"Ανυπακοή" στη Μονή Λαζαριστών

04.04.2003
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την "Ανυπακοή" της Μαρίας Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα που ανεβαίνει από τις 10 Απριλίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την "Ανυπακοή" της Μαρίας Ευσταθιάδη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Δήμα που ανεβαίνει από τις 10 Απριλίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.

Η Υπόθεση
H Aνυπακοή είναι μια καταγραφή ·όχι ερμηνεία · μιας σκηνής χωρισμού ή μάλλον μιας πρόβας χωρισμού. Πίσω από μια τζαμένια πόρτα, που σε όλη τη διάρκεια της παράστασης παραμένει κλειστή, παρακολουθούμε μια γυναίκα κι έναν άντρα να κινούνται και να μιλούν ακολουθώντας πιστά τις επιταγές μιας φωνής off. Μέχρι ενός σημείου, η γυναίκα και ο άντρας, με ελάχιστες παρεκτροπές υπακούουν. Όμως μετά από κάποια στιγμή, αρχίζουν να διασκευάζουν τα λόγια, «επαναστατούν» και παίζουν τα δικά τους, αγνοώντας σταδιακά τη φωνή που άδικα προσπαθεί να τους μεταστρέψει.

"Το κείμενο της Μαρίας Ευσταθιάδη είχε φτάσει στα χέρια μου πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο. Με την ανάγνωση της Ανυπακοής, διέκρινα πως η Μαρία Ευσταθιάδη δεν έγραψε απλά θέατρο, αλλά συνέθεσε μια χορογραφία βλεμμάτων και νευμάτων. Ακριβώς αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη και πάνω εκεί πάτησα για να ξεκλειδώσω την μυστική γοητεία του έργου, μήνες αργότερα όταν μου προτάθηκε να το σκηνοθετήσω για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Με κομμένη την ανάσα άρχισα να ανακαλύπτω τις αρετές και την εξυπνάδα του έργου: Πως τίποτε δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται από την πρώτη ματιά, από την πρώτη ανάγνωση. Πως η σχέση του ζευγαριού έχει τη δική του απρόβλεπτη δυναμική. Πως τα όρια της αγάπης, του μίσους , του έρωτα και του ξέρωτα της τρυφερότητας και της σκληράδας, το παρελθόν το παρόν και το μέλλον της σχέσης είναι πέρα για πέρα δυσδιάκριτα και απρόβλεπτα."
(Απόσπασμα από το σημείωμα του σκηνοθέτη στο πρόγραμμα της παράστασης)

Οι Συντελεστές
Σκηνοθέτης: Χρήστος Δήμας
Σκηνικά-Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Χορογραφία:Έλενα Τοπαλίδου
Φωτισμοί- Βίντεο: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντωνία Γεωργιάδου
Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Κώστας Σαντάς (Φωνή), Μαρία Κατσανδρή (Γυναίκα), Αλέξανδρος Μούκανος ( Ανδρας).