Βέβηλη πτήση... πάνω από την ελληνική πραγματικότητα!

08.04.2003
Κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής στρατιωτικής εμπλοκής Ελλάδας-Τουρκίας, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατορθώνει και πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από την Ακρόπολη προξενώντας απροσδόκητο εθνικό σοκ. Από τους κραδασμούς της πτήσης προκαλούνται φθορές στα μνημεία και διαταράσσεται η στατικότητα του Παρθενώνα, ο οποίος υφίσταται αισθητική παραμόρφωση. Προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη του μνημείου χρειάζεται να αποσυναρμολογηθεί πέτρα-πέτρα.
Κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής στρατιωτικής εμπλοκής Ελλάδας-Τουρκίας, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατορθώνει και πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από την Ακρόπολη προξενώντας απροσδόκητο εθνικό σοκ. Από τους κραδασμούς της πτήσης προκαλούνται φθορές στα μνημεία και διαταράσσεται η στατικότητα του Παρθενώνα, ο οποίος υφίσταται αισθητική παραμόρφωση. Προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη του μνημείου χρειάζεται να αποσυναρμολογηθεί πέτρα-πέτρα. Στις εργασίες αποκατάστασης συμμετέχουν έλληνες και αλλοδαποί μετανάστες. Κατά την εξέλιξη των οικοδομικών εργασιών φανερώνεται το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας...

"Κλαίτε άδαρτοι. Η Ελλάδα είναι σαν ένα χωράφι. Το χαμηλότερο πεζούλι στα Βαλκάνια. Τα πιο πάνω πεζούλια τα ξεπλένουν οι βροχές και τα χώματά τους τα φέρνουν στο δικό σας και το κάνουν εύφορα."
"Είμαι περίεργος Γκαλίνα, εσύ από μικρή εδώ, σπουδαγμένη εδώ και λες ακόμα ότι είσαι Ουκρανή. Πότε στο διάβολο έχεις σκοπό να αφομοιωθείς; Και τα παιδιά σου Ουκρανούς θα τα κάνεις;"
"Εγώ δε θα μοιράσω ταυτότητες... Όσο για αφομοιώσεις και τέτοια, όσο μας ξεχωρίζετε θα είμαστε πάντα ξεχωρισμένοι."

"Αγαπητοί μου, η σιδηροτροχιά αυτή μπήχτηκε στο λίθο στην αναστήλωση του 1897 και το τσιμέντο που ρίχτηκε επάνω για να καλύψει την ουλή της εγχείρησης, ή μάλλον για να κρύψει το ξεχασμένο νυστέρι στα σπλάχνα του ασθενούς, έγινε στα 1922, στη δεύτερη μεγάλη αναστήλωση. Και οι δυο αυτές χρονολογίες είναι αποφράδες για την Ελλάδα και συμπίπτουν με τις μεγάλες αναστηλώσεις του Παρθενώνα." (Αποσπάσματα από το βιβλίο)

Η Βέβηλη πτήση αποτελεί ένα σαρκαστικό σχόλιο γύρω από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, τις προκαταλήψεις που κατασκεύασαν ένα μοντέλο ελληνικής ιστορίας γεμάτο στερεότυπα και τη νοοτροπία των σημερινών Ελλήνων, οι λόγοι και οι δράσεις των οποίων χαρακτηρίζονται από σύγχυση και αντιφατικά περιεχόμενα. Η στάση απέναντι στους μετανάστες, η διαχείρηση της "πανταχού παρούσης" απειλής των γειτόνων μας και η στάση απέναντι στα εθνικά σύμβολα είναι μερικά από τα ζητήματα που αγγίζει το βιβλίο με φόντο μια φανταστική χρονική συγκυρία εθνικού συναγερμού.

Ο συγγραφέας: Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο θίασος των Αθηναίων και Το ασημόχαρτο ανθίζει, η συλλογή αφηγημάτων Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων και η ποιητική σύνθεση Μήδεια.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Bέβηλη πτήση
Συγγραφέας: Bασίλης Γκουρογιάννης
Σελίδες: 214
ISBN: 960-375-498-6