"Oίκαδε" με 160 Κρήτες καλλιτέχνες!

04.04.2003
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, που λειτουργεί με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζει την έκθεση "Οίκαδε" με τη συμμετοχή 160 ζώντων Κρητών καλλιτεχνών.
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, που λειτουργεί με τη στήριξη του Δήμου Ρεθύμνης και του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάζει την έκθεση "Οίκαδε" με τη συμμετοχή 160 ζώντων Κρητών καλλιτεχνών. Η έκθεση, που συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, σχεδιάστηκε ώστε να είναι ανοιχτή σε όλους τους Κρήτες καλλιτέχνες που έχουν μια παρουσία στο χώρο της τέχνης σε τοπικό, πανελλήνιο ή διεθνές επίπεδο.

Καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Αλεξίου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Steve και Cris Gianakos, Μιχάλης Κατζουράκης, Γιάννης Παρμακέλης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Φαίδων Πατρικαλάκις, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Γυπαράκης, Μανώλης Σαριδάκης, Μαριάννα Στραπατσάκη και πολλοί ακόμη άλλοι, έχουν εναποθέσει ο καθένας την προσωπική του σφραγίδα στο πλαίσιο της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και έχουν απασχολήσει κοινό και κριτικούς με τα έργα τους.
Η Διευθύντρια του Κέντρου και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Μαραγκού σημειώνει:
"H τέχνη, δεν έχει πατρίδα. Γεννιέται οπουδήποτε και απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία της τέχνης μάς αποδεικνύει ότι ο καλλιτέχνης, από τη φύση του ταξιδευτής, κάπου γεννιέται, κάπου ζει και εργάζεται και αφήνει το ίχνος του στα μουσεία του κόσμου ή στη συλλογική συνείδηση κάποιων που με τη σειρά τους θα γίνουν φορείς μίας διαδικασίας κοινωνικής και ηθικής μετατροπής, δημιουργώντας στο πεδίο που ονομάζουμε τέχνη.

Τι μπορεί να σημαίνει μια έκθεση Κρητών καλλιτεχνών στις αρχές της τρίτης χιλιετίας; Διάλογος για πιθανές υπόγειες σχέσεις και ιδιώμάτα που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα σε καλλιτέχνες με κοινή καταγωγή, αλλά διαφορετική πορεία; Δεν επιθυμούμε πάντως να αποδείξουμε, να διαχωρίσουμε ή να αποκοπούμε. Ταξιδευτές οι Κρήτες, από την πρώιμη ιστορία της ύπαρξης τους, ανταλλάσσουν εμπειρίες και γνώσεις, δανείζουν και αποδέχονται δάνεια. Η έκθεση, οργανώθηκε με απόλυτα ανοικτούς όρους και προσκλητήριο σε καλλιτέχνες που έχουν κοινή καταγωγή τους την Κρήτη. Καλλιτέχνες του νατουραλισμού, του συμβολισμού, του εξπρεσιονισμού, του ρεαλισμού, γεωμετρικοί, μινιμαλίστες και εννοιολογικοί. Μήπως άλλωστε ο χρόνος, στον οποίο αναφερόμαστε δεν έχει διαφορετικές σημασίες για τον καθένα που τον υπερασπίζεται μέσα από την προσωπική του πραγματικότητα;"

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου 2003.
Ωράριο λειτουργίας: Τρ, Πε, Πα: 09:00-14:00, Τε: 09:00-14:00 & 17:00-21:00, Σα-Κυ: 09:00-15:00
Tιμές εισιτηρίων: 3 ΕΥΡΩ, 1,5 (φοιτητικό-μαθητικό).