Το έμβλημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας!

10.06.2003
Το έμβλημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα συνοδεύει στο εξής όλες τις δραστηριότητες του πολιτιστικού αυτού γεγονότος που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2004, παρουσίασαν στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Το έμβλημα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας που θα συνοδεύει στο εξής όλες τις δραστηριότητες του πολιτιστικού αυτού γεγονότος που θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2004, παρουσίασαν στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

Το έμβλημα απεικονίζει ομόκεντρους κύκλους στο εσωτερικό των οποίων ξεχωρίζουν έντονα φωτεινά χρώματα.
Για να δημιουργηθεί αυτό το έμβλημα συνεργάστηκαν καλλιτέχνες από τη Νέα Υόρκη, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Σαγκάη, το Ντουμπάι, το Λονδίνο και την Αθήνα, που απεικόνισαν ο καθένας με τον τρόπο του και τις αξίες του πολιτισμού τους.
Το έμβλημα μεταφέρει το μήνυμα της Γιορτής των Πολιτισμών, επισήμανε ο υπουργός Πολιτισμού, και παρουσιάστηκε σήμερα ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους για να τους συνοδεύει μόνιμα στο μέλλον.
«Θέλαμε στο σήμα αυτό να συμπυκνώνεται και να απεικονίζεται ο Πολιτισμός των Πολιτισμών» , είπε ο υπουργός Πολιτισμού. Ο θεσμός της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, πρόσθεσε, υπερβαίνει το χρονικό ορόσημο του 2004 και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντική κληρονομιά για την εξέλιξη του Ολυμπιακού κινήματος. «Επρεπε το σύμβολο αυτό να μην επαναλαμβάνει ούτε τους ολυμπιακούς κύκλους, ούτε το έμβλημα της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, αλλά με έναν έστω ελαφρύ συνειρμό, να παραπέμπει σ' αυτά. Επρεπε το έμβλημα αυτό να μην είναι ελληνοκεντρικό, να έχει μία οικουμενικότητα, η οποία να είναι έκδηλη, αλλά ταυτόχρονα να μην προδίδει την ταυτότητα της έμπνευσής του, γιατί η Πολιτιστική Ολυμπιάδα όπως και το ολυμπιακό κίνημα έχουν μία αναγωγή στην ελληνική πολιτιστική ιστορία», υπογράμμισε τονίζοντας ότι αυτό έγινε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Για τον πρόεδρο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, "το πνεύμα, η αρμονία, η λογική και ο πολιτισμός ως τρόπος ζωής ντύθηκαν με τα χρώματα του κόσμου, σε μια κυκλική σύνθεση, σύμβολο της οικουμενικότητας".
Να σημειωθεί ότι τόσο το σήμα, όσο και οι εφαρμογές του εγκρίθηκαν στις 9 Μαΐου 2003 από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.