CARLOS FUENTES
ΚΟΝΣΤΑΝΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥΣ
Ο Κάρλος Φουέντες, στο απόγειο των δυνάμεών του, απλώνει τα φτερά της φαντασίας του για να ταξιδέψει στη Σαβάννα, το Κάντιθ, τη Γλασκώβη, τη Σεβίλλη και τη Μαδρίτη, στο χθες και το σήμερα. Οι ήρωές του, πρόσωπα σάρκινα και αιθέρια, ζουν σε κόσμους όπου τα πράγματα δεν είναι πάντοτε αυτό που φαίνονται∙ η «πραγματικότητα» αποκτά απρόσμενες διαστάσεις κι εμείς γινόμαστε πρωτοπόροι ή? φαντάσματα.
Αυτή η συλλογή συγκεντρώνει πέντε νουβέλες που περνούν από τη σάτιρα στο πικαρέσκο και από την αφήγηση του μυστηρίου στο σουρεαλισμό.
Η Κονστάνσια είναι η Ισπανίδα σύζυγος ενός Αμερικανού γιατρού εγκατεστημένου στη Σαβάννα, στο Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποια μέρα η Κονστάνσια εξαφανίζεται και ο σύζυγός της φεύγει προς αναζήτηση των μυστικών δεσμών που ίσως υπήρξαν μεταξύ εκείνης και ενός μετανάστη Ρώσου ηθοποιού, σε μια εποχή που βρίσκεται έξω από το χρόνο των ρολογιών.
Στο «La Desdichada» (H Άμοιρη), δύο φοιτητές στην Πόλη του Μεξικού κλέβουν από τη βιτρίνα ενός καταστήματος μια κούκλα, την οποία ερωτεύονται σφόδρα.
Ο «Φυλακισμένος του Λάς Λόμας», που πίστευε πως θα μπορούσε να ζήσει μια ήρεμη και πολυτελή ζωή χάρη σε ένα μυστικό (σε μια «πληροφορία») το οποίο είχε εκμεταλλευτεί, μαθαίνει με μεγάλο κόστος τί σημαίνει να περιφρονείς τα ήθη και τα έθιμα των Μεξικανών χωρικών. Στο «Να ζήσει η φήμη μου», ένας Ισπανός ταυρομάχος του σήμερα, ο Γκόγια και το μοντέλο του η «Λά Πριβάδα», καθώς και ο εραστής της τελευταίας, ο διάσημος ταυρομάχος Πέδρο Ρομέρο, ζουν βίους παράλληλους και τεμνόμενους σε ένα χρόνο που ίσως ανήκει στο θάνατο, ίσως και να τον υπερβαίνει απλώς.
Στο «Άνθρωποι της λογικής», δύο αρχιτέκτονες, δίδυμοι αδελφοί, και ο μέντοράς τους, ο Σαντιάγκο Φεργκουσόν, προσεγγίζουν αυτό που κρύβεται πισω από το ορατό και ανακαλύπτουν το βαθύτερο νόημα της αρχιτεκτονικής.
Ο χρόνος, ο θάνατος, ο έρωτας, τα διπλά πρόσωπα, τα φαντάσματα του παρελθόντος, η παρουσία των απόντων υφαίνουν την πλοκή αυτών των γεμάτων μυστήριο αφηγήσεων, μέσα στις οποίες ο συγγραφέας αφήνει να διεισδύσουν οι σκέψεις του για τον σύγχρονο κόσμο και τη λειτουργία της τέχνης.
Από τις Εκδόσεις Άγρα
Τίτλος : ΚΟΣΤΑΝΣΙΑ
Ελληνικός Υπότιτλος: ΚΑΙ ΆΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥΣ
Συγγραφέας: Κάρλος Φουέντες
Μεταφραστής: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ
Αριθμός σελίδων: 432
Τιμή Ευρώ: 22
Βιογραφικά στοιχεία
O Kάρλος Φουέντες γεννήθηκε στην Πόλη του Μεξικού, το 1928. Γιός διπλωμάτη, πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και τη Χιλή. Αργότερα ακολούθησε κι ο ίδιος τη διπλωματική σταδιοδρομία. Υπήρξε πρεσβευτής του Μεξικού στη Γαλλία απ’ το 1975 ως το 1977. Θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της σύγχρονης πεζογραφίας.
Το 1977 του απονεμήθηκε το βραβείο Romulo Gallegos (η υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση της Λατινικής Αμερικής) για το μυθιστόρημα του TerraNostra, και, δέκα χρόνια αργότερα, το βραβείο Θερβάντες (η υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση της Ισπανίας) για το συνολικό του έργο - ένα έργο εντυπωσιακό για τον όγκο του, αλλά και για τη συνοχή, από βιβλίο σε βιβλίο, ανανέωση των εκφραστικών μέσων.
Ο Φουέντες έχει γράψει μυθιστορήματα [Η πιο διάφανη περιοχή (1958), Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρούς (1962), Αλλαγή δέρματος (1967),TerraNostra(1975), Το κεφάλι της ύδρας (1978), Ο γέρο-Γκρίνγκο (1985), Ο αγέννητος Χριστόφορος (1987)κ.ά.], συλλογές διηγημάτων [Το τραγούδι των τυφλών (1964), Καμένο νερό (1981), Κονστάνσια και άλλες ιστορίες για παρθένους (1989), Η πορτοκαλιά (1994) κ.ά], κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και δοκίμια [Ο θαμμένος καθρέφτης (1992) κ.ά.].