Nεφελογραφίες και γεωμετρικά πεδία στην Alta Linea

08.05.2003
Την Τετάρτη 14 Μαϊου εγκαινιάζεται στο χώρο της Alta Linea (Λεωφ. Βουλιαγμένης 589) ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "Νεφελογραφίες και γεωμετρικά πεδία".
Την Τετάρτη 14 Μαϊου εγκαινιάζεται στο χώρο της Alta Linea (Λεωφ. Βουλιαγμένης 589) ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο "Νεφελογραφίες και γεωμετρικά πεδία".
Πρόκειται για συνθέσεις με λάδι σε μουσαμά, στις οποίες ο γνωστός εικαστικός δημιουργός αποδίδει το φυσικό κόσμο με ατέρμονα χρωματικά πεδία. Οι χρωματικοί συνδυασμοί, οι γεωμετρικές δομές και οι ευαίσθητες επεξεργασίες της χρωματικής ύλης συνθέτουν αφαιρετικές εικόνες ιδιαίτερης εκφραστικής δύναμης και ομορφιάς.

Όπως επισημαίνει ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Στέλιος Λυδάκης: Η συσχέτιση με αποσπάσματα τοπίου, τα οποία διαγράφονται στο πνεύμα της αφαίρεσης και με την παρεμβολή των graffiti δημιουργεί ενότητες πραγματικά εντυπωσιακές. Σα να πρόκειται για εξωκοσμικές θάλασσες, για ορίζοντες κόσμων φανταστικών, ενώ παντού το μυστήριο υποβόσκει σαν πρωταρχικό leit motiv. Έτσι υπερσκελίζεται το πραγματικό από το φανταστικό και το ονειρικό. Ο ζωγράφος αποκαλύπτει μια διάσταση του προσωπικού του μύθου. Εγκαταλείποντας τη στενότητα της ύπαρξης, αναζητά το ευρύ, το ατέρμον, το αχνές, όπου η ελευθερία δε συναντά προσκόμματα και δε δεσμεύεται από προκαταλήψεις. Από καθαρά εικατικής πλευράς, ο Κώστας Ευαγγελάτος φαίνεται να κινείται σε ένα φάσμα απόλυτης ωριμότητας και επίγνωσης των εικαστικών δυνατοτήτων. Τόσο στα πρωιμότερα έργα, όσο και σε αυτά της πρόσφατης παραγωγής του, ο καλλιτέχνης συνθέται με άνεση και σιγουριά. Διαμορφώνει εικόνες εξαιρετικής χρωματικής τονικότητας και ερμηνεύει ταυτόχρονα την εσώτερη διάθεσή του, η οποία αποκαλύπτεται ανήσυχη, αλλά και βαθιά ρομαντική.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος σπούδασε ζωγραφική και ιστορία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Έχει διατελέσει διευθυντής της γκαλερί Dada, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης Art Studio "est". Παράλληλα με τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί και με την performance, body art και happening. Το 2000 γυρίστηκε από τον άγγλο σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία "Κώστας Ευαγγελάτος- Ο έλληνας νάρκισσος", η οποία προβλήθηκε με επιτυχία στο channel 4 της Αγγλίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στα πλαίσια διεθνών εικαστικών συναντήσεων σε Ευρώπη και Αμερική. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές και μουσεία της Αθήνας, αλλά κοσμούν επίσης και πολλές ιδιωτικές συλλογές μέσα και έξω από την Ελλάδα. Έχουν εκδοθεί βιβλία του με δοκίμια και ποίηματα και έχει δώσει πολλές διαλέξεις σχετικά με εικαστικά θέματα. είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 7 Ιουνίου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-21.00, Σάββατο 9.00-15.00.