Χρήστος Καπράλος- Γλυπτική στη συλλογή Πορταλάκη

07.04.2003
"Χρήστος Καπράλος- Γλυπτική" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο "Συλλογή Πορταλάκη" (Πεσμαζόγλου 8). Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης συνεχίζοντας το πρόγραμμα των περιοδικών εκθέσεων με έργα από τη συλλογή του, παρουσιάζει αυτή τη φορά μέρος από το γλυπτικό κομμάτι της.
&00 "Χρήστος Καπράλος- Γλυπτική" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο "Συλλογή Πορταλάκη" (Πεσμαζόγλου 8). Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης συνεχίζοντας το πρόγραμμα των περιοδικών εκθέσεων με έργα από τη συλλογή του, παρουσιάζει αυτή τη φορά μέρος από το γλυπτικό κομμάτι της.

Η έκθεση επικεντρώνεται στο έργο του Χρήστου Καπράλου, ενός από τους πρωτοπόρους της αφαίρεσης στη Mοντέρνα Ελληνική Γλυπτική. Χρονολογικά τα έργα τοποθετούνται από τα μέσα της δεκαετίας του '50, όταν ο Καπράλος εγκαταλείπει την παραστατικότητα για να στραφεί στην αφαίρεση, και καλύπτει όλη την περίοδο μέχρι και τα τέλη του '80.
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των έργων αιτών αποτελεί η ιδιαιτερότητα της τεχνικής του. Πρόκειται για τη λεγόμενη τεχνική "του χαμένου κεριού"", μία αναβίωση της αρχαίας ελληνική τεχνικής που ο Καπράλος εφάρμοσε στα χάλκινα γλυπτά έργα του.
Με τα χάλκινα έργα αυτής της τεχνικής, ο Καπράλος εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1962, αποκομίζοντας τεράστια επιτυχία και διεθνή αναγνώριση από καταξιωμένους γκαλερίστες μεταξύ των οποίων και η Νεουρκέζα Μάρθα Τζάκσον.
Εμμένοντας σε μία ανθρωποκεντρική, μνημειώδη γλυπτική, ο Καπράλος εμπνεύστηκε αδιάλειπτα από την ελληνική μυθολογία αλλά και από την αρχαία ελληνική τέχνη. Στο έργο του συναντά κανείς έννοιες όπως η εγκαρτέρηση, η αυτοθυσία, ο ηρωισμός, έννοιες που θίγουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Μεταξύ των έργων του Χρήστου Καπράλου που περιλαμβάνει η έκθεση είναι το Πληγωμένο Άλογο (1959), η Μάνα- κόρη (1963), η Λουόμενη (1966), η Πιέτα (1978) και άλλα.

Διάρκεια έκθεσης: Απρίλιος - Ιούλιος 2003-04-07
Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη 18.00-20.00 και Σάββατο 11.00- 15.00