Φτιάχνεις μόνη σου απολυμαντικό χεριών; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις

17.03.2020
Φτιάχνεις μόνη σου απολυμαντικό χεριών; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις
Αν παρακολουθείς τις ειδήσεις για τον κορονοϊό (και είναι δύσκολο να μην το κάνεις), γνωρίζεις πολύ καλά την έλλειψη απολυμαντικών χεριών σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, έχουν άδεια ράφια εκεί όπου κάποτε ήταν αποθηκευμένα τα απολυμαντικά χεριών, ενώ οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη.

Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητη: Ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι ο απόλυτα καλύτερος τρόπος για να προστατευθείς είναι να πλένεις συχνά τα χέρια σου - για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πριν το φαγητό, μετά τη χρήση του μπάνιου και μετά το φτάρνισμα ή το βήχα - μια δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείς απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, ειδικά όταν δεν είσαι κοντά σε σαπούνι και τρεχούμενο νερό.

Αλλά επειδή υπάρχει μια πεπερασμένη προσφορά απολυμαντικών χεριών, είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή να εξαντληθούν. Τι γίνεται λοιπόν εκείνη τη στιγμή; Αν κάποιος ανατρέξει στο διαδίκτυο θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν συνταγές DIY για την παρασκευή απολυμαντικών χεριών, με κάποιες από αυτές, μάλιστα, να υποτίθεται ότι είναι «εγκεκριμένες» από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Είναι μια παρήγορη ιδέα; Όταν τα καταστήματα μείνουν από απολυμαντικό χεριών, μπορείς άραγε να φτιάξεις το δικό σου; Αλλά το σπιτικό απολυμαντικό χεριών είναι πραγματικά τόσο αποτελεσματικό όσο αυτό που θα αγοράσεις από το κατάστημα ή θα μπορούσε να είναι ακόμη και δυνητικά επιβλαβές;

Δυστυχώς για τις συγκεκριμένες βιομηχανίες ισοπροπυλικής αλκοόλης και αλόης βέρα - δύο προϊόντα που συνιστώνται για DIY απολυμαντικά χειρός και επίσης πωλούνται σε πολλά μέρη – το να παρασκευάσεις το δικό σου απολυμαντικό χεριών χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όπως εξηγεί στο Health η Neha Vyas, ιατρός στην Cleveland Clinic.

Πρώτα απ 'όλα, μια σωστή συνταγή χειροποίητης απολύμανσης βασίζεται αποκλειστικά στις αναλογίες κάτι που είναι δύσκολο για τον μέσο καταναλωτή να καταφέρει. Ουσιαστικά, σύμφωνα με την Δρ Vyas, «οι αναλογίες μπορεί να μην είναι επιτυχείς στο μικρό σου σπιτικό εργαστήριο», καθιστώντας το προϊόν σου αναποτελεσματικό ή ακόμα και επιβλαβές για το δέρμα σου.

Ένα ακόμα πρόβλημα: Το θέμα των απολυμαντικών χεριών είναι η απολύμανση, πράγμα που σημαίνει ότι τα εργαλεία με τα οποία δουλεύεις πρέπει επίσης να απολυμαίνονται. «Εάν δεν χρησιμοποιείς σωστά αποστειρωμένα εργαλεία, το τελικό προϊόν θα μπορούσε να μολυνθεί», λέει ο δερματολόγος Ted Lain. Εκτός από τη χρήση σωστών και καθαρών προϊόντων, η συνιστώμενη συνταγή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για το χειροποίητο απολυμαντικό καλεί επίσης τις εγκαταστάσεις παραγωγής να είναι κλιματιζόμενες και απαλλαγμένες από οποιαδήποτε εστία φωτιάς (η αιθανόλη και η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι εξαιρετικά εύφλεκτα).

Τέλος, σύμφωνα με τον χημικό Rick Sachleben, όλα τα προϊόντα απολύμανσης χεριών που πωλούνται στο εμπόριο, έχουν ελεγχθεί για την αποτελεσματικότητά τους. «Οτιδήποτε αγοράζεις έχει περάσει από τη διαδικασία δοκιμής», λέει, επισημαίνοντας ότι τα σπιτικά παρασκευάσματα (και συνταγές που συνιστώνται από το διαδίκτυο) δεν έχουν κάνει, πράγμα που σημαίνει ότι το επίπεδο αποτελεσματικότητάς τους είναι άγνωστο.

Αλλά ακόμα κι αν δεν βρεις απολυμαντικό χεριών, η Δρ. Vyas λέει ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου. «Η απολύμανση χεριών είναι δευτερεύουσα σε σχέση με το πλύσιμο χεριών. Αυτό πρέπει να είναι το πρότυπο φροντίδας», λέει. Και, επειδή (ευτυχώς), δεν υπάρχει έλλειψη νερού και σαπουνιού για το χέρι, είσαι ακόμα σε θέση να κάνεις το καλύτερο για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τον κορονοϊό, ακόμη και αν δεν παρασκευάσεις το δικό σου απολυμαντικό χεριών στο σπίτι.

Σε περίπτωση, όμως, που θέλεις να προσπαθήσεις, δες ΕΔΩ μια εύκολη "συνταγή" που όμως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαταστήσει το σαπούνι.