Don Giovanni στη Θεσσαλονίκη

12.05.2003
Η Όπερα Θεσσαλονίκης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 16 ως τις 24 Μαϊου, μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αριστούργημα του W. A. Mozart, "Don Giovanni".
Η Όπερα Θεσσαλονίκης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει από τις 16 ως τις 24 Μαϊου, μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αριστούργημα του W. A. Mozart, "Don Giovanni".
Τον βίο και την πολιτεία του γοητευτικού και επικίνδυνου Δον Ζουάν εκμεταλλεύθηκαν η Αντιμεταρρύθμιση και οι ιησουίτες ως εποικοδομητικό, ηθοπλαστικό αφήγημα, το οποίο έγινε στην συνέχεια διεθνής θρύλος. Από τις πολυπληθείς καλλιτεχνικές του μεταμορφώσεις, αυτή των Mozart και Da Ponte εξακολουθεί να είναι η εντυπωσιακότερη.

"Όπως τα ετερόφωτα σώματα ενός ηλιακού συστήματος δεχόμενα το φως από τον κεντρικό ήλιο έχουν μόνον μια φωτισμένη πλευρά έτσι και τα πρόσωπα σε αυτό το έργο φωτίζονται μόνον από μία πλευρά τους, από εκείνην που είναι στραμμένη προς τον Don Giovanni. Μόνον μία πτυχή της ζωής τους δέχεται φως, οι άλλες είναι σκοτεινές και αόρατες", έγραφε ο S. Kierkegaard, λάτρης και μανιώδης ακροατής του "Don Giovanni" του Mozart.

Η υπόθεση:
O Don Giovanni, διαβόητος γυναικοκατακτητής πηγαίνει στα διαμερίσματα της Donna Anna με σκοπό να την αποπλανήσει. Δεν καταφέρνει όμως να της επιβάλει τις ερωτικές το επιθυμίες, καθώς εκείνη καλεί σε βοήθεια. Στη συμπλοκή που ακολουθεί, ο Don Giovanni σκοτώνει τον πατέρα της Donna Anna, ο οποίος είχε έρθει για να τη σώσει. Τα γεγονότα από το σημείο αυτό εξελίσσονται με ραγδαία ταχύτητα. Ο Don Giovanni συναντά μια παλιά το ερωμένη, που ο ίδιος είχε εγκαταλείψει, ερωτοτροπεί με μια θελκτική χωριατοπούλα, επιχειρεί έναν βιασμό με αξιοθρήνητη κατάληξη, επισκέπτεται ένα νεκροταφείο όπου μιλά με ο άγαλμα του σκοτωμένου πατέρα της Donna Anna. Εκεί τον περιμένει το τέλος. Η μαρμάρινη μορφή εκδικείται, σκορπά το τρόμο κι ο Don Giovanni ρίχνεται στην κόλαση.

Οι συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση : Karen Dourgaryan, Γιώργος Βαγιανός
Σκηνοθεσία : Νίκος Σακαλίδης
Σκηνικά : Μένη Τριανταφυλλίδου
Κοστούμια : Μένη Τριανταφυλλίδου
Χορογραφία : Αναστασία Θεοφανίδου
Φωτισμοί : Γιώργος Ταρκάσης
Παραγωγή : Όπερα Θεσσαλονίκης
Διδασκαλία χορωδίας : Γιώργος Βαγιανός
Μουσική προετοιμασία : Γιώργος Βαγιανός, Κατερίνα Σακέττα

Ερμηνεύουν:
Don Giovanni:
Jean-Luc Chaignaud (16, 18, 20, 22, 24/5)
Carmello Corrado Caruso (17, 21, 23/5)
Donna Anna:
Nicolle Foland (16, 18, 20, 22, 24/5)
Ισμήνη Γιαννάκη (17, 21, 23/5)
Don Ottavio:
Γιώργος Παναγιωτίδης
Commendatore:
Κωνσταντίνος Κατσάρας Donna Elvira:
Βαρβάρα Τσαμπαλή (16, 18, 20, 22, 24/5)
Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη (17, 21, 23/5)
Leporello:
Jose Fardihla (16, 18, 20, 22, 24/5)
Valery Colov (17, 21, 23/5)
Masetto :
Αναστάσιος Λαλούσης
Zerlina:
Μίνα Πολυχρόνου (16, 18, 20, 22, 24/5)
Έλλη Κασδά (17, 21, 23/5)

Με την Ορχήστρα της Κρατικής Ακαδημαϊκής Όπερας του Γερεβάν (Αρμενία) και τη Χορωδία Όπερας Θεσσαλονίκης.