Μαρίνα Τσβετάγιεβα, η αιώνια επαναστάτρια

16.04.2003
Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, μία από τις μεγαλύτερες ποιήτριες του 20ου αιώνα, γεννήθηκε το 1892 στη Μόσχα. Η μοίρα αυτής της απρόβλεπτης και χειμαρρώδους γυναίκας, που παντρεύτηκε έναν εθελοντή του Λευκού Στρατού, είναι άρρηκτα δεμένη με την ταραγμένη ιστορία της Ρωσίας.
"Ο πόλεμος μαίνεται. Το αίμα κυλά σαν ποτάμι πάνω στη ρώσικη γη. Ποιος νοιάζεται για την αυτοκτονία, κάπου στη σοβιετική Ταταρία, μίας γριάς ποιήτριας που πάσχει από έλλειψη έμπνευσης, ενώ τόσοι νέοι άνθρωποι πεθαίνουν στο μέτωπο υπερασπιζόμενοι την πατρίδα; Επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, δεν θεωρούν καν χρήσιμο να βάλουν ένα σταυρό με το όνομα και την ημερομηνία, ως ένδειξη του τόπου ταφής. Αυτός ο μεταθανάτιος αφανισμός υπακούει απόλυτα στις ιδέες της Μαρίνα Τσβετάγιεβα. Φεύγει όπως έζησε, κάνοντας έναν χλευαστικό μορφασμό στις κοινωνικές συνθήκες. Έχοντας θυσιάσει τα πάντα στο βωμό της λογοτεχνίας, είναι σωστό να μην μείνει κανένα ίχνος της πάνω στη γη, εκτός από τα βιβλία που άφησε. Άλλωστε, ο πιο διακαής πόθος της δεν ήταν να εκμηδενιστεί ως γυναίκα προκειμένου να επιβληθεί καλύτερα ως ποιήτρια; Το γεγονός ότι το πάθος για τη γραφή κατέληξε σε παντελή απουσία της γραφής (ούτε καν ένα σύντομο επιτάφιο επίγραμμα πάν σε μία επιτύμβια πλάκα) εμπεριέχει έναν ολοφάνερο συμβολισμό. Με τη δύσπιστη υπερηφάνεια που τη χαρακτήριζε, η Μαρίνα δεν θα επέλεγε κάποιο άλλο τέλος από αυτή την ανώνυμη εξαφάνιση μέσα σε ένα λάκκο..." (απόσπασμα από το βιβλίο)

Η Μαρίνα Τσβετάγιεβα, μία από τις μεγαλύτερες ποιήτριες του 20ου αιώνα, γεννήθηκε το 1892 στη Μόσχα. Η μοίρα αυτής της απρόβλεπτης και χειμαρρώδους γυναίκας, που παντρεύτηκε έναν εθελοντή του Λευκού Στρατού, είναι άρρηκτα δεμένη με την ταραγμένη ιστορία της Ρωσίας. Ασυμβίβαστη με τις ηθικές επιταγές της εποχής της, αντίθετη με την επανάσταση, ζει για πολύ καιρό στην εξορία. Σύγχρονη του Πάστερνακ, του Μάντελσταμ, του Γκόρκι, της Αχμάτοβα, θαυμάστρια του Μαγιακόφσκι, αυτή η αιωνίως ερωτευμένη γυναίκα επιμένει να εξυμνεί τις μεγάλες ιδέες, τις ομορφιές της φύσης και τη μυστηριώδη διδαχή του θανάτου. Το 1941, ύστερα από πολλές περιπέτειες, επιστρέφει στη Ρωσία, όπου και δίνει τραγικό τέλος στη ζωή της. Χαρακτηριστικό της λογοτεχνικής προσφοράς της, είναι ότι δεκαέξι χρόνια μετά το θάνατό της (1957), ανακηρύχθηκε, εθνική ποιήτρια της Σοβιετικής Ένωσης.
Ενα ιδιαίτερο βιβλίο για μία ιδιαίτερη προσωπικότητα, αυτής της ρωσίδας ποιήτριας Μαρίνας Τσβετάγιεβα, γραμμένο από έναν αναγνωρισμένο και πολυδιαβασμένο συγγραφέα, τον ρωσικής καταγωγής Γάλλο Ανρί Τρουαγιά. O Τρουαγιά επιδιώκει να "φωτίσει" τις πτυχές της ζωής μίας ποιήτριας άγνωστης στους περισσότερους και να αποτίσει σε αυτήν φόρο τιμής. Το βιβλίο είναι εξαιρετικά ζεστό και ευαίσθητο και μολονότι συγκαταλέγεται στο είδος της βιογραφίας ... συγκινεί και συνεπαίρνει.


Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Μαρίνα Τσβετάγιεβα, η αιώνια επαναστάτρια
Συγγραφέας: Ανρί Τρουαγιά
Μετάφραση: Μαριλένα Καρρά
Σελίδες: 315
ISBN: 960-375-491-9