Καλοκαίρι και κολπίτιδα: Τι είναι και πώς θα προστατευτείς για να απολαύσεις τις διακοπές σου

Καλοκαίρι και κολπίτιδα: Τι είναι και πώς θα προστατευτείς για να απολαύσεις τις διακοπές σου
ΠΗΓΗ:PEXELS
Συν ποιές είναι οι αιτίες της κολπίτιδας, πώς μεταδίδεται και ποιά είναι τα είδη.

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του κολύμπι, ηλιοθεραπεία και όμορφες βραδιές, αλλά για πολλές γυναίκες μπορεί να φέρει και κάποιες ενοχλήσεις που χαλούν τη διάθεση των διακοπών τους. Μία από αυτές είναι οι κολπίτιδες, που μπορεί να εμφανιστούν συχνότερα αυτή την εποχή και απαιτούν άμεση προσοχή για να μην εξελιχθούν σε πιο σοβαρά προβλήματα.

Τι είναι η κολπίτιδα;

Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου, συχνή αλλά συνήθως εύκολα θεραπεύσιμη. Ωστόσο, η σωστή υγιεινή είναι απαραίτητη για την πρόληψη και την αποφυγή των δυσάρεστων συνεπειών της.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα της κολπίτιδας μπορεί να συγχέονται με αυτά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία απαιτούν ειδική ιατρική φροντίδα. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά, γεγονός που καθιστά τη διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη.

Αιτίες κολπίτιδας

Η κολπίτιδα οφείλεται σε υπερβολική ανάπτυξη μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν στον κόλπο. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στο pH του κόλπου ή από άλλους παράγοντες όπως η χρήση αντιβιοτικών, που διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

Μεταδίδεται η κολπίτιδα;

Ναι, η κολπίτιδα μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, αλλά και με άλλους τρόπους. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας χρήσης αντιβιοτικών, που οδηγούν σε μυκητιάσεις. Η μυκητίαση μπορεί να μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος συχνά είναι ασυμπτωματικός, αλλά μπορεί να μολύνει ξανά τη σύντροφό του. Για αυτό, συχνά συνιστάται η θεραπεία και των δύο συντρόφων και η χρήση προφυλακτικού.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται εύκολα από τον γυναικολόγο μέσω του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και, αν χρειαστεί, με εργαστηριακές εξετάσεις όπως καλλιέργεια κολπικών υγρών. Αυτά βοηθούν στον ακριβή εντοπισμό του μικροοργανισμού που προκαλεί την κολπίτιδα και στην κατάλληλη θεραπεία.

Είδη κολπίτιδας

Υπάρχουν διάφορα είδη κολπίτιδας, ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό. Οι πιο συχνές μορφές είναι η τριχομοναδική, η μυκητιασική και η βακτηριακή κολπίτιδα. Η βακτηριακή κολπίτιδα θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και μπορεί να συνυπάρχει με τις άλλες δύο μορφές.

Πρόληψη και συμβουλές

Αλλάξτε μαγιό μετά το κολύμπι: Να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό σας με στεγνό και να πλένετε τα μαγιό καθημερινά με νερό και σαπούνι, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν καλά.

Χρησιμοποιήστε κατάλληλα καθαριστικά: Τα κοινά σαπούνια μπορεί να αλλάξουν το pH του κόλπου, γι' αυτό προτιμήστε ειδικά καθαριστικά για την ευαίσθητη περιοχή από το φαρμακείο.

Επαρκή προκαταρκτικά στη σεξουαλική επαφή: Η καλή υγρασία του κόλπου προστατεύει από μικροτραυματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε μυκητιάσεις.

Προσεκτική αποτρίχωση: Το καθημερινό ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς. Προτιμήστε μεθόδους όπως το laser που δεν απαιτούν συχνή επανάληψη.

Βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα: Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Να προτιμώνται βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή χρήση στενών παντελονιών.

Πάντα πετσέτα: Ποτέ χρήση ξαπλώστρας στην παραλία χωρίς πετσέτα. Το ίδιο και για την ηλιοθεραπεία στην άμμο.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς να ανησυχείτε για την εμφάνιση κολπίτιδας. Να θυμάστε ότι η σωστή πρόληψη και η άμεση αντιμετώπιση είναι το κλειδί για να μην σας χαλάσει κανείς τις διακοπές!

Τελευταία τροποποίηση στις 30.07.2024 - 16:27