Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης

26.03.2003
Οι "Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης", ένα λαϊκό δράμα του Έντεν φον Χόρβατ, ανεβαίνει από τις 27 Μαρτίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
Οι "Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης", ένα λαϊκό δράμα του Έντεν φον Χόρβατ, ανεβαίνει από τις 27 Μαρτίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.
Ένας κόσμος στην εποχή του μεσοπολέμου, όπου όλα έχουν ειπωθεί, όλα ακροβατούν ανάμεσα στην καθημερινότητα και το παράλογο και την ίδια στιγμή όλα είναι πέρα για πέρα αληθινά. Οι άνθρωποι στα χρόνια του ανερχόμενου φασισμού, της οικονομικής κρίσης και της παρακμής ονειρεύονται, αγωνίζονται, ερωτεύονται, θυμώνουν, απογοητεύονται, ελπίζουν. Αυτός είναι ο κόσμος που δημιουργεί ο Χόρβατ στις "Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης".

Το έργο γράφτηκε το 1930 και η πρώτη του πρεμιέρα δόθηκε στις δύο Νοεμβρίου 1931, τη χρονιά που ο Χόρβατ τιμήθηκε με το βραβείο "Κλάιστ".
Με τις "Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης" ο Χόρβατ έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό και αναγνωρίστηκε στους καλλιτεχνικούς-θεατρικούς κύκλους.
Ο Κουρτ Βάιλ τον χαρακτήρισε το 1966 ως "τον δραματουργό της κρίσης της δεκαετίας το '20 και του '30 στην Κεντρική Ευρώπη, χρονογράφο του πληθωρισμού, της ανεργίας, της οικονομικής και πολιτικής μιζέριας."Ο Φ. Ξ. Κρετς το 1971 σχολιάζει για τον Έντεν φον Χόρβατ: "Ο Χόρβατ είχε ένα πρωτοφανές αίσθημα ευθύνης απέναντι στους χαρακτήρες των έργων του και κατά συνέπεια απέναντι στο θέατρο...και στον τομέα αυτό έχει εργαστεί υποδειγματικά, δεν προδίδει τους χαρακτήρες του, δεν τους δοξάζει, τους παρουσιάζει..."

Η υπόθεση:
Στις όχθες του Δούναβη, η Μαριάννε, την ημέρα του αρραβώνα της με τον Όσκαρ, θα ερωτευτεί τον Άλφρεντ, έναν νεαρό τυχοδιώκτη που εξαρτάται οικονομικά από μια χήρα, τη Βαλερί. Η Μαριάννε θα εγκαταλείψει τα πάντα για να ακολουθήσει τον Άλφρεντ, ελπίζοντας πως θα συναντήσει την ευτυχία...

"Φαντάστηκε πως θ' αλλάξει τον κόσμο με τα αισθήματα- αλλά ο κόσμος ακολουθεί μόνο τη λογική..."

Οι συντελεστές:
Mετάφραση : Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία : Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά : Μαγιού Τρικεριώτη
Κοστούμια : Έβελυν Σιούπη
Χορογραφία : Δημήτρης Κυανίδης
Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική διδασκαλία : Αίγλη Χαβά-Βάγια
Βοηθός σκηνοθέτη : Χρήστος Καρχαδάκης

Παίζουν : Γιώργος Γιαννακάκος, Μαρία Ιωαννίδου, Ελένη Καλλιγά, Έκτωρ Καλούδης, Σταύρος Καραγιάννης, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Κολοβός, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Νίκος Μαγδαληνός, Ελένη Μακίσογλου, Θηρεσία Μανωλούδη, Εφη Μεταγγιτσινού, Γιώργος Μπαγιώκης, Εύα Νέδου, Ντίνα Νικολαΐδου, Παύλος Σαχπεκίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Φιλιώ Τερζή και η Αννα Φόνσου.