Μνήμες αρχαίου δράματος στο Μουσείο Επιδαύρου...

01.07.2003
Για τρίτη συνεχή χρονιά οι "Μνήμες Αρχαίου Δράματος", μια ιστορική διαδρομή του θεσμού των Επιδαυρίων, ξαναζωντανεύουν πλάι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς την Παρασκευή 4 Ιουλίου, άνοιξε τις πόρτες του και το Μουσείο Επιδαυρίων.
Για τρίτη συνεχή χρονιά οι "Μνήμες Αρχαίου Δράματος" ξαναζωντανεύουν πλάι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς την Παρασκευή 4 Ιουλίου, με την έναρξη των παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2003, ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Επιδαυρίων που ίδρυσε και παρέδωδε στο κοινό το Ελληνικό Φεστιβάλ του 2001, στην προσπάθειά του να αναδείξει την ιστορική διαδρομή του θεσμού των Επιδαυρίων.

Εμπλουτισμένο κάθε χρονιά με νέα εκθέματα, αυτό το "μικρό κόσμημα", όπως έχει χαρακτηριστεί το Μουσείο τόσο από το κοινό, όσο και από τον τύπο, φιλοξενεί την έκθεση "Μνήμες Αρχαίου Δράματος", η οποία διατρέχει την ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου μέσα από κοστούμια, μάσκες, μακέτες, θεατρικά αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Εκθέματα που αποτυπώνουν τη διαδρομή του θεσμού από το ξεκίνημά του, το 1954 μέχρι σήμερα και προέρχεται από παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Με το τρόπο αυτό άλλωστε το Ελληνικό Φεστιβάλ, όπως επισημαίνει ο Περικλής Κούκος, "θέλησε να τιμήσει τους μεγάλους θεατρικούς δημιουργούς που, δεκαετίες τώρα, μόχθησαν για την αναβίωση του αρχαίου δράματος και, παράλληλα, να καταστήσει κοινωνούς της υψηλής τους τέχνης τους σημερινούς θεατές των Επιδαυρίων".
Η έκθεση φέτος περιλαμβάνει κοστούμια, μάσκες, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από παραστάσεις που παρουσίασε το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο από το 1956 ως το 2002. Παράλληλα, ο επισκέπτης του Μουσείου Επιδαυρίων θα έχει την ευκαιρία να ξαναφέρει στη μνήμη τη μορφή της Κατίνας Παξινού, μέσα από το ειδικό αφιέρωμα που ετοίμασε το Ελληνικό Φεστιβάλ θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μεγάλης τραγωδού, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από το θάνατό της.

Η έκθεση "Μνήμες Αρχαίου Δράματος" φιλοξενεί φέτος δημιουργίες των Γιώργου Βακαλό, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Μετζικώφ, Γιάννη Μόραλη, Αντώνη Φωκά, Νίκου Νικολάου, Ιωάννας Παπαντωνίου, Γιώργου Πάτσα, Αλέκου Φασιανού, Βασίλη Φωτόπουλου και Σάββα Χαρατσίδη.
Ο ειδικός φωτισμός στις προθήκες αναδεικνύει τη μοναδικότητα των πολύτιμων εκθεμάτων, ενώ την ατμόσφαιρα της θεατρικής μέθεξης που αγκαλιάζει τον επισκέπτη του Μουσείου συμπληρώνουν τόσο οι αυτοφωτιζόμενες φωτογραφίες, όσο και τα οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα -μουσικές και αποσπάσματα παραστάσεων- που προβάλλονται και ακούγονται στο χώρο.
Συγκεκριμένα σε ειδική οθόνη προβάλλεται ένα DVD, που προέρχεται από το αρχείο του Θεατρικού Μουσείου και διαρκώς εμπλουτίζεται με καινούριο υλικό, στο οποίο παρουσιάζονται επιλεγμένα αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις των Επιδαυρίων, όπως οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη (1986) του Θεάτρου Τέχνης, οι "Φοίνισσες" του Ευριπίδη (1988) του Εθνικού Θεάτρου, ο "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή (1989) του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, οι "Τρωάδες" του Ευριπίδη (1993) του Θεάτρου Τέχνης, η "Ορέστεια" του Αισχύλου (1990) του Αμφιθεάτρου σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, η "Εκάβη" του Ευριπίδη (1988) του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, η "Λυσσιστράτη" του Αριστοφάνη (1989) του Μοντέρνου Θεάτρου του Γιώργου Μεσσάλα κ.α.

Στον εκθεσιακό χώρο ακούγονται μουσικές δημιουργίες των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μενέλαου Παλάντιου, Αργύρη Κουνάδη, Θόδωρου Αντωνίου, Γιώργου Κουρουπού, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, που κατά καιρούς "έντυσαν" παραστάσεις των Επιδαυρίων. Οι μουσικές αυτές παραχωρήθηκαν ευγενικά από τους ίδιους τους δημιουργούς ή τους συνεχιστές των έργων τους.
Την εικαστική επιμέλεια του Μουσείου έχει ο ενδυματολόγος Γιάννης Μετζικώφ, η επιστημονική στήριξη είναι της θεατρολόγου Εύας Γεωργουσοπούλου, η έρευνα, η επιλογή, η τεκμηρίωση και η επεξεργασία του φωτογραφικού και οπτικού υλικού είναι της Εύας Γεωργουσοπούλου και της Έφης Αθανασοπούλου, ενώ τον φωτιστικό και οπτικοακουστικό σχεδιασμό υπογράφει η Ελευθερία Ντεκώ. Η γενική επιμέλεια της έκθεσης "Μνήμες Αρχαίου Δράματος" είναι της Μαργαρίτας Παναγιωτοπούλου, ο σχεδιασμός των βιτρινών του Αντώνη Λιγνού, η αποκατάσταση του κτιρίου του Άρη Κωνσταντινίδη έγινε από την Επιτροπή Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού με υπεύθυνο το μηχανικό Ευάγγελο Καζολιά και η φωτογράφηση των κοστουμιών είναι του Γιάννη Σκουλά.

Η έκθεση διαρκείως το Σεπτέμβριο και το Μουσείο Επιδαυρίων είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη στο κοινό.