Πόσο καθαρό είναι τελικά το σπίτι μας; Και δεν εννοούμε την ορατή βρωμιά που φροντίζουμε να καθαρίζουμε καθημερινά με τις δουλειές του σπιτιού αλλά την... αόρατη και συγκεκριμένα τους εσωτερικούς ρύπους που μπορούν να σκοτώσουν την υγεία μας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κώστα Κωστίκα, που μίλησε στην εκπομπή Όλα για τη ζωή μας Vita, η ρύπανση εσωτερικών χώρων επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα στο σπίτι ή στην εργασία μας.
Οι ρύποι εσωτερικών χώρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον άνθρωπο, ιδίως στο αναπνευστικό σύστημα. Μάλιστα, η μακροχρόνια έκθεση σε ρύπους μπορεί να προκαλέσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και αυτό παρατηρείται στις χώρες και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν π.χ. καύση κάρβουνου για τις καθημερινές ανάγκες θέρμανση αλλά και μαγειρέματος.
Τι σημαίνει «ρύποι εσωτερικών χώρων»;
«Έχει να κάνει με την αύξηση της συγκέντρωσης σωματιδίων ή και διοξειδίου του άνθρακα και πολλών πτητικών οργανικών ουσιών που μπορούν να σχετίζονται με καθαριστικά ή προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι», εξήγησε ο γιατρός.
Όπως είπε εκτός από τα κοινά καθαριστικά, το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες ρύπανσης εσωτερικού χώρου όπως και τα τζάκια όταν ανάβουν πολλές ώρες. «Πρέπει να είναι καθαρά και συντηρημένα ενώ το ιδανικό είναι τα "κλειστού τύπου" τζάκια» ανέφερε.
Και εξήγησε: «Ό,τι μυρίζουμε στο σπίτι μας ακόμα και αν μυρίζει ωραία είναι ρύπος. Και το καθαριστικό που μυρίζει ωραία περιέχει βλαβερά συστατικά. Οτιδήποτε σου φέρνει βήχα το βγάζεις από το σπίτι. Στο ιατρείο μου ποτέ δεν έβαλα αποσμητικό χώρου γιατί θα ρθει κάποιος ασθενής και θα μου πει ότι ενοχλεί.
Η χλωρίνη, το υδροχλωρικό οξύ που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι από τα πιο βλαπτικά, μπορούν να προκαλέσουν άμεση βλάβη. Τα προϊόντα με χλώριο θέλουν ειδική χρήση, δεν σκύβεις από πάνω τους και πρέπει να έχεις ανοιχτά παράθυρα όταν τα χρησιμοποιείς».
Όπως ει΄πε ο γιατρός, οι ασθενείς με άσθμα θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις με ακάρεα δηλαδή μοκέτες. Παράλληλα οι μοκέτες συγκεντρώνουν υγρασία που μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει την υγεία μας.
Τέλος, ο γιατρός εξήγησε ότι και ο αερισμός του σπιτιού πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες ειδικά στις πόλεις καθώς από το μεσημέρι και μετά οι ρύποι στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένοι, το καλοκαίρι από το καυσαέριο και τον χειμώνα από την αιθαλομίχλη των τζακιών.