8 βραβεία Τόνι στη ροκ όπερα "Hairspray"!

09.06.2003
H ροκ όπερα "Hairspray" κέρδισε οκτώ βραβεία στην 57η τελετή απονομής των θεατρικών βραβείων Τόνι στην Νέα Υόρκη, ενώ το βραβείο του καλύτερου δράματος απέσπασε το έργο του Ρίτσαρντ Γκρίνμπεργκ ''Take me out''.
H ροκ όπερα "Hairspray" κέρδισε οκτώ βραβεία στην 57η τελετή απονομής των θεατρικων βραβείων Τόνι στην Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων βραβείο καλύτερου μιούζικαλ , σκηνοθεσίας και σεναρίου.

Το βραβείο του καλύτερου δράματος απέσπασε το έργο του Ρίτσαρντ Γκρίνμπεργκ ''Take me out'' που αναφέρεται στη ζωή ενός ομοφυλόφιλου παίκτη του μπέιζμπολ. Το αριστούργημα του Ευγένιου Ο Νιλ ''Το μακρύ ταξίδι της ημέρας μέσα στη νύχτα'' τιμήθηκε με τρία βραβεία, μεταξύ των οποίων της καλύτερης επανέκδοσης θεατρικού έργου. Για την ερμηνεία της στο ίδιο θεατρικό έργο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ηθοποιού η Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο βραβείο Τόνι που αποσπά η διάσημη βρετανή ηθοποιός. Ο συμπρωταγωνιστής της Μπράιαν Ντόνεχι τιμήθηκε επίσης με το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου.

Το έργο ''Εννέα'' στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ισπανός σταρ Αντόνιο Μπαντέρας απέσπασε δύο βραβεία: αυτό της καλύτερης επανέκδοσης μιούζικαλ και η Μαρίζα Τζάρετ Ουίνοκιουρ απέσπασε το βραβείο της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού σε μιούζικαλ. Η απονομή των βραβείων Τόνι σηματοδοτεί και "το κλείσιμο της αυλαίας" για αυτή τη θεατρική περίοδο στο Μπρόντγουει, η οποία παρά τη μείωση του αριθμού των τουριστών και τις αλλεπάλληλες απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Οι συνολικές εισπράξεις σε όλα τα θέατρα του Μπροντγουέι αυξήθηκαν σε ποσοστό 12% και έφτασαν τη φετινή σεζόν τα 721 εκατομμύρια δολάρια.

Η απονομή είχε ένα ακόμη χαρακτηριστικό . Ηταν μια βραδιά ...ομοφυλοφίλων, καθώς τα κορυφαία βραβεία δόθηκαν σε παραγωγές που το θέματος τους αφορούσε ομοφυλόφιλους: το "Take me Out" αφηγείται τη ζωή ενός διάσημου ομοφυλόφιλου παίκτη του μπέιζμπολ και ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν αθλητή ενός "αρρενωπού" παιχνιδιού, ενώ στο " Hairspray" ένας άνδρας υποδύεται μια γυναίκα, τη μητέρα της ηρωϊδας, που όμως είναι "ήρωας".