4η Θερινή Ακαδημία Θεάτρου στην Κέρκυρα!

15.06.2003
Μετά την επιτυχία των προηγούμενων Θερινών Ακαδημιών Θεάτρου στο Μονοδένδρι της Ηπείρου, τις Πρέσπες και την Μυτιλήνη και μετά την ανταπόκριση που είχαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Εθνικό Θέατρο οργανώνει φέτος την Τέταρτη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου στην Κέρκυρα από 2Ι Ιουνίου έως 6 Ιουλίου.
Μετά την επιτυχία των προηγούμενων Θερινών Ακαδημιών Θεάτρου στο Μονοδένδρι της Ηπείρου, τις Πρέσπες και την Μυτιλήνη και μετά την ανταπόκριση που είχαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Εθνικό Θέατρο οργανώνει φέτος την Τέταρτη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου
στην Κέρκυρα από 2Ι Ιουνίου έως 6 Ιουλίου.
Τα εργαστήρια και οι άλλες εκδηλώσεις θα περιστραφούν γύρω από το θέμα:

Κύρια επιδίωξη των εργασιών της φετινής Ακαδημίας είναι να αντιπαρατεθούν οι σημαντικότερες μέθοδοι δουλειάς για τον ηθοποιό σήμερα και παράλληλα να προαχθεί η συνεργασία με σημαντικά κέντρα για την εκπαίδευση του ηθοποιού στο εξωτερικό. Στην Κέρκυρα θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τα οράματα, τις πρακτικές και μεθόδους του Αντονέν Αρτώ, του Bζεβολόντ Μέγιερχολντ, του Γιέρζι Γκροτόφσκι. Θα δοκιμαστούν τεχνικές προερχόμενες από μεγάλους μη ευρωπαϊκούς θεατρικούς πολιτισμούς, όπως ο ιαπωνικός ή από θεατρικές παραδόσεις της Λατινικής Αμερικής. Το ζήτημα είναι πώς το σώμα του ηθοποιού με τις αρχικές ταυτότητες παιδείας, γλώσσας και εργασιακού περιβάλλοντος, αφομοιώνει και γονιμοποιεί μέσα σε ένα διαπολιτισμικό πλαίσιο τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις άλλες θεατρικές ταυτότητες.
Οι δραστηριότητες, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές καθώς και οι παρουσιάσεις οργανώνονται στο πλαίσιο ενός σταθερού πλέον δικτύου με σπουδαία ευρωπαϊκά θέατρα και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στα οποία οι θεατρικές σπουδές κατέχουν ιδιαίτερη θέση καθώς και με σημαντικούς φορείς όπως η European Theatre Convention. Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου είναι η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου.

Στην Κέρκυρα θα διδάξουν σημαντικοί Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα εργαστήρια πραγματοποιούν:

* Ο Valery Fokin, σκηνοθέτης του Κέντρου Μεγιερχολντ στη Ρωσία, με τίτλο "Η ανάπτυξη της τεχνικής του ηθοποιού με βάση το σύστημα του Στανισλάβσκι και την μέθοδο του Μέγιερχολντ.

* Ο σκηνοθέτης και διευθυντής του θεάτρου ΑΤΤΙΣ, Θόδωρος Τερζόπουλος, με τίτλο "Φωνή και Σώμα στην αρχαία τραγωδία"

* Ο λατινοαμερικάνος σκηνοθέτης και παιδαγωγός, Abel Solares, που συνδέει την παράδοση της Γουατεμάλα με το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο και την θεατρική ανθρωπολογία του Ευγένιου Μπάρμπα. Το θέμα είναι "Λουλούδια και ποίηση στον χώρο".

*Ο πολωνός Wloodzimierz Staniewski, σκηνοθέτης και διευθυντής της ομάδας Garszienice, παλιός συνεργλατης του Γιέρζι Γκροτόφσκι, με θέμα την "Ηλέκτρα"

*Η πολωνέζα σκηνοθέτρια, θεατρολόγος και καθηγήτρια σε Δραματικές Σχολές στη Γαλλία, Ewa Lewinson, με θέμα "Μιλώντας με το σώμα και παίζοντας με το χώρο".

*Ο σκηνοθέτης Emilio Hernandes, από το Θέατρο της Σεβίλλης εκπροσωπώντας την European Theatre Convention, με τίτλο "το αίμα του Λόρκα: Από τον έρωτα στον θάνατο".

* Η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου και ο συνθέτης Δημήτρης Kαμαρωτός με τίτλο "Διερευνώντας μία σύγχρονη λειτουργία ραψωδού στην Οδύσσεια του Ομήρου: γέφυρες σώματος και μηχανών".

* Η αμερικανίδα χορογράφος Susan Buirge, γνωστή και για την εργασία της στην Γαλλία και Ιαπωνία, με θέμα "πηγαίνοντας από τη Δύση στην Ανατολή: Χορογραφώντας από έναν άλλο πολιτισμό".

*Ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος, με τίτλο "Ουδέτερη είσοδος στη σκηνή. Η επικοινωνία με το σύμπαν".

*Το Masterclass με τίτλο "Ηθοποιός: Ένα είδος οργάνου" θα πραγματοποιήσει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης

Πληροφορίες στο τηλέφωνο (210) 5288-254 ( κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, ώρες 11.00 με 14.00).