Philip Tsiaras: Διάφανοι τόποι

15.04.2003
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Λάρισας παρουσιάζουν από τις 18 Απριλίου ως την 31η Μαϊου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Philip Tsiaras στην Ελλάδα με τίτλο "Διάφανοι Τόποι".
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας παρουσιάζουν από τις 18 Απριλίου ως την 31η Μαϊου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1)την πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Philip Tsiaras στην Ελλάδα. Η έκθεση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμού του μουσείου για την παρουσίαση ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Στην έκθεση "Philip Tsiaras: Διάφανοι Τόποι" θα παρουσιαστούν 125 περίπου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίες, σχέδια και κατασκευές, που καταγράφουν εξαντλητικά το δημιουργικό έργο της τελευταίας εικοσαετίας του καλλιτέχνη. Οι "Διάφανοι τόποι" είναι τόποι του ονείρου και ανεξάντλητης ηδονής, τόποι στους οποίους τα αντικείμενα μεταπλάθονται, ανατρέπουν τους λογικούς συσχετισμούς και αποκτούν μία μαγική ρευστότητα. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα αντιπροσωπευτικό, ευρύ φάσμα της δημιουργίας του, μέσα από τις ενότητες "Τοπολογίες", "Οικογενειακό άλμπουμ", "Άλογα", με αντικείμενα από γυαλί, μπρούντζο, κεραμικά και σχέδια σε χαρτί.

Καλλιτέχνης εξαιρετικά παραγωγικός και ευφάνταστος, ο Tsiaras προκαλεί συνεχώς με το έργο του τις παραδοσιακές διακρίσεις μεταξύ των τεχνών. Στην Αμερική είναι γνωστός όχι μόνο για την εικαστική του παραγωγή αλλά και ως λογοτέχνης και ποιητής ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί και με τη μετάφραση έργων των Ρίτσου, Καρυωτάκη και Καβάφη. Ο ίδιος θεωρεί τον εικαστικό και λογοτεχνικό λόγο, συμπληρωματικούς και αλληλο-επικαλυπτόμενους τομείς μιας ενιαίας, εσωτερικής έκφρασης. Εξάλλου και ο τίτλος της έκθεσης "Διάφανοι Τόποι" επιχειρεί να αναδείξει την πολλαπλότητα των επιπέδων ανάγνωσης του έργου του και τον πλούτο των εκφραστικών του δυνατοτήτων.

Ο Philip Tsiaras γεννήθηκε στο Νιου Χαμσάιαρ το 1952. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και έργα του εκτίθενται στη μόνιμη συλλογή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και σε πολλά άλλα σημαντικά μουσεία στην Ιταλία, τη Γερμανία , τις ΗΠΑ, την Aυστρία και αλλού. Η τελευταία συμμετοχή του στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2001 υπήρξε ένα εξαιρετικά επιτυχημένη καθώς είκοσι εκατομμύρια θεατές επισκέφτηκαν το ύψους τριών μέτρων γλυπτό του Social Climber που ήταν στημένο για πέντε μήνες στο Canale Grande.