Γαληνέα-Μουτούση τον Ιούνιο στο Κόβεν Γκάρντεν!

19.05.2003
Δύο πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου, η Νόνικα Γαληνέα και η Αμαλία Μουτούση, υπό τη σκηνοθετική και σκηνογραφική διεύθυνση του "ευρωπαίου" Γιάννη Κόκκου θα εμφανιστούν την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Λονδρέζικο Κόβεν Γκάρντεν, παρουσιάζοντας στα αγγλικά ένα θεατρικό δίπτυχο που το αποτελούν τα μονόπρακτα "Η πιο δυνατή" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και "Αυτό που δεν ειπώθηκε" του Τένεσι Ουίλιαμς. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τους σκοπούς της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Δύο πρωταγωνίστριες του ελληνικού θεάτρου, η Νόνικα Γαληνέα και η Αμαλία Μουτούση, υπό τη σκηνοθετική και σκηνογραφική διεύθυνση του "ευρωπαίου" Γιάννη Κόκκου θα εμφανιστούν την Τετάρτη 25 Ιουνίου στο Λονδρέζικο Κόβεν Γκάρντεν, παρουσιάζοντας στα αγγλικά ένα θεατρικό δίπτυχο που το αποτελούν τα μονόπρακτα "Η πιο δυνατή" του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και "Αυτό που δεν ειπώθηκε" του Τένεσι Ουίλιαμς. Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν για τους σκοπούς της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Δυο σπουδαίες ηθοποιοί, τις οποίες χωρίζει μια γενιά κι ένώνει ένα όραμα, αυτό της συνεπούς υπηρεσίας της θεατρικής τέχνης, θα συναντηθούν εντός του πλαισίου της τέχνης τους κι εκτός των ορίων της χώρας τους στη σκηνή που αποτελεί το όνειρο κάθε ηθοποιού: το Κόβεν Γκάρντεν. Δύο πρωταγωνίστριες σε δυο μονόπρακτα που αναφέρονται στην υπόγεια σύγκρουση και την προσπάθεια επιβολής με στόχο την εξουσία. Η σύζυγος συναντά την ερωμένη σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού (Στρίντμπεργκ) και η πλούσια ώριμη αμερικανίδα κατεβαίνει από το βάθρο της μπροστά στην κατά πολύ νεότερη γραμματέα της, μέσα σε ένα συναισθηματικό και ψυχολογικό παιχνίδι εξάρτησης (Ουίλιαμς).
Η δημοφιλής ελληνίδα πρωταγωνίστρια Νόνικα Γαληνέα που σπούδασε στο Webber School of Drama του Λονδίνου κι έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο Aldwych, επιστρέφει στην πόλη αυτή για να κάνει πραγματικότητα το νεανικό της όνειρο: "να φθάσει κάποτε η στιγμή να παίξει στο ωραιότερο θέατρο της Αγγλίας". Μαζί της η κόρη της, Αμαλία Μουτούση, που έχει σπουδάσει υποκριτική στη Νέα Υόρκη και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού θεάτρου σήμερα.
Ο σκηνοθέτης και σκηνογράφος Γιάννης Κόκκος που από το 1963 ζει στη Γαλλία, αποτελεί μια σημαντική φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού δραματικού και λυρικού θεάτρου. Οι συνεργασίες του με τους Αντουάν Βιτέζ, Ιάννη Ξενάκη, Τζόρτζιο Στρέλλερ και με μερικά από τα σπουδαιότερα θέατρα στον κόσμο, όπως η Σκάλα του Μιλάνου, το Κόβεν Γκάρντεν, η Κομεντί Φρανσαίζ, το Πίκολο Τεάτρο και η Όπερα της Βιέννης, του έχουν προσφέρει πέρα από ανεκτίμητη πείρα, παγκόσμια αναγνωριση, αλλά και βραβεία κύρους, όπως το γαλλικό βραβείο Moliere (δις) και το βρετανικό Laurence Olivier.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στις 19 Μαϊου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι δύο πρωταγωνίστριες και ο σκηνοθέτης της παράστασης , ο Γιάννης Κόκκος εξέφρασε τη χαρά του για αυτήν τη συνεργασία και μίλησε για το χαρακτήρα της παράστασης που θα ανεβεί στο Κόβεν Γκάρντεν: "Θαυμάζω τη Νόνικα Γαληνέα για την προσφορά της στο θέατρο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η Αμαλία Μουτούση είναι μια ηθοποιός που δίνει μια σύγχρονη διάσταση σε κλασικούς ρόλους και μορφές που μας έχουν συνοδεύσει απο παλιά. Και τα δύο μονόπρακτα που θα παρουσιάσουμε σε μια ενιαία παράσταση αφορούν σε μια ψυχολογική πάλη που σιγά-σιγά απογυμνώνεται για να φθάσει σε μια τραγική σχέση. Η πιο δυνατή πραγματεύεται τη σχεδόν μεταφυσική σχέση δύο γυναικείων προσώπων που βρίσκονται σε φοβερή σύγκρουση, ενώ στο έργο του Ουίλιαμς παρακολουθούμε την πτώση μιας μυθολογικής σχεδόν γυναικείας παρουσίας μπροστά στα μάτια της νεαρής γραμματέως της. Ο ρόλος που καταλαμβάνει η μουσική και στα δύο έργα με κάνει να πιστεύω ότι ο χώρος του Μεγάρου Μουσικής θα ταίριαζε πολύ στην παράσταση αυτή και ευελπιστώ ότι η δουλειά μας θα φιλοξενηθεί σύντομα και στην Ελλάδα."

Η Νόνικα Γαληνέα χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή μοναδική θεατρική στιγμή και τόνισε ότι από προηγούμενη εμπειρία της σε έργα του Στρίντμπεργκ και του Ουίλλιαμς (Χορός του Θανάτου, Λεωφορείο ο πόθος) έχει συνειδητοποιήσει και βιώσει το μέγεθος της γραφής τους.
Η Αμαλία Μουτούση εξέφρασε τη λαχτάρα της να παρουσιάσει κάτι πραγματικά και καινούριο για την ίδια και μάλιστα σε μια ξένη γλώσσα, με την οποία επιτυγχάνεται μια απόσταση από το λόγο που βοηθάει καλλιτεχνικά, αλλά δυσκολεύει τον ηθοποιό στη διαχείριση των εκφραστικών του μέσων. "Προσπαθούμε με τις ερμηνείες μας να βγάλουμε το κοινό στοιχείο μέσα από δύο πολύ διαφορετικά έργα και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την ερμηνευτική τους διαφοροποίηση. Προσωπικά δε θα μπορούσα να κατορθώσω κάτι τέτοιο χωρίς τημ πολύτιμη βοήθεια του Γιάννη Κόκκου" εξομολογήθηκε η κυρία Μουτούση.
Μητέρα και κόρη συμφώνησαν ότι η προσωπική τους σχέση και αλληλοεκτίμηση παίζει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία τους και υπογράμμισαν την ανθρωπιστική διάσταση της δουλειάς τους, δεδομένου ότι τα έσοδα της παράστασης διατίθενται για το έργο της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Η συνέντευξη έκλεισε με τη διαβεβαίωση του Νίκου Τσούχλου ότι το Μέγαρο Μουσικής θα στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία και ότι το ανέβασμα της παράστασης στην Ελλάδα με έμφαση στο πάντρεμα του λόγου με τη μουσική περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια του Μεγάρου.

Σημειώνουμε ότι για την εξασφάλιση εισιτηρίων για την παράσταση στο Κόβεν Γκάρντεν στις 25 Ιουνίου μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 210-3607369, καρία Αρμάου.