρο του θεάτρου υπάρχει ένας τεράστιος σιδερένιος σταυρός εκεί όπου ο Πάπας τον Αύγουστο του 2002 μίλησε σε πάνω από 1.000.000 νέους απ' ολόκληρο τον κόσμο. Με αυτή την ευκαιρία ο ποντίφικας έστειλε μήνυμα στην Ειρήνη Παπά εκφράζοντας την εκτίμησή του για την πρωτοβουλία αυτή που προάγει τα ιδεώδη της ειρήνης και αλληλεγγύης στους νέους που αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μιλώντας για την παράσταση αυτή η κ. Παπά ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτού του έργου του μεγάλου Αθηναίου τραγικού ποιητή. Μια παράσταση - είπε - ότι δεν γίνεται μόνο από ένα άτομο αλλά είναι ένα συνολικό έργο και ότι το ταλέντο είναι ιδρώτας και πολύ δουλειά. ''Ελπίζω να αρέσει, δεν έχουμε μια συνταγή επιτυχίας, αλλά όταν βάζεις ολόκληρη την ψυχή σου κάτι θα βγει''.

Οκτώ συνολικά είναι οι παραστάσεις (10 -14 και 16 -18/9) που ανεβαίνουν στο Θέατρο του Πανεπιστημίου Tor Vergada της Ρώμης, και ανάμεσα στα ονόματα των συντελεστών συναντάμε το Βαγγέλη Παπαθανασίου ο οποίος έγραψε τη μουσική, αλλά και το Σαντιάγκο Καλατράβα, από τους διασημότερους σύγχρονους αρχιτέκτονες, που ανέλαβε το σχεδιασμό των σκηνικών. Τα κοστούμια σχεδίασε η Ελληνίδα γλύπτρια και ζωγράφος Μαρίνα Καρελά.
Τη μετάφραση και η διασκευή των "Τρωάδων" επιμελήθηκε ο Ισπανός συγγραφέας Ραμόν Ιριγκογιέν και της "Εκάβης" ο Σαλβατόρε Κουαζιμόντο, βραβευμένος το 1959 με Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης έχει δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο, περιστρεφόμενο, θέατρο που φέρει την υπογραφή του Έλληνα αρχιτέκτονα Μάνου Περάκη, ο οποίος έχει κατασκευάσει και το μεγάλο θέατρο στο χώρο του Πανεπιστημίου της Ρώμης, χωρητικότητας πέντε χιλιάδων θεατών.

Στην πρώτη από τις δύο τραγωδίες, τις "Τρωάδες" η Ειρήνη Παπά ερμηνεύει τον ρόλο της Εκάβης στα ισπανικά και τους υπόλοιπους ρόλους ενσαρκώνουν τα μέλη του "Σχολείου του Σαγούντο" (School of Sagunto) και ειδικότερα της ισπανικής ομάδας La Fura dels Baus.
Στη δεύτερη, την "Εκάβη", η Παπά ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στα ιταλικά, συμπράττoντας με το "Σχολείο της Ρώμης" (School of Rome).

Πρωταγωνιστές:
Τρωάδες
Εκάβη: Ειρήνη Παπά, Κασσάνδρα: Rosana Pastor, Ταλθύβιος: Carlos Figols, Ανδρομάχη: Monica Lopes, Ελένη: Marina Saura, Μενέλαος: Manuel De Blas.

Εκάβη
Εκάβη: Ειρήνη Παπά, Πολυξένη: Cristina Spina, Ταλθύβιος: Luca Biagini, Οδυσσέας: Armando De Ceccon, Αγαμέμνων: Paolo Cosenza, Πολυμήστωρ: Maurizio Donadoni.