H Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006!

07.05.2003
Η Πάτρα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, όπως αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Η Πάτρα εισέρχεται, πλέον, στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της, σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πατρέων.
Η Πάτρα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2006, όπως αποφάσισε το συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. «Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη ικανοποίηση της Ελληνικής Προεδρίας για την ομόφωνη απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η Πάτρα εισέρχεται πιο δυναμικά στην ουσιαστική φάση της προετοιμασίας της, προκειμένου να αναδείξει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την ευρωπαϊκή πολιτιστική υπεραξία, να αναπτύξει προγράμματα, τα οποία είναι προσανατολισμένα προς τη διάσταση του κοινού παρανομαστή της ΕΕ, που είναι ο πολιτισμός της, η πολιτιστική πολυμορφία», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη και φυσικά με την Επιτροπή, προκειμένου να δώσουμε όσο γίνεται πιο πρακτικές και ουσιαστικές διαστάσεις στο θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που οφείλει τη σύλληψη και την εφαρμογή της στη Μελίνα Μερκούρη».

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή επισφράγισε με τον καλύτερο τρόπο μια σειρά επιτυχημένων χειρισμών του υπουργού Πολιτισμού και του δημάρχου Ανδρέα Καράβολα, με αφετηρία τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτιστικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες την 20η Ιανουαρίου του 2003.
Η Πάτρα εισέρχεται, πλέον, στην τελική ευθεία της προετοιμασίας της, σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Πατρέων.