3 τρόποι για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

24.03.2020
3 τρόποι για να θωρακίσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα
Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πάντα σημαντικό για την υγεία σoυ – και ειδικά αυτές τις μέρες το χρειάζεσαι περισσότερο από ποτέ. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τώρα να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, έτσι ώστε να μπορείς να καταπολεμήσεις τους ιούς», λέει στο goodhousekeeping, η γιατρός Neha Vyas η οποία είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.

Αν ψάχνεις τρόπους για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, δες παρακάτω τρία βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι τώρα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κανένα από αυτά τα πράγματα από μόνο του δεν θα εμποδίσει ή θα θεραπεύσει τον κορονοϊό, αλλά η οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσεις τον εαυτό σου όσο το δυνατόν υγιέστερο συνολικά. (Και μην ξεχνάς αυτή την εξαιρετικά σημαντική συμβουλή για την υγεία: Πλένε τακτικά και σωστά τα χέρια σου).

Ασκήσου συχνά

Εδώ είναι μια καλή δικαιολογία για να σηκωθείς από το γραφείο και να κινήσεις λίγο το σώμα σου: Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά λοίμωξης από ιούς (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και πνευμονίας) και βακτηριακών ασθενειών (αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό). Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η τακτική άσκηση έχει αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα (πιθανώς επειδή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους), καθώς επίσης ενισχύει την ανοσολογική λειτουργία. «Η άσκηση σε βοηθά να διατηρείς ένα υγιές βάρος, βοηθά να έχεις μια ανεβασμένη διάθεση και να κοιμάσαι καλά, λέει η Δρ. Vyas.

Προσπάθησε να μειώσεις το άγχος

Ίσως υποφέρεις αυτές τις μέρες με όλες αυτές τις τρομακτικές ειδήσεις, αλλά είναι σημαντικό να αποσυνδέεσαι και να αφιερώνεις χρόνο για να χαλαρώνεις το σύστημά σου. Όταν είσαι κάτω από άγχος, το σώμα σου χτυπάει κόκκινο. Μειώνει την ενεργοποίηση συστημάτων που το σώμα θεωρεί μη απαραίτητα για την καταπολέμηση του κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής αντίδρασης. «Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα σου, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων σου», εξηγεί ο γιατρός. «Αυτός είναι ένας από τους μηχανισμούς που έχει το σώμα σου για την καταπολέμηση μιας μόλυνσης.

Πάρε βιταμίνη C

Αυτή η βιταμίνη - ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό - φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνες, ενισχύοντας τις λειτουργίες των ανοσοκυττάρων. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι: κόκκινες πιπεριές, πορτοκάλια, ακτινίδια, πράσινο πιπέρι, μπρόκολο (περισσότερη όταν μαγειρεύονται), φράουλες, λαχανάκια Βρυξελλών, γκρέιπφρουτ, ντομάτες και πεπόνι.

Δες και αυτό: Βιταμίνη D: Χρειάζεται μέτρο στη λήψη συμπληρωμάτων γιατί οι υπερβολικές δόσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς