"Τέχνη και Ουτοπία" στο ΚΜΣΤ

06.06.2003
Μια σημαντική έκθεση έργων τέχνης, με τίτλο "Τέχνη + Ουτοπία Επιλογή από τα αριστουργήματα της συλλογής Κωστάκη", παρουσιάζεται στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση, παρουσιάζονται έργα 13 σημαντικών καλλιτεχνών από την περίοδο 1900-1930, οι οποίοι εκπροσωπούν τα βασικά ρεύματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας: αφαίρεση, κυβοφουτουρισμός, συπρεματισμός, κονστρουκτιβισμός, αναλυτική τέχνη και οργανική τέχνη.
Μια σημαντική έκθεση έργων τέχνης, με τίτλο "Τέχνη + Ουτοπία. Επιλογή από τα αριστουργήματα της συλλογής Κωστάκη", παρουσιάζεται στην Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Την έκθεση οργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη (1913-1990).

Στην έκθεση, παρουσιάζονται έργα 13 σημαντικών καλλιτεχνών από την περίοδο 1900-1930, οι οποίοι εκπροσωπούν τα βασικά ρεύματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας: αφαίρεση, κυβοφουτουρισμός, συπρεματισμός, κονστρουκτιβισμός, αναλυτική τέχνη και οργανική τέχνη. Πρόκειται για τους Βασίλι Καντίνσκι, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Βλαντίμιρ Τάτλιν, Αλεξάντρ Ρότσενκο, Βαρβάρα Στεπάνοβα, Λιουμπόβ Ποπόβα, Όλγα Ροζάνοβα, Μιχαήλ Ματιούσιν, Πάβελ Φιλόνοφ, Γκούσταβ Κλούτσις, Ιβάν Κλιούν, Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα και Ελ Λισίτσκι.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, εγκαινιάζοντας την έκθεση, "το φιλότεχνο κοινό, έχει την ευκαιρία να δει από κοντά έργα, πλαισιωμένα από πρωτότυπο αρχειακό υλικό, σημαντικών Ρώσων καλλιτεχνών και να εμβαθύνει στο ουτοπικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου μέσα από επαναστατικές, πνευματικές και καλλιτεχνικές διαδικασίες. Το όραμά τους για μια συνολική τέχνη, ξεπερνά τα στενά καλλιτεχνικά πλαίσια και απευθύνεται στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αποτυπώσει, μέσα από τα μεμονωμένα έργα των καλλιτεχνών αυτών αλλά και ταυτόχρονα μέσα από τη δημιουργική συνεργασία τους, την εξέλιξη της Ρωσικής Πρωτοπορίας και τα σημεία που την καθόρισαν. Γι' αυτό και τα έργα θα εκτεθούν με άξονα τις μεταξύ τους σχέσεις και αλληλοεπιδράσεις.
Πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, χρηστικά αντικείμενα καθώς επίσης και ένας μεγάλος αριθμός από ντοκουμέντα της περιόδου 1900-1930, όπως έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και κατάλογοι, από το αρχείο της οικογένειας Κωστάκη αποτελούν τον κύριο κορμό της έκθεσης.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, φιλοδοξεί να τονίσει ότι η κινητήρια δύναμη των καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας ήταν καταρχήν η ουτοπική επιδίωξη της αλλαγής του κόσμου μέσα από επαναστατικές καλλιτεχνικές διαδικασίες που ξεπερνούν τα στενά πλαίσια της ίδιας της τέχνης και επεκτείνονται στις κοινωνικές δομές.
Με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδόθηκε βιβλίο με κείμενα των ίδιων των καλλιτεχνών: θεωρητικά κείμενα, αυτοβιογραφικά σημειώματα, προγράμματα και μανιφέστα καλλιτεχνικών κινημάτων, επιστολές και διαλέξεις. Τα κείμενα μεταφράζονται από τα ρωσικά και τα περισσότερα από αυτά δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα. Τις μαρτυρίες αυτές θα συνοδεύει πλούσιο και σπάνιο εικονογραφικό υλικό (φωτογραφίες, σχέδια, χειρόγραφα).