Επιδαύρια 2003: Εγκαίνια με Οιδίποδα επί Κολωνώ

10.06.2003
Με την τραγωδία "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, και την παράσταση που ετοίμασε πέρσι το Θέατρο τέχνης με αφορμή τον εορτασμό για τα 60 χρόνια λειτουργίας του, εγκαινιάζονται τα Επιδαύρια 2003 την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουλίου.
Με την τραγωδία "Οιδίπους επί Κολωνώ" του Σοφοκλή, και την παράσταση που ετοίμασε πέρσι το Θέατρο Τέχνης με αφορμή τον εορτασμό για τα 60 χρόνια λειτουργίας του, εγκαινιάζονται τα Επιδαύρια 2003 την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Ιουλίου.
Όπως είναι γνωστό η παρουσίαση των παραστάσεων του "Οιδίποδα επί Κολωνώ" δεν ολοκληρώθηκε πέρσι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη της Μίμη Κουγιουμτζή που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο.
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου όλοι οι συντελεστές της παράστασης εμφανίστηκαν κατασυγκινημένοι και συμφώνησαν ότι "αυτή η παράσταση δεν ήταν δυνατό να μην πραγματοποιηθεί". Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Γιώργος Λαζάνης ο οποίος δήλωσε ότι "πέρσι η παράσταση ήταν αφιερωμένη σε 'μένα, φέτος στο Μίμη..."

Με τη συγκεκριμένη τραγωδία, που έγραψε στην πλήρη ωριμότητά του, όταν πια πλησίαζε τα ενενήντα του χρόνια, ο Σοφοκλής επανέρχεται στον τραγικό ήρωά του, Οιδίποδα. Αντιμέτωπος πια με τον δικό του θάνατο, πραγματεύεται σ' αυτή την τραγωδία του το τέλος του πολυβασανισμένου ήρωά του. Ο θάνατος όμως του Οιδίποδα δεν είναι ο θάνατος ενός απλού ανθρώπου, καθώς μέσα απ' αυτόν ο ποιητής προσπαθεί να γεφυρώσει το ανθρώπινο με το θείο.
Στην παράσταση ενώνουν τις δυνάμεις τους πληθώρα καταξιωμένων δημιουργών και πρωταγωνιστών, από το δυναμικό του Θεάτρου τέχνης, αλλά και παλιοί μαθητές και συνεργάτες του.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης
Σκηνοθεσία: Μίμης Κουγιουμτζής,
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Διονύσης Φωτόπουλος
Επιμέλεια σκηνικού -κοστουμιών: Κατερίνα Σωτηρίου
Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης
Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου.
Στο ρόλο του Οιδίποδα ο Γιάννης Βόγλης και του Αγγελιοφόρου ο Γιάννης Φέρτης.
Επίσης πρωταγωνιστούν οι: Κάτια Γέρου, Δήμητρα Χατούπη, Θόδωρος Γράμψας, Γιάννης Καρατζογιάννης, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Νίκας.
Κορυφαίοι του χορού είναι οι: Δημήτρης Καλαντζής, Νίκος Μόσχοβος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νίκος Νίκας, Περικλής Μοσχολιδάκης.
Στο χορό συμμετέχουν οι: Κώστας Βελέντζας, Χρύσανθος Παύλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Νικηφόρος Βλάσσης, Νίκος Αναστασόπουλος, Βασίλης Μαργέτης, Μανώλης Τσουρής, Φίλιππος Φίλογλου, Ιάκωβος Μολδοβάνος, Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Οι παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου αρχίζουν στις 9.00.
Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά ταμεία του Ελληνικού φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 (τηλ. 210-3221459) και στα ταμεία του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου (27530-22026). Επίσης, τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα γίνεται στο τηλέφωνο 210-3221459
Η προπώληση εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν την παράσταση. Οι τιμές τους είναι: 40 ευρώ (διακεκριμένη ζώνη), 32 ευρώ (Α' ζώνη), 22 (Β' ζώνη) και 17 ευρώ (άνω διάζωμα). Φοιτητικά εισιτήρια διατίθενται με έκπτωση 50% στο άνω διάζωμα προς 8.50 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει επίσης για παιδιά και νέους από 6 ως 18 ετών, πολυτέκνους και στρατιώτες.